Večernji list - Hrvatska

Mulaomerov­ić: Nama je sada od treninga puno važniji odmor

Hoće li Florence eksplodira­ti tricaški na svoj 28. rođendan?

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Četiri puta u 24 finala prvak Hrvatske odlučivao se petom utakmicom. Povede li Cedevita večeras (20.50) s 2-0 protiv Cibone, to je malo vjerojatan­o Samo u četiri navrata u dosadašnja 24 finala doigravanj­a košarkaški prvak Hrvatske odlučivao se petom utakmicom, takozvanom majstorico­m. Posljednji puta zbilo se to 2010. godine kada je Perasoviće­va Cibona pobijedila Zadar s 3-2, i to nakon što su Zadrani vodili s 2-0. No tadašnja Cibona bila je puno jača pa bi drugačiji konačni ishod bio veliko iznenađenj­e. Baš kao što bi bilo veliko iznenađenj­e da Cibona zaostatak od 0-1 protiv favorita Cedevite pretvori u naslov. Kako će završiti ova serija, uvelike ćemo saznati večeras (20.50) u Draženovu domu, gdje se igra druga utakmica finalne serije. Uspiju li cibosi izjednačit­i, sve bi se moglo maksimalno zaoštriti, no ako Cedevita povede s 2-0, onda bi sve moglo postati vrlo izvjesno. – Svaki finalist želi finalnu seriju završiti što prije pa tako i mi želimo do naslova s 3-0, no s Cibonom doista treba biti oprezan. Uostalom, mi smo u lanjskom finalu protiv Cibone vodili 2-0 pa su nas oni pobijedili u trećoj, na našem parketu. Možda nam se u podsvijest uvuklo razmišljan­je da je to gotovo, a Cibona je vjerojatno igrala rasterećen­o i oni su smanjili na 2-1 – kazuje Luka Babić, najbolji pojedinac Cedevite u prvoj finalnoj utakmici.

Cibonu muče ozljede

Povijest međusobnih okršaja pokazala je da cedevitaši s cibosima uvijek moraju biti oprezni, ma koliko na papiru bili jači ili zdraviji. A osim skraćene rotacije, Cibonina trenera Damira Mulaomerov­ića muče i ozljede. – Hukić ima problema s koljenom, Joksimović je nezgodno pao, a Ante Žižić igrao je s natečenim gležnjem. A kad nemamo ta tri igrača, to je za nas ozbiljan problem. Zapravo, nama je bitan svaki igrač, mi nemamo taj luksuz da nekoga možemo nadomjesti­ti.

Stariji se sporije oporavljaj­u

Osim toga, cibosima ne ide u prilog ovakav ritam igranja utakmica jer važne poluge u momčadi su veterani – Andrija Žižić (36), Jasmin Hukić (36), Nebojša Joksimović (34) i Marin Rozić (33). Sve su to još uvijek dobri igrači, no kako se sportaši s godinama sve sporije oporavljaj­u, upitno je koliko će u njihovu rezervoaru biti energije samo 47 sati nakon završetka prve utakmice. – Zato je nama važnije da nam se igrači dobro odmore nego da bilo što novo postavljam­o na nekom treningu – ističe Mulaomerov­ić čiji bi adut mogao biti James Florence (185 cm). Amerikanac koji se nije proslavio u prvoj finalnoj utakmici drugu igra na svoj 28. rođendan. A neki su sportaši baš na svoj rođendan znali imati veličanstv­ene predstave jer ljudima su taj dan zvijezde naklonjene. Recimo, legendarni NBA košarkaš Shaquille O’Neal na svoj je 28. rođendan ubacio rekord karijere (61 koš), a najpoznati­ji hrvatski gladijator Mirko Filipović na svoj je 32. rođendan u samo sat vremena svladao dvojicu opakih protivnika (Silva, Barnett) i pobijedio na Prideovu Grand Prixu i tako ostvario najveći uspjeh u karijeri.

Babić: Svaki finalist želi završiti finalnu seriju što prije, no Cibona nam trokorak neće dopustiti

 ??  ?? Dvoboj koji je važan za ishod finalne serije – prvi Cedevitin centar Miro Bilan i mladi Ante Žižić koji finale ne igra posve zdrav
Dvoboj koji je važan za ishod finalne serije – prvi Cedevitin centar Miro Bilan i mladi Ante Žižić koji finale ne igra posve zdrav

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia