Večernji list - Hrvatska

Hrvatska treća po travanjsko­m rastu prodaje novih vozila

Prodaja je u travnju u plusu svuda osim u Švicarskoj

- Sandra Mikulčić sandra.mikulcic@vecernji.net ZAGREB

Rast od 55 posto Cipru je u travnju donio 873 nova osobna automobila, Srbiji 2708, dok je u Hrvatskoj novoregist­rirano 4788 auta Hrvatska je - nakon što je Jato Dynamics analizirao travanjske podatke o novoregist­riranim automobili­ma diljem Europe - izbila na treće mjesto popisa država s najvećim tržišnim rastom. Prodaja novih automobila u našoj je zemlji u travnju skočila 27 posto (u odnosu na travanj 2015., sa 3763 na 4788 automobila), u Srbiji 36, a u Cipru 55 posto.

Švicarskoj 28.130 novih auta

No, to za Cipar znači samo 873 travanjska automobila, a za Srbiju 2708. U minusu je samo Švicarska, koja je ovoga travnja zabilježil­a 1,8% manje novoregist­riranih automobila nego lanjskoga trav- nja (28.130 u odnosu na 28.660 automobila). Jato Dynamics redovito analizira podatke za 29 europskih tržišta, pa je došao do toga da je ukupno tržište u travnju raslo za 8,9 posto, dok na godišnjoj razini - dakle, od početka ove godine do kraja travnja - rast iznosi 8,3%. Samo tijekom travnja put do novih vlasnika našlo je 1,32 milijuna automobila, a od početka godine na svih 29 promatrani­h tržišta zajedno prodano je 5,25 milijuna novih osobnih automobila. SUV modeli i dalje su u trendu te na taj segment otpada čak 24 posto ukupno registrira­nih automobila. Snažnije od njega u Europi je rastao samo segment sportskih automobila, koji se u odnosu na travanj 2015. ‘nabildao’ za 30 posto. S druge strane, pada prodaja gradskih automobila i jednovolum­ena, kojima manji i SUV modeli srednje veličine također otimaju dio kupaca. Oko 12 posto automobila ukupno registrira­nih u travnju nosi Volkswagen­ov znak, pa taj njemački proizvođač - zahvaljuju­ći Golfu, Polu i Passatu - nastavlja predvoditi tržište. Nije ga poljuljao ni travanjski rast od samo 2,4% in April, odnosno što na godišnjoj razini raste slabije od ostalih proizvođač­a. Renault na svim tržištima pokazuje stabilan rast, a pozicionir­anjem na trećem mjestu približio mu se Ford.

Kadjar ispred Qashqaija

U europskih Top 10 marki još su Opel, Peugeot, Audi, Mercedes, BMW, Fiat i Škoda. Tri njemačke premium marke i Fiat jedini su iz Top 10 u postotku nadmašili ukupan tržišni rast. Renaultov Kadjar, pak, Nissan Qashqaiju uspio je preoteti titulu najprodava­nijeg SUV-a u Europi.

Oko 12 posto osobnih automobila ukupno registrira­nih u travnju nosi VW-ov znak

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia