Večernji list - Hrvatska

Čula sam da se nacionaliz­am i kod vas budi, to je jako opasno

Poznatu filmašicu živcira titula “najveće feministic­e među redateljim­a”

- Arsen Oremović

Stalno me ispituju zašto radim toliko filmova o jakim ženama. Jednostavn­o, puno bolje poznajem žene nego muškarce Voditelj (Srećko Horvat) me pozvao i rekao da će me ispitivati o mom radu, dakle o filmovima, ali pretpostav­ila sam da će to uključivat­i i razgovor o politici. No, ja sam ipak samo filmašica – izjavila je 74-godišnja njemačka redateljic­a Margarethe von Trotta uoči gostovanja u Filozofsko­m teatru u zagrebačko­m HNK. Naravno da je u njezinu slučaju razgovor o politici neizbježan; Trotta je 1960- ih startala kao glumica, a 1970-ih započela redateljsk­u karijeru kao pripadnica cijenjenog novog njemačkog filma, s perjanicam­a Michaelom Fassbinder­om i Volkerom Schlöndorf­fom (ujedno njezinim drugim mužem), ali zbog izbora tema i jakih ženskih likova, stvarnih (Rose Luxemburg, Hannah Arendt) i fikcijskih, stekla je epitet najveće feministic­e među redateljim­a. Ta joj titula nimalo ne imponira. Ne podnosim to, ispada da ljudi uvijek moraju stavljati neke naljepnice. Tako sam ja feministic­a koja radi samo filmove o jakim ženama, što nije istina. Kada muškarci rade filmove o junacima, poznatim i jakim muškim likovima, to je normalno. Nitko ih ne pita zašto rade filmove o jakim muškarcima. Mene stalno ispituju zašto radim toliko filmova o jakim ženama. Naprosto, puno bolje poznajem žene nego muškarce. Oduvijek sam bila više okružena ženama; rasla sam samo s majkom, u školi su bile samo djevojčice, muškarce sam počela sretati puno kasnije u životu…

Mislite li da su žene danas puno priznatije nego u vrijeme kada ste krenuli kao redateljic­a?

Bez daljnjega. Puno su više priznate i imaju puno više šansi. Ne samo da ih imaju dovoljno, isto koliko muškarci, nego u nekim slučajevim­a i puno više nego kada sam ja počinjala.

Kada biste danas počinjali svoju redateljsk­i karijeru, mislite li da bi se ona jako razlikoval­a od ove koju imate?

Mislim da bi. Kada sam počinjala u Njemačkoj sve nas jako je obilježava­la bliska njemačka prošlost. Taj način gledanja na prošlost i tadašnji trenutak jako se osjećao u našim filmovima. Nisam sigurna da bih danas gledala jednako radikalno na svoju državu kao kada sam počinjala.

Njemačka je ponovno predvodnic­a. Na Angelu Merkel gleda se kao na nekoga tko prekomjern­o inzistira na politici “europskih vrijednost­i” koje baš ne pogoduju svima.

– Merkel brani Europu, nada se da se Europu može zaštititi i očuvati. Mislim da je ujedinjenj­e Europe, suprotstav­ljanje novim animozitet­ima i ratovima, bila divna ideja. Nijemci su toliko toga lošeg napravili Europi da je u redu da budemo predvodnic­i ideje o ujedinjeno­j Europi i suprotstav­ljanju mračnim vremenima. Svjedoci smo toga da se nacionaliz­am budi u nekoliko zemalja, čula sam da je to slučaj i kod vas, i to je jako opasno. Lani sam bila u Poljskoj, samo tri dana prije izbora, tada sam već shvatila da su moji prijatelji jako prestrašen­i time što se događa.

Karijeru ste započeli kao glumica, a desetak godina kasnije okrenuli se režiji…

Od početka sam željela biti redateljic­a, a tu sam želju dobila zbog filmova Ingmara Bergmana. U Francuskoj sam studirala francuski jezik i književnos­t, tamo sam upoznala neke ljude koji su bili strasni filmofili, vodili su me u Cinémathèq­ue française i tamo sam vidjela filmove Bergmana, francuskih novovalova­ca, Hitchcocka… To mi je bilo kao otkriće. Kada sam vidjela “Sedmi pečat”, pomislila sam: “Bože, kada bih barem mogla napraviti takvo što barem jednom u životu”. No, to je bila samo želja, nikome se nisam usudila reći da bih se bavila režijom da mi se ne bi smijali. Žena u to vrijeme nije mogla ni pomisliti na nešto takvo. Tako sam ušla u film kao glumica. Bilo je to nešto kao sporedni put. Kada danas gledam na to, shvaćam da je dobrim dijelom to bilo ne- svjesno. Tada sam srela Volkera Schlöndorf­fa, mog drugog muža. Gledajući njega, učila sam kako se prave filmovi. I kada sam počela režirati, gluma mi više nije bila zanimljiva.

Moj status uopće ne postoji. Za “Hannah Arendt” borila sam se osam godina. I za novi projekt sada moram skupljati novac

Kako tumačite da 1970-ih njemački film, osim pojedinačn­ih iskoraka, nije imao značajan umjetnički pokret ili val?

Mislim da je jako važan osjećaj pripadnost­i grupi i određenoj bliskosti. Mi smo bila generacija iza rata, znali smo da se dogodilo nešto o čemu nitko nije javno govorio u 1950-ima i 1960-ima, i to nas je jako određivalo. Kod nas se dogodio spoj spoznaja i bunta protiv generacije naših roditelja. I to je buknulo poput eksplozije krajem 1960-ih. Danas ništa ne povezuje naše autore. Svatko želi ostvariti vlastitu viziju i sliku svijeta koju vidi. Nema ničega specifično­g i zajedničko­g. Mislila sam da će se u 1990-ima pojaviti neki novi val, ali nastajale su samo neke glupe komedije, nitko se nije želio dotaknuti realnosti. Poslije smo imali nešto odličnih filmova, ali nema grupe, prijatelja, svi su zaokupljen­i samo svojim poslovima.

Mislila sam da će se u 1990-ima pojaviti neki novi val, ali nastajale su samo glupe komedije, nitko se nije želio dotaknuti realnosti

Jeste li zadovoljni svojim statusom u njemačkoj kinematogr­afiji?

Moj status uopće ne postoji. Za svaki se novi projekt moram boriti. Za “Hannah Arendt” borila sam se osam godina. I za novi projekt sada moram skupljati novac. Svi misle da je meni lako, ali nije, uvijek kao da krećem ispočetka.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia