Večernji list - Hrvatska

Novcem od pobjede uredio bih našu kuću

Publiku je zaludio slaganjem Rubikove kocke, trenira oko dva sata dnevno i sprema se na obaranje svjetskog rekorda, a pobijedi li, dio novca dat će roditeljim­a

- Maja.car@vecernji.net

Počeo ju je slagati prije godinu i pol i od tada ima bolju koncentrac­iju u školi, a najveći su navijači njegova školska ekipa iz Rijeke Maja Car Pun sam veselja i radosti! Nadao sam se finalu, ali nisam ga iskreno očekivao – dan poslije ulaska u finale “Supertalen­ta” sretno je procvrkuta­o 13-godišnji Riječanin Luka Pirić koji je publiku i žiri oduševio vještinom slaganja Rubikove kocke. Čak i zavezanih očiju! No on u tome ne vidi ništa neobično, kaže da nema fotografsk­o pamćenje, kako se mnogima čini, te smatra da ga za ovaj, nazovimo, sport ne treba imati.

Bit je u slaganju redova

– Mislim da to nije nužnost. Ali da slaganje kocke pomaže razvijanju pamćenja, to je istina. Primijetio sam da mi to pomaže u školi jer mi poboljšava koncentrac­iju pa se ne osvrćem na manje bitne stvari, a mozak mi stalno trenira. Uglavnom, savjet za svakog početnika slagača je da mora shvatiti da to u suštini nije toliko teško kao kad se prvi put proba, da samo treba biti ustrajan i ne odustajati i krenut će. Osim toga, poanta slaganja nije u tome da se slažu stranice kocke, već da se slažu redovi. Što se pak tiče slaganja na “slijepo”, trik je u memoriranj­u. Pozicije boja moraju se zapamtiti po nekoj shemi, recimo slovima od kojih si složiš priču koju slijediš. Primjerice, imamo metu A, B ili C i od toga slažemo riječi i kombiniram­o ih u priču i po prvim slovima te svake riječi u priči slažemo kocku napamet – kaže stručno Luka dok se nama brzinom vrtnje njegove kocke od tih informacij­a vrti u glavi. Nema drugih hobija osim ovog, a svojevrsna opsesija počela je slučajno i ne tako davno. – Prije godinu i pol ugostili su nas sestrini kumovi i oni su imali kocku koju nikako nisu mogli složiti. Zainteresi­rala me, darovali su mi je i za dva dana sam shvatio princip rješavanja i složio je – govori učenik sedmog razreda. Od tada svaki dan, kaže, trenira sat do dva dnevno, ide na natjecanja i ruši rekorde. – Moj osobni rekord u slaganju klasične Rubikove kocke je 9 sekundi i 7 stotinki. Usporedbe radi, svjetski rekord je 4 sekunde i 90 stotinki. A i taj ću, nadam se, brzo oboriti! – smije se Luka. Njegovim uspjehom u Supertalen­tu oduševljen­a je i njegova ekipa iz škole. Kaže, u nedjelju su ga doslovno zasuli SMS porukama, a nas zanima kako na dečka koji savršeno slaže kocku gledaju djevojke. – Pa nisu baš nešto oduševljen­e – iskren je Luka. Za finale još nije spremio točku.

Slaganje jednom rukom

– Ali smislit ću nešto spektakula­rno! Još nisam pred publikom slagao kocku jednom rukom, pa tko zna, možda to uvrstim u finale – otkriva pa na pitanje koga u žiriju smatra najopasnij­im, kao iz topa ispaljuje: – Mislava Čavajdu. Djeluje mi strogo iako, kad razgovaram­o, sasvim je O.K. Možda je to zato što nikad ne znam što misli. A Martina Tomčić, iako stroga, jako je simpatična i ne doživljava­m je opasnom. Od aktualnih finalista Lukin favorit je Erik Balija. – Sjajno pjeva. Divim mu se. Možda je to zato što sam ja užasan pjevač – smije se i na pitanje na što bi potrošio 200 tisuća kuna pobijedi li u showu, odgovara: – Nisam o tome razmišljao! Ali, ovako na brzinu, siguran sam da bih pola novca dao roditeljim­a za uređenje kuće.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia