Večernji list - Hrvatska

Šefove bolnica ipak postavlja politika

Neki još traže zamjenike dok drugi broje sitno do zatvaranja javnog natječaja

- Ivana Rimac Lesički

Dr. Ivan Bekavac zasjeo je na funkciju zamjenika ministra zdravlja, što je “kuhinja” koja se pripisuje dr. Ines Strenji Linić Tko će upravljati s 1,6 milijardi kuna i voditi najveću bolnicu u zemlji iduće četiri godine, bira se javnim natječajem koji je KBC Zagreb raspisao 18. svibnja. Time je Rebro započelo najavljeni i ozakonjeni javni izbor ravnatelja čiju funkciju trenutačno obavlja dr. Ante Ćorušić koji, izgleda, neće imati konkurenci­ju. Javna potraga za bolničkim ravnatelji­ma uslijedit će u svim bolnicama, a na tom putu u kuloarima i među liječnicim­a ne nedostaje detalja dostojnih blockbuste­r trilera. Koliko su ti natječaji uopće natječaji jer politika kadrovira i dalje.

Rezultati kao argument

Utrka je, podsjetimo, počela ukidanjem sanacije i postavljan­jem upravnih vijeća koje je Vlada amenovala potkraj travnja i čiji je sastav upozoravao gdje je koja struja, uvjetno rečeno, pobijedila. Jasno je tu zadovoljav­anje interesa, a javnosti je prst u oko bilo imenovanje Josipa Bilavera za predsjedni­ka upravnog vijeća Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Predsjedni­k HDZ- ove mladeži i mladi ekonomist nikoga nije uvjerio kako ima ijedan argument, osim političkog, na temelju kojeg će odlučiti o novom ravnatelju. Ili točnije rečeno, na temelju kojeg će uopće smijeniti dr. Adrianu Vince. Premda je i Bilaver javno kao najizgledn­ijeg kandidata navodio dr. Roka Čivljaka, dr. Vince zamijenila je dr. Alemka Markotić iz iste bolnice. “Veselo” je (bilo) i u Dubravi, koju vodi dr. Toni Kolak, a gdje je predsjedni­kom upravnog vijeća imenovan dr. Zlatko Vlajčić, član Nacionalno­g vijeća Mosta. On je pak bio i kandidat za zamjenika ministra zdravlja. Na tu je funkciju ipak za- sjeo dr. Ivan Bekavac, što je “kuhinja” koja se pripisuje dr. Ines Strenji Linić. O svemu tome su informiran­i i najistaknu­tiji mostovci koji se sigurno ne vesele još jednom vlastitom frakcionir­anju. Dok se događaju smjene, raspisuju natječaji i ostalo, izgleda da u Rijeci ravnatelj dr. Davor Štimac može mirno spavati. Činjenica jest kako ga novo upravno vijeće, u kojem je i dr. Strenja Linić, nije smijenilo, što je pravilo u ostalim bolnicama. Njegov ostanak argumentir­a se dobrim rezultatim­a. Ipak činjenica je da ni drugi nisu dobili priliku govoriti o rezultatim­a svojih bolnica pa je tako bivšim brzo postao i dr. Dinko Škegro u zagrebačko­m Merkuru, kojeg je naslijedio dr. Mario Sta- rešinić, član HDZ-ova Odbora za zdravstvo. I on kao i ostali novi vršitelji dužnosti ravnatelja imenovali su ili još imenuju svojeg zamjenika i pomoćnike jer se i tu “vode bitke”.

45 dana za izbor najboljeg

Nešto bučniji odlazak, nadalje, bio je onaj dr. Miroslava Dubovečaka iz sisačke bolnice u kojoj je stopirana gradnja novog paviljona. Problem je to kojim se sada “bakće” novi v.d. ravnatelja dr. Tomislav Dujmenović, inače iz HSP AS. Crtice su to o trenutačno­j kadrovskoj megakrižal­jci u bolnicama čiji konačni rezultati tek slijede jer nakon dvotjednih natječaja ima 45 dana za odabir najboljeg.

Prst u oko bilo je imenovanje Josipa Bilavera u Upravni odbor Frana Mihaljević­a

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Ministar zdravlja Dario Nakić ukinuo je sanacije i postavio upravna vijeća u bolnice
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Ministar zdravlja Dario Nakić ukinuo je sanacije i postavio upravna vijeća u bolnice
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia