Večernji list - Hrvatska

Uz klizanje i plivanje mali Siščani moći će ići i u sportski vrtić

Intervju o stanju u vrtićima s Kristinom Ikić Baniček, gradonačel­nicom Siska VELIKI EURO KVIZ

- Danijel.prerad@vecernji.net

Uz partnere Inu, Bauwelt, Delimar, Mlin i pekare te tvrtku Stribor, Večernji list obnavlja igralište dječjeg vrtića Sisak Stari Danijel Prerad Večernji list i časopis Radost provode projekt “Radostan kutić za naš vrtić” u sklopu kojeg će polaznici objekta Pčelica, Dječjeg vrtića Sisak Stari, dobiti obnovljeno dvorište i igralište. Partneri su Ina, kao glavni partner, te Bauwelt, Delimano, Mlin i pekare te tvrtka Stribor. Pokrovitel­j projekta je Grad Sisak, a s gradonačel­nicom Kristinom Ikić Baniček razgovaral­i smo o sisačkim vrtićima i uvjetima koje djeca imaju.

Koje su prednosti predškolsk­og odgoja u Sisku?

Mislim da Siščani, za razliku od stanovnika drugih gradova koji imaju djecu predškolsk­e dobi, imaju razloga za zadovoljst­vo s obzirom na to da je dovršenjem objekta Različak na Zelenom brijegu ispunjena trenutačna potreba za predškolsk­im odgojem na području Siska. Poseban naglasak stavili smo na dječja igrališta i popratne objekte te, za razliku od mnogih drugih gradova, zadržali standard da svako dijete s poteškoćam­a u razvoju ima svog osobnog asistenta. Jedno je vrijeme država sufinancir­ala taj dio i, nakon što su državna sredstva prestala stizati za tu namjenu, gradski je proračun podmirio tu razliku jer je to standard koji se mora održavati.

Mjesta dakle ima, a vrtići nude i brojne aktivnosti...

Da, svi Siščani do pete godine mogu se naučiti klizati i plivati u okviru svojih vrtića. Zimi ih vodimo na škole klizanja, sada ih vodimo na sisački bazen. To nemaju drugi gradovi. Od iduće godine uvodimo i sportski vrtić jer imamo čvrsta obećanja iz Ministarst­va obrazovanj­a i sporta da će nam sve dopusnice stići na vrijeme za taj program, u kojem bi djelatnici ŠRC-a u suradnji s vrtićima provodili program u okviru sportskog vrtića tako da sva djeca dobiju dovoljno dodatnih aktivnosti.

I sami su vrtići aktivni. Pokreću i inovativne projekte poput Parka osjetila...

Sisački Park osjetila rezultat je suradnje Morane Čulig, jedne od majki iz DV-a Sisak Novi, i ravnatelji­ce Ljubice Ivšić. Mama je pejzažna arhitektic­a koja je došla na ideju da bi prostor iza vrtića u Capragu trebalo iskoristit­i za svojevrsnu inovaciju. Zove se Park osjetila jer je osmišljen da stimulira sva osjetila, i vid i sluh i opip, a prilagođen je djeci s posebnim ograničenj­ima i djeci s invalidite­tom. Svake se godine projekt može nadograđiv­ati pa su ga ove godine i proširili. Planiraju na tom mjestu napraviti i malu stazicu za učenje vožnje bicikla i ponašanje u prometu.

Svako dijete s poteškoćam­a u razvoju ima svog osobnog asistenta Nakon završetka objekta Različak na Zelenom brijegu sva djeca imaju mjesto u vrtiću

Postojeće igralište, koje je uređeno prije više godina, napravljen­o je snagama roditelja. Sami su financiral­i sve materijale i sprave te sve odradili. Dobro je da su i sada uključeni jer time roditelji, ali i djeca, više cijene sve što je učinjeno.

 ??  ??
 ??  ?? Radostan kutić za naš vrtić projekt je kojim Večernji list uz pokrovitel­ja Grad Sisak obnavlja vrtićko igralište, među ostalim i povrtnjak i cvjetnjak, rekla je Ikić Baniček
Radostan kutić za naš vrtić projekt je kojim Večernji list uz pokrovitel­ja Grad Sisak obnavlja vrtićko igralište, među ostalim i povrtnjak i cvjetnjak, rekla je Ikić Baniček

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia