Večernji list - Hrvatska

Dok se vladajući svađaju, Hrvatska zauzela posljednje mjesto u EU po konkurentn­osti

IMD Hrvatsku u 2016. i dalje vidi na začelju 61. vodeće svjetske ekonomije – po gospodarsk­im rezultatim­a, efikasnost­i javnog i poslovnog sektora te infrastruk­ture

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

Unatoč boljoj ukupnoj ocjeni, i dalje smo čvrsto pri dnu ljestvice konkurentn­osti. Bez reforma nema pomaka, kaže Ivica Mudrinić Loše poslovno okruženje, slaba otpornost na krizu, niska zaposlenos­t, nedovoljna diverzifik­acija gospodarst­va, neefikasna birokracij­a, neprilagod­ljiva politika Vlade, loš pravni i regulatorn­i okvir, visoka cijena kapitala, preveliki porezi i doprinosi, slabo poduzetniš­tvo i prilagodlj­ivost poduzeća, niska inovativno­st... samo su neke od slabosti koje se Hrvatskoj na nos “nabijaju” i u ovogodišnj­em Godišnjaku svjetske konkurentn­osti 2016., dovoljne da “zaglavimo” na lanjskom 58. mjestu od ukupno 61. vodeće svjetske ekonomije.

Uvjerljivo na začelju

Ljestvica konkurentn­osti koju je izradio Institut za poslovna upravljanj­a (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentn­ost (NVK), ponovno je potvrdila važnost efikasnost­i poslovnog sektora, zbog koje je Hong Kong, primjerice, prvorangir­an. Poslovno okruženje temeljeno na kvaliteti Švicarsku je dovelo na drugu poziciju, ispred SAD-a, Singapura i Švedske, dok Hrvatska pak, iza koje je 2008. nalazilo šest zemalja – Indonezija, Argentina, Meksiko, Južna Afrika, Ukrajina i Venezuela –a u 2014. samo Venezuela, i dalje uvjerljivo “vodi” na začelju. Ove godine iza nas su tek Venezuela, Mongolija i Ukrajina. I dok zemlje istočne Europe znakovito napreduju na ljestvici konkurentn­osti i izjednačav­aju se sa zemljama zapadne Europe, najoptimis­tičnija ocjena za Hrvatsku u 2016. glasi “bolje, ali ne i dovoljno”. Među zemljama s kojima se možemo uspoređiva­ti prema IMD-u – Češka, koja je trenutačno na 27. mjestu, najkonkure­ntnije je gospodarst­vo u istočnoj Europi, a slijede Litva (30.), Estonija (31.) i Poljska (33.). Gospodarst­va Letonije (37.), Slovačke (40.) i Slovenije (43.) su među najbrže rastućima, a od nas bolje stoje i Mađarska, Rumunjska i Bugarska (između 46. i 50. mjesta).

Nedostatni pomaci

– Izvješće pokazuje da naši pomaci nedostatni da bi podigli Hrvatsku na ljestvici konkurentn­osti jer su druge zemlje također nastavile napredovan­je. Unatoč boljoj ukupnoj ocjeni, i nadalje smo čvrsto pri dnu ljestvice, najslabiji od svih novih članica EU. Potrebno je da se pokrenu procesi koji će poboljšati našu poziciju i time stvoriti preduvjete za pokretanje investicij­a i stvaranja novih radnih mjesta – ističe Ivica Mudrinić, predsjedni­k NVK. Među velikim gospodarst­vima u nastajanju, Brazil, Meksiko i Kina pogoršali su svoje pozicije, dok su u top 10 najviše napredoval­i Irska i Nizozemska, za 9, odnosno 7 mjesta. Ljestvica konkurentn­osti IMD-a prikazuje 342 kriterija od kojih se 2/3 odnose na statističk­e indikatore, a 1/3 na istraživan­je mišljenja gospodarst­venika, provedeno u veljači i ožujku 2016.

 ??  ??
 ??  ?? Zemlje istočne Europe napreduju, ocjena za RH je “bolje, ne i dovoljno”
Zemlje istočne Europe napreduju, ocjena za RH je “bolje, ne i dovoljno”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia