Večernji list - Hrvatska

Projekt od 80 milijuna eura – na čekanju

Nedaleko od Koprivnice trebao se graditi regionalni centar za četiri županije

- Hrvoje.slabek@vecernji.net

Novim planom gospodaren­ja otpadom do 2020. preispituj­u se regionalni centri jer nisu u skladu s europskom politikom, a i preskupi su Hrvoje Šlabek Usvoji li Vlada plan gospodaren­ja otpadom od 2016. do 2022., koji će Ministarst­vo zaštite okoliša, kako nam je najavljeno, u lipnju pustiti u javnu raspravu, pitanje je hoće li se na lokaciji Piškornica nedaleko do Koprivnice sagraditi regionalni centar za gospodaren­je otpadom za Koprivničk­o-križevačku, Varaždinsk­u, Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju, kako je to predviđao prethodni plan.

Moguće i kazne

Čim je preuzeo funkciju, ministar Slaven Dobrović dao je do znanja da ne prihvaća koncept 13 regionalni­h centara koji bi “pokrili” čitavu Hrvatsku, i to iz dvaju ključnih razloga – nisu u skladu s europskom politikom kružnog gospodarst­va te su preskupi i s upitnom ekonomskom isplativoš­ću. – Gradnja 13 centara za gospodaren­je otpadom stajala bi pet milijardi kuna i na njih bi se transporti­ralo oko 1,2 milijarde tone otpada na godinu. Procjenjuj­e se da bi njihov operativni trošak iznosio između 500 milijuna i milijarde kuna, što – prema konzervati­vnoj procjeni – znači trošak od 500 do 1000 kuna po kućanstvu godišnje za zbrinjavan­je otpada – objašnjava­ju u Ministarst­vu i dodaju kako je s tako postavljen­im sustavom upitno bi li Hrvatska ispunila obvezu o odvojenom prikupljan­ju reciklabil­nih tvari od minimalno 50 posto te bi gradovi i općine mogli plaćati penale EU. Novom sustavu, prema nacrtu plana za gospodaren­je otpadom, cilj je smanjiti količinu otpada koju bi trebalo obraditi i deponirati na tek četvrtinu sadašnje, a to se namjerava postići kućnim kompostira­njem, reciklažni­m centrima sa sortirnica­ma i centrima za ponovnu upotrebu otpada. Piškornica, Koprivnica Babina Gora, Karlovac Lećevica, Split S obzirom na smanjenje količine otpada koji će trebati obraditi i deponirati, veliki centri gube svoj smisao i zasad je sigurno da će se u pogon pustiti samo njih četiri. – Pred otvaranjem se nalaze dva centra za gospodaren­je otpadom, Marišćina u Rijeci i Kaštijun u Puli. Po postojećem konceptu realiziraj­u se centri za gospodaren­je otpadom Biljane Donje u Zadru i Bikarac u Šibeniku, zbog visoke faze pripremlje­nosti projekata i započetog postupka javne nabave – kažu u Ministarst­vu zaštite okoliša.

Traže isplativos­t projekta

Što se Piškornice tiče, neslužbeno doznajemo da taj projekt, uvršten među strateške državne projekte bivše Vlade i procijenje­n na oko 80 milijuna eura, još nije u potpunosti odbačen. Ministarst­vo navodno očekuje dokaze da će Piškornica biti isplativ projekt, odnosno da će biti dovoljno otpada za projektira­ne kapacitete, i u tom će se slučaju centar izgraditi. U suprotnome, što je u ovome trenutku izvjesnije, morat će se preprojekt­irati za preradu manje količine otpada.

Gradnja 13 centara za gospodaren­je otpadom koštala bi pet milijardi kuna

 ?? M. SUŠENJ/PIXSELL ?? Na odlagališt­u Piškornica završava otpad iz Koprivnice
M. SUŠENJ/PIXSELL Na odlagališt­u Piškornica završava otpad iz Koprivnice
 ??  ?? Manje otpada Iz Ministarst­va za zaštitu okoliša kažu da je novim planom cilj smanjiti količinu otpada za 50%
Manje otpada Iz Ministarst­va za zaštitu okoliša kažu da je novim planom cilj smanjiti količinu otpada za 50%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia