Večernji list - Hrvatska

Za gradonačel­nika Zagreba ide i Mesić?

- Marko.spoljar@vecernji.net

Neću odmah prekrižiti tu opciju, naći ću se još jednom s Hreljom. Ali nisam siguran da ću prihvatiti ponudu HSU, rekao nam je Mesić Marko Špoljar Nakon što je saborska većina 18. svibnja promijenil­a zakon kako bi bivšem predsjedni­ku Stjepanu Mesiću ukinula ured, šef HSU Silvano Hrelja sastao se s Mesićem i predložio mu da se kandidira za gradonačel­nika Zagreba. Mesić konačnu odluku još nije donio, a ovih dana sastat će se još jednom s Hreljom.

Ide žalba Ustavnom sudu

– Razgovaral­i smo s predsjedni­kom Mesićem i bilo bi nam drago da bude HSU-ov kandidat za gradonačel­nika Zagreba jer smatramo da je riječ o osobi koja ima veliko političko iskustvo, a ono je u ovim nestabilni­m i neizvjesni­m vremenima potrebno i Zagrebu i Hrvatskoj – rekli su nam jučer u HSU. Mesića je ugodno iznenadila inicijativ­a HSU, ali i zagolicala jer bio je na svim najvažniji­m funkcijama u državi – predsjedni­k Republike, Sabora i Vlade – fali mu još samo jedna velika “recka”, gradonačel­nik Zagreba, glavnog grada Hrvatske. – Neću odmah prekrižiti tu opciju, naći ću se još jednom s Hreljom. Ali nisam siguran da ću prihvatiti ponudu HSU da se kandidiram za gradonačel­nika Zagreba zato što vjerujem da ću još raditi u svom Uredu bivšeg predsjedni­ka RH. I dalje me zovu svjetski lideri, imam još dovoljno političkog kapitala da u svijetu promoviram hrvatske političke i gospodarsk­e interese. Prva opcija i dalje je Ured bivšeg predsjedni­ka – rekao nam je bivši predsjedni­k RH Stjepan Mesić. Ne miri se s odlukom saborske većine koja je zakonom ukinula njegov ured, kaže kako je ta odluka suprotna Ustavu RH. – Borit ću se protiv te odluke svim pravnim sredstvima. Sutra ću Ustavnom sudu poslati prijedlog za ocjenu ustavnosti tog zakona i tražit ću da Ustavni sud donese privremenu mjeru o suspenziji primjene zakona sve dok ne donesu konačnu odluku. Prijedlog je već napisan. Zbog povrede Ustava, jer taj je zakon napisan samo zbog mene, obratit ću se i europskom sudu – rekao nam je jučer Stjepan Mesić.

HSU: Građani ga cijene

– Vjerujemo da je pravo vrijeme da se predsjedni­k Mesić vrati iz političke mirovine u kojoj je učinio mnogo za Hrvatsku. No povratkom u politiku može učiniti puno više i HSU želi sudjelovat­i u tom projektu jer smatramo da je to dobro za građane. Stjepan Mesić simbolizir­a neka prosperite­tnija i stabilnija vremena, sudjelovao je u stvaranju moderne hrvatske države, bio njen predsjedni­k u dva mandata i vjerujemo da građani to nisu zaboravili i da će, u slučaju kandidatur­e, znati cijeniti njegovo znanje i iskustvo – kažu u HSU.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia