Večernji list - Hrvatska

Četiri Hrvata na krovu Europe

Kielce je u 45. minuti gubilo devet pogodaka od Veszprema, no Poljaci su slavili nakon sedmeraca (39:38), Šego, Štrlek, Čupić i Buntić postali su europski prvaci

- Damir Mrvec

Sramota, ne znam što nam se dogodilo. Kielce? Imali su muda, svaka im čast – kazao je Mirko Alilović, naš vratar u mađarskoj momčadi Rukometaši Kielca novi su klupski prvaci Europe. Prvi put u povijesti jedan je poljski klub osvojio ovo elitno natjecanje. I to na kakav način. Bilo je to uvjerljivo najluđe i najčudnije finale Kupa prvaka ili Lige prvaka. Kielce (Šego tri obrane, Štrlek 3, Čupić) je pobijedilo mađarski Veszprem (Alilović četiri obrane od čega dva sedmerca, Sulić, Slišković 1) sa 39:38 (29:29, 35:35) tek nakon izvođenja sedmeraca. Veszprem je u 45. minuti imao nevjerojat­nih devet pogodaka razlike (28:19).

Mirko obranio dva sedmerca

– Mislio sam, ne samo ja, već cijela dvorana i svi oni ljudi koji su gledali utakmicu preko TV ekrana, da je gotovo. Nama je u posljednji­h 15 minuta preostalo samo da pokušamo izgubiti sa što manjom razlikom. A onda je krenulo. Szmal je počeo braniti, oni su počeli promašivat­i, a mi pogađati. Pogledam semafor, četiri minute prije kraja, a mi zaostajemo za dva pogotka. Ma, je li moguće novo čudo, čudo kao kada smo na EP-u u Poljskoj pobijedili domaćina sa 14 razlike i ušli u polufinale!? – govorio je poslije utakmice Ivan Čupić. Ovo je već druga utakmica ove sezone koja spada u red čudnih. – Nikada se više ovo neće ponoviti. U to sam siguran. Što se dogodilo? Nemam pojma. Sami smo krivi. Imati devet razlike i izgubiti. To je sramota. Smiješno je kada vidiš na koji si način izgubio trofej. I žalosno. A igrali smo vrhunski rukomet 45 minuta, održali smo im pravu lekciju. Možda smo prerano počeli slaviti. Ne razumijem zašto smo počeli paničariti na plus četiri. Još ne mogu vjerovati što nam se dogodilo. Kielce? Imali su muda, svaka im čast – rekao je Mirko Alilović, hrvatski vratar u mađarskoj momčadi. Mirko je počeo braniti tek u produžecim­a koje je izborio Lijewski pogotkom u posljednji­m sekundama osnovnog dijela utakmice. U produžecim­a je Mirko obranio dva sedmerca, jedan našem Štrleku. Nije pomoglo. – Izvođenja sedmeraca uvijek je lutrija. Nismo imali sreće. Šego i Szmal su obranili dva, ja samo jedan, i to Čupiću. Nije bilo dovoljno – istaknuo je Alilović. Na proglašenj­u se odnekud pojavila i hrvatska zastava. Ipak u Kielcu igraju Šego, Štrlek, Čupić i Buntić. – Bunta, koji nije mogao igrati zbog ozlijede, donio je našu zastavu na postolje. Poljaci se nisu bunili – govorio je Šego držeći u naručju jednogodiš­njeg sina Petra i nastavio: – Žao mi je što nisam mogao stoposto pomoći momčadi. Ozlijedio sam koljeno u zadnjoj utakmici poljskog prvenstva. Uspjeli su me nekako osposobiti. Stisnuo sam zube. Ovakva utakmica se ne propušta. Nakon četiri godine odlazim iz Poljske, odlazim kao prvak Europe. Gdje ćeš bolje – zaključio je Šego koji je od iduće sezone u mađarskom Pick Szegedu.

Ružnih minus devet

Manuel Štrlek drugi put nije promašio sedmerac. – To samo dokazuje koliko sam jak u glavi. Uh, ružno je izgledalo onih minus devet. Eto, mene i Čupića krenula su rukometna čuda ove sezone, prvo sa Hrvatskom na EP-u, sada sa Kielcom. Možda odigramo još jedno čudno finale ove sezone, na Igrama u Riju – rekao je Štrlek.

Štrlek: Ove sam godine s Čupićem napravio dva rukometna čuda, možda treće bude u finalu OI Šego: Odlazim iz Poljske nakon četiri godine i to kao prvak Europe. Pa, gdje ćeš bolje!

 ??  ?? Denis Buntić donio je hrvatsku zastavu na pobjedničk­o postolje, Poljacima nije zasmetalo...
Denis Buntić donio je hrvatsku zastavu na pobjedničk­o postolje, Poljacima nije zasmetalo...
 ??  ?? Trener Poljaka Talant Dušebajev tješi mađarskog igrača Lékaija Mátu
Trener Poljaka Talant Dušebajev tješi mađarskog igrača Lékaija Mátu
 ??  ?? Manuel Štrlek postigao je tri pogotka za Kielce
Manuel Štrlek postigao je tri pogotka za Kielce
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia