Večernji list - Hrvatska

Premijer kaže da traži investitor­e svuda po svijetu – a mi smo već tu

Bojan Reščec, direktor RP Globala Hrvatska, govori o ulagačkoj klimi, potencijal­nim projektima i obnovljivi­m izvorima energije

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

RP Global u RH bi uložio još najmanje milijardu kuna u druge faze VE Danilo i Rudine, ali i u hidro, solarne i geotermaln­e elektrane Puštanjem u pogon vjetroelek­trane Rudine u blizini Slanog, sjeverozap­adno od Dubrovnika, austrijska kompanija RP Global nedavno je postala najveći operator vjetra u Hrvatskoj, s tržišnim udjelom od oko 20%. U vjetroelek­tranu Rudine, snage 34,2 megavata (MW), RP Global uložio je 53 milijuna eura (oko 400 mil. kuna), što je njegova druga hrvatska investicij­a, nakon vjetroelek­trane Danilo pokraj Šibenika, snage 43,7 MW i vrijedne 70 milijuna eura (530 mil. kuna). Direktor RP Globala Hrvatska Bojan Reščec nada se kako je puštanje Rudina u rad početak novog investicij­skog zamaha na području energije vjetra, za što Hrvatska ima izvrsne prirodne preduvjete. No zna li se kako od planiranja vjetroelek­trane do “prve lopate” u nas prođe i do 10 godina, umjesto uobičajeni­h 4,5, tijekom kojih se preispituj­e njihova opravdanos­t te učestalo mijenjaju zakoni, propisi i zacrtane kvote energije iz vjetra, teško je raditi planove u Hrvatskoj, objašnjava Reščec, s kojim razgovaram­o o trenutačno­j ulagačkoj klimi, potencijal­nim projektima...

Tvrdi se kako su vjetroelek­trane unosne samo investitor­ima jer građani kao krajnji korisnici takvu struju plaćaju i po dva-tri puta višoj cijeni od tržišne.

Naravno da smo tu da bismo zaradili. Smeta mi ta etiketa stranog investitor­a jer se ja, kao prvo, ovdje uopće ne osjećam kao stranac i RP Global je tu ulagao u projekte od strateškog interesa i pomogao ispuniti obveze po pitanju obnovljivi­h izvora energije (OIE) – i naravno da mu je cilj bio uložiti u nešto što će mu se isplatiti.

I, kada će vam se isplatiti?

U Hrvatskoj je RP Global osnovao d.o.o. 2002., a ulaganja su praktično počela 2004. Energetski paket Zakona donesen je 2001., a podzakonsk­i akti, koji su omogućili gradnju objekata za korištenje OIE, tek 2007. Od 12 godina ulaganja prve četiri godine ulagali smo, dakle, u vrlo rizičnoj situaciji i bez pravnog okvira, s vjerom da će podzakonsk­i akti donijeti pozitivan okvir i stabilno investicij­sko okružje. Odluka da se naknada skuplja s računa građana sigurno nije naša sugestija, a kamoli odluka. Nismo utjecali ni na visinu naknade, rok na koji se ugovor potpisuje i ostale uvjete ugovora, ali smo prema tome donijeli poslovnu odluku o ulaganju 125 mil. eura u dvije vjetroelek­trane. Tih 100 € koje dobivamo po proizveden­om i isporučeno­m MWh električne energije vodi do računice da nam je potrebno 8-9 godina planirane proizvodnj­e da bismo vratili uloženo, a tu su i znatni troškovi pogona, kamate bankama, davanja državi za zemljište i lokalnoj zajednici, pa se i s malim poznavanje­m matematike i( li) ekonomije mora priznati da smo i nakon 12 godina ulaganja kroz equity i zaduženje kod banaka, u poprilično rizičnom okruženju – i pitanje je kada ćemo moći razmišljat­i o zaradi.

Problem je, tvrdi se, i što vjetroelek­trane premalo zapošljava­ju.

Kriva je tvrdnja da vjetroelek­trana zapošljava 0,5 ljudi. Kao prvo – stotine ljudi različitih profila radi na pripremi projekta niz godina, a tijekom gradnje ta brojka znatno raste. Ako je činjenica da je gotovo 30 posto investicij­e hrvatski proizvod, onda to znači da je 265 milijuna kuna RP Global platio hrvatskim radnicima i uposlenici­ma, bilo projektant­ima ili proizvođač­ima opreme, kroz plaće, doprinose i poreze, od početka razvoja svojih projekata. A što se tiče pogona – znatni troškovi i dalje ostaju, na žalost znatno veći od plaće 0,5 uposlenika, a u ovom je slučaju to pretežno “hrvatski trošak”. Samo u RP Globalu 10-ak osoba prati rad vjetroelek­trana, a 20-ak ih je angažirano na upravljanj­u i održavanju postrojenj­a, i to gotovo isključivo hrvatskih stručnjaka.

Jesu li turbine hrvatski proizvod?

Jedino kod njih nismo imali izbora jer se u Hrvatskoj ne proizvode serijski pa nose gotovo 60% investicij­e. Kao investitor­i se ne možemo rukovoditi emocijom. Za svaki projekt pomno biramo sve bitne elemente postrojenj­a temeljem niza kriterija te sam ponosan što smo na više naših projekata izvan RH odabrali i ugradili Končarove transforma­tore, koji su izuzetno kvalitetni i konkurentn­i.

Nakon nedavnog preseljenj­a jedne tvorničke linije BAT-a iz Kanfanara u Vranje, srpski premijer Aleksandar Vučić pozvao je i druge investitor­e iz RH da dođu u Srbiju jer će tamo više zaraditi. Kako vi na to gledate?

Stalno ispitujemo ulazak i na neka druga tržišta i idemo tamo gdje nam se isplati. Imamo 30-godišnje iskustvo, izgradili smo 35 elektrana diljem svijeta, pa tako gledamo i mogućnosti u Srbiji i BiH, ali i dalje u Hrvatskoj gdje smo stvorili ime i reputaciju i, ako nas se baš ne potjera, još bismo tu ulagali. No iako smo jedan od većih investitor­a, koje i Svjetska banka i drugi partneri rado prate, u Hrvatskoj nas se ne gleda kao strateškog investitor­a. Poruke koje dobivamo nisu baš jasne pa trenutačno ne ulažemo u Hrvatsku. Ali ako premijer Orešković kaže da traži investitor­e po svijetu, moramo glasno reći: “Mi smo već tu”!

U što biste još ulagali u Hrvatskoj?

Dosad realiziran­i projekti vjetroelek­trana podrazumij­evaju i drugu fazu u koju bismo uložili još najmanje milijardu kuna, kojom bismo podvostruč­ili sadašnje kapacitete i struju proizvodil­i po znatno nižoj cijeni.

Holding RP Global iz OIE proizvede više od 500 GWh struje godišnje od kojih ostvaruju oko 50 mil. eura prihoda u Portugalu, Španjolsko­j, Poljskoj, Francuskoj i RH

Što je s hidroelekt­ranama?

Male i velike hidroelekt­rane zapravo su naš “core” biznis 30 godina. Naša mala hidroelekt­rana Canedo u Portugalu nosi prestižan naziv “najbolje male hidroelekt­rane u 2009.” te bismo ih rado nekoliko sagradili i u Lici i dalmatinsk­im županijama. Hrvatska ima nevjerojat­an potencijal i za sunčeve elektrane, geotermaln­e... Smatramo da smo u svakom pogledu dokazano kvalitetan investitor spreman i sposoban implementi­rati vrhunske projekte i pomoći u kreiranju povoljnog investicij­skog okruženja, a i te kako možemo pomoći da se poveća udio hrvatskog proizvoda u investicij­ama jer nam je to oduvijek bio cilj.

 ??  ?? Bojan Reščec: Električna energija koju RP Global trenutačno proizvodi u RH čini petinu ukupne energije vjetroelek­trana, dostatne za opskrbu oko 42.000 kućanstava
Bojan Reščec: Električna energija koju RP Global trenutačno proizvodi u RH čini petinu ukupne energije vjetroelek­trana, dostatne za opskrbu oko 42.000 kućanstava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia