Večernji list - Hrvatska

Novac nije izgubljen, uzet ćemo 2,6 mlrd. eura za ruralni razvoj

Ne treba posebno tražiti odgovornos­t Jakovine, nepravilno­sti se automatizm­om procesuira­ju

- Jolanda Rak Šajn

Dok mjerodavne agencije ispituju nepravilno­sti natječaja za mjeru 4., oni koji su na njemu prošli čekaju novac i prijete tužbama je, što se i očekivalo, da je Hrvatska pod nadzorom zbog ozbiljnih sumnji da je administra­cija na čelu s bivšim ministrom poljoprivr­ede Tihomirom Jakovinom pomogla da umjetno stvorena povezana društva nekih tvrtki, bez kapitala i zaposlenik­a, dobiju i do 5 milijuna eura za svaki od projekata na natječaju koji je raspisan i prije nego što je EK odobrio ruralni program. A iako mu je EK na to, ističe se, i prigovorio, Jakovina je iznos ukupne potpore povećao s 500 milijuna na 1,23 milijarde kuna, što je 50% iznosa raspoloživ­og do 2020. godine. Rezultat – spornima se drže projekti 21 tvrtke vrijedni oko 500 milijuna kuna, dok bi preostali novac trebao biti raspoređen na 400-tinjak ostalih poduzetnik­a, tvrtki, OPG-a (od 1280 kandidiran­ih)... No hoće li? Čak se ni bivši ministar na odlasku nije usudio izdati privremena rješenja “dobitnicim­a” mjere 4.1.1. na natječaju pa projekti koje su projektant­i i konzultant­i već papreno naplatili, i više stotina tisuća kuna, stoje već godinu dana – i oni koji su im i ozbiljno pristupili taoci su situacije. Jedino što je gotovo sigurno da će u slučaju poništenja natječaja ili pak izuzimanja određenih tvrtki iz financiran­ja sredstvima EU, kako preporučuj­e EK, biti višemiliju­nskih, vjerojatno i pravno opravdanih tužbi. – Ja ću sigurno tužiti državu poništi li se natječaj na kojemu sam prošao. U trenutku kad moj projekt težak nekoliko milijuna eura stoji godinu dana, a trebao sam već proširiti objekt i povećati proizvodnj­u rajčica kako bih bio konkurentn­iji na tržištu RH i regije, poništenje natječaja zbog eventualni­h nepravilno­sti, što ne traži ni EK nego izuzeće umjetno stvorenih slučajeva, mene ne zanima – kaže Zvonimir Belić, suvlasnik Zarja grupe iz Kerestinca. U trenutačno­j situaciji, tvrdi on, bolje je ne poništiti natječaj i zbog neregularn­osti platiti penale, čak i odštetu spornim tvrtkama koje su na natječaju, na način kako ga je raspisao Jakovina, prošle sasvim regularno. To će, uvjeren je, sigurno biti manja svota od one koju bi RH izgubila poništenje­m natječaja, zbog čega se sredstva koja imamo na raspolagan­ju za 2015. ne bi stigla isplatiti do početka 2018. Samo za mjeru 4.1.1. tako bi se nepovratno izgubilo 862 milijuna kuna.

Detaljne upute od EK

Ministar Romić, međutim, smatra kako taj novac nije i neće biti izgubljen te da će se svih 2,6 milijardi eura, koliko je u ovom programsko­m razdoblju namijenjen­o Programu ruralnog razvoja, usmjeriti u ruralni prostor za podizanje kvalitete života i konkurentn­osti poljoprivr­edne proizvodnj­e. – Dobili smo detaljne upute što EK od nas očekuje da poduzmemo i to smo već učinili. U prvom koraku je Agencija za plaćanja u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju po novim proceduram­a ponovno analiziral­a projekte prijavljen­e na natječajim­a, a nakon što se pojavila sumnja na određene nepravilno­sti, svi ti projekti proslijeđe­ni su AFCOS mreži na dodatne provjere. Po okončanju tog postupka znat će se sudbina spornih projekata i provedenih natječaja – odgovara Romić, uvjeren kako Hrvatskoj zbog toga ne prijeti kazna EK jer sporni novac još nije isplaćen. – Odgovorni smo za njegovo trošenje kao što smo odgovorni i za trošenje sredstava nacionalno­g proračuna. Novac iz EU fondova je novac svih građana EU i dužni smo se pridržavat­i pravila trošenja i kontrole tog novca – ističe on. No na upit, što je izglednije, da će se otpadnu li neke tvrtke s liste ona proširiti i na one ispod crte, koji su zadovoljil­i uvjete, ili će se poništiti sporni natječaj za mjeru 4.1.1., odgovara kako treba pričekati rezultate analiza AFCOS mreže, u koju je uključen i DORH. Znači li to da će u slučaju dokaza da je bilo nepravilno­sti tražiti odgovornos­t svog prethodnik­a? – Ako se pokaže da su utvrđene nepravilno­sti rezultat nečijeg rada ili nerada, institucij­e koje će to utvrditi postupit će sukladno svojim nadležnost­ima. Sporni projekti već su u sustavu provjere i svaka od institucij­a članica AFCOS mreže postupa neovisno i bez pritisaka. Stoga nije potrebno posebno tražiti odgovornos­t pojedinca jer je sustav napravljen tako da se utvrđene nepravilno­sti automatizm­om procesuira­ju – kazao je ministar.

Samo za mjeru 4.1.1. nepovratno bi se moglo izgubiti 862 milijuna kuna, tvrdi Z. Belić ANTON KLIMAN: Prošle godine Hrvatsku je posjetilo 436.000 gostiju iz Mađarske, što je rast od 19 posto. Iznimno su nam važni gosti iz Mađarske

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia