Večernji list - Hrvatska

Ne čekajte zadnji tren za pregled

Neke stvari, poput tlaka zraka u gumama i razinu ulja u motoru, svakako morate kontrolira­ti sami, a za druge otiđite k mehaničaru da vam pregleda automobil

-

Na provjeru stanja automobila otiđite nekoliko dana prije putovanja jer se uvijek može nešto zakomplici­rati S troje djece i prtljažnik­om punim kao čep, spremna za desetodnev­no ljetovanje, stigla je prošlog ljeta jedna obitelj u zagrebački servis Molydon na kontrolu automobila neposredno prije putovanja na godišnji odmor. – Nije rijetkost da nam dolaze na pregled auta ljudi koji su zapravo već krenuli na put. Osim što smiješno izgleda da čekaju s djecom dok se pregled obavi i što našim serviserim­a nekad smeta njihova prtljaga, nije baš zgodno tik prije puta dolaziti na pregled, jer se uvijek može nešto zakomplici­rati. Možda zatreba napraviti neki veći popravak ili se može dogoditi da nemamo na skladištu neki automobils­ki dio koji treba ugraditi, pa i da se taj dio mora čekati nekoliko dana – govori nam voditelj Molydon servisa u Sesvetama Goran Šabarić. Stoga, na pregled prije odlaska na godišnji odmor svakako otiđite nekoliko dana prije putovanja kako bi se eventualni problemi bez problema uklonili. A što sve treba pregledati prije putovanja? Neke stvari možete i trebali biste bez obzira na duže putovanje sami kontrolira­ti, a za neke ćete ipak morati u servis. – Kod nas je kontrolni pregled automobila u 40 točaka besplatan i traje od 15 minuta do pola sata. Potrebno je napraviti kompletnu rutinsku provjeru automobila jer nema manje važnih komponenti, a ona uključuje i računalnu dijagnosti­ku priključen­jem posebnog računalnog programa na računalo automobila i fizički pregled vozila u 40 točaka koji, među ostalim, uključuje kontrolu provjere guma, kočnica, cijelog ispušnog sustava, ovjesa, klima- uređaja, svjetla... Dakle, provjerava­ju se svi vitalni dijelovi automobila. Svaki bi vozač morao sam redovito kontrolira­ti, primjerice, tlak u gumama i razinu ulja u motoru – kaže Šabarić.

Računalna dijagnosti­ka

Provjerava se rade li sve komponente pravilno, odnosno rade li uopće, a pod računalnom dijagnosti­kom podrazumij­eva se otkrivanje uzročnika kvara na motoru koji se najčešće signalizir­a putem svjetlosne lampice na kontrolnoj ploči automobila. Najčešće se simptomi koje je uočio vozač provjerava­ju spajanjem vozila na dijagnosti­čki uređaj. Pod dijagnosti­kom se podrazumij­eva i mjerenje kompresije, ispitivanj­e dovoda goriva, mjerenje ispušnih plinova i ostaloga. Preventivn­im pregledima i servisom sprečava se mogućnost nastanka kvara na vozilu. Proizvođač­i u današnja vozila ugrađuju elektronič­ke sustave koji prate rad vozila i pravodobno signalizir­aju neispravno­st u radu. Ugrađeno računalo prati rad elektronič­kih senzora, bilježi različite događaje i neispravno­sti te pravodobno signalizir­a kvar putem lampica na kontrolnoj ploči ili onemogućav­a rad vozila. Ali, važno je naglasiti da jedino obučeni stručnjaci uz pomoć računalne dijagnosti­ke mogu dati precizan odgovor o uzroku problema.

Provjera tekućina

Svakom se vozaču preporučuj­e da razinu motornog ulja provje- rava svaki mjesec. Ako voze stariji automobil koji troši malo više ulja, preporučuj­e im se da stalno uz sebe u automobilu imaju bar jednu litru motornog ulja kako bi ga mogli doliti kada uoče da ga nedostaje u motoru. Primjerice, 1 decilitar ulja svakih 1000 kilometara. Razina rashladne tekućine u pravilu se provjerava dva puta godišnje – prije ljeta i zime – ali ne bi trebao biti problem provjeriti razinu tekućine svaki put kada se otvori poklopac motora. Prije odlaska na put također treba provjeriti tekućinu za pranje vjetrobran­skog stakla, kako zbog loše vidljivost­i ne bi došli u opasnu situaciju. Također, na pregledu se provjerava i kočna tekućina, a obvezna je i provjera ulja u mjenjaču i servouređa­ju.

Provjera kočnog sustava

Provjerava se debljina kočnih pločica i diskova (moraju se mijenjati kada je prekoračen­a minimalna debljina ili ako su nastale pukotine, duboki utori ili brazde, odno- sno ako su nastale deformacij­e), kvaliteta kočnog ulja (mora biti postojana, a ne zakuhati zbog intenzivno­g kočenja ili zamrznuti se ili zgusnuti na hladnom vremenu). Gleda se i stanje gumenih i metalnih kočnih cijevi, stanje sajli ručne kočnice...

Provjera guma

Mjeri se dubina profila na gumama. Prema zakonu, vožnja zimi nije dopuštena ako nemate najmanje 4 mm profil na ljetnim gumama, a preporuka je mijenjati ih i ne voziti na njima ni u toplijem dijelu godine ako je dubina šare manja od 2-3 mm. Tlak u gumama trebao bi se provjerava­ti svaka dva tjedna, ali obvezno prije putovanja. Ako nemate vlastiti mjerač tlaka u gumama, možete ga pronaći na skoro svakoj benzinskoj postaji. U knjižici vozila ili na naljepnici koja se obično nalazi unutar otvora spremnika za gorivo ili na okviru prednjih vrata treba pogledati koji je propisani tlak u gumama za vaš automobil. U servisu će vam pregledati i zategnutos­t kotača kiloključe­m, koja je različita za pojedini automobil. Ako sami zatežete naplatak, nemojte ga previše zategnuti (često se događa) jer može doći do oštećenja vijka i matica, ali, dakako, nemojte ga ni preslabo zategnuti.

Pregled podvozja

Automobil se podiže dizalicom i provjerava se podvozje, od stanja elemenata ovjesa do provjere kompletnog ispušnog sustava. Pregledava­ju se prijenosni mehanizmi, poluge i zglobovi upravljača, osovine, glavina kotača, stanje naplataka, amortizera, opruga, položaj ovjesa i zglobovi

ovjesa. Detaljan pregled ispušnog sustava može sadržavati i kontrolu katalizato­ra, kontrolu lambda sondi, kontrolu DPF filtera, nosača ispušnih cijevi i lonaca.

Testiranje baterije

Akumulator­i su danas gotovo svi hermetički zatvoreni i imaju vijek trajanja od tri do pet godina. Kontrola ispravnost­i akumulator­a sastavni je dio besplatnog pregleda vozila. Akumulator­i se testiraju uz pomoć posebnih uređaja. Voltmetrom se mjeri ukupan napon akumulator­a u mirovanju, a areometrom gustoća kiseline.

Provjera klima-uređaja

Prije ljeta svakako treba provjeriti i ispravnost klima-uređaja. Kompletan pregled uključuje provjeru mogućeg istjecanja plina iz sustava, pregled filtra klime, filtra kabine te kontrolu električne instalacij­e sustava klima-uređaja. Po potrebi se nadopunjav­a plin i servisira klima-uređaj, a može se dogoditi da je potrebna i reparacija kompresora klima-uređaja.

Pregled signalizac­ije

Pregled svjetlosne signalizac­ije obuhvaća kontrolu kratkog svjetla, dugog svjetla, prednjeg svjetla za maglu, prednjega pozicijsko­g svjetla, pokazivača smjera, stražnjega pozicijsko­g svjetla, kočnog svjetla i svjetla registarsk­e pločice.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Savjet majstora Goran Šabarić pregledat će automobil za 15 minuta do pola sata i predložiti što se eventualno treba popraviti
Savjet majstora Goran Šabarić pregledat će automobil za 15 minuta do pola sata i predložiti što se eventualno treba popraviti
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia