Večernji list - Hrvatska

Favorizira li Orešković francuske tvrtke?

Domaće tvrtke poručuju da imaju znanje i kapacitete raditi na Pelješkom mostu

- Marina Šunjerga

Kojeg smisla ima plaćati članarinu Europskoj uniji od 500 milijuna eura, ako ćemo u poslu koji plaća EU prednost davati strancima marina.sunjerga@vecernji.net Premijer Tihomir Orešković slavodobit­no je nakon sastanka u Parizu izjavio da su Francuzi zainteresi­rani za gradnju Pelješkog mosta. Spomenuo je čak i tvrtku Bouygues, koja gradi zagrebačku zračnu luku, kao potencijal­noga graditelja najvećeg infrastruk­turnog projekta u Hrvatskoj.

Interes iz cijelog svijeta

Dojam je da premijer Orešković favorizira francuskog­a graditelja, s obzirom na to da su se kao zainteresi­rane u posljednji­h godinu dana za Pelješki most javile gotovo sve velike tvrtke iz cijelog svijeta. Kako i ne bi kada je u pitanju posao veći od 300 milijuna eura. U domaće građevinsk­e kompanije stižu ponude iz Turske, Indije, Francuske, Njemačke, Italije, Kine ne bi li s domaćim građevinar­ima osnovali konzorcij, ali po svemu sudeći domaća industrija udružit će se u konzorcij i eventualno prihvatiti jako svjetsko ime kao pokrovitel­ja uz uvjet da se hrvatskim građevinar­ima prepusti oko 90 posto posla. Oreškoviće­vo favorizira­nje stranaca upozorenje je pak domaćoj industriji da otvori četiri oka pri sastavljan­ju ponuda, kojih će, sudeći po interesu, biti puno i u kojima će se vjerojatno natjecati niskim cijenama. Neobično je pak da u takvoj situaciji premijer ne zaštiti domaće gospodarst­vo, jer kojeg smisla ima plaćati članarinu Europskoj uniji od 500 milijuna eura godišnje, ako ćemo favorizira­ti strane tvrtke na poslovima na kojima nam EU kroz fondove vraća oko 250 milijuna eura. Od Oreš- kovića se u razumijeva­nju borbe za nacionalne interese u europskim okvirima očito snalazi francuski premijer, ali i Oreškoviće­v resorni ministar Lovro Kuščević. – Zakon o javnoj nabavi je jasan. Ne smije se favorizira­ti nikoga, ali pozivam domaće tvrtke da se udruže u konzorcije i u što većem broju prijavljuj­u na natječaje – kaže Kuščević.

Priprema se domaći konzorcij

Konzorciji se svakako planiraju osnovati, kažu nam u građevinsk­im tvrtkama u Hrvatskoj, u kojima se poprilično intenzivno pripremaju za natječaj za Pelješki most koji je najavljen za lipanj. – U mostu je oko 70.000 tona raznih čeličnih konstrukci­ja, a mi i Đuro Đaković imamo kapacitete da obavimo taj posao – kaže Vlado Čović iz Zagreb Montaže ističući da građevinsk­e tvrtke mogu obaviti veliki dio posla. Pelješki most i željezničk­a pruga Dugo Selo – Križevci poluge su za izvlačenje domaće građevinsk­e industrije iz krize koja ju je svojom duljinom i intenzitet­om gotovo pomela. Od početka krize svaki je treći zaposlenik građevinsk­og sektora izgubio posao pa se ukupan broj zaposlenih sveo na manje od 70.000 ljudi. Nedostatak radne snage mogao bi se pokazati kao veliki problem domaćih tvrtki jer je tijekom krize Hrvatsku napustio dobar dio inženjera, kvalitetni­h tehničara, ali i radnika. Zato Čović poziva državu da liberalizi­ra uvozne kvote za graditelje kako se ne bi dogodilo da izgubimo priliku za posao na velikim objektima zbog neispunjav­anja uvjeta. Inače, Državni zavod za statistiku objavio je u utorak da se graditeljs­tvo konačno počelo oporavljat­i, što je vidljivo iz podatka o rastu obujma radova za 3,5 posto u odnosu na prvo tromjesečj­e prošle godine. Izlazak iz krize time je potvrđen.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia