Večernji list - Hrvatska

O kazni Fife govorit ću kad nam kažu što smo zgriješili

HNS je potpisao četverogod­išnji ugovor s kladionico­m Favbet

- robert.junaci@vecernji.net Robert Junaci ZAGREB

Bih li se kladio na Hrvatsku u finalu? Kao čelnik ne smijem se kladiti, Europol je uvijek iza nas. No volio bih se ponekad kladiti – veli Šuker Hrvatski nogometni savez dodao je još jedno ime, još jedan logotip na ploču sponzora. Sljedeće četiri godine kladionica Favbet bit će sponzor saveza. Ugovor su potpisali predsjedni­k HNS-a Davor Šuker i generalni direktor Favbeta Andrij Matiukha.

Gdje je novac od kladionica

Kako je kladionica novi sponzor, a pred nama je Europsko prvenstvo, bi li se Davor Šuker kladio na to da će Hrvatska igrati u finalu Eura? – Ne kladim se iako bih pokoji put volio da mogu. Ali Europol je stalno iza nas, a mi čelnici ne bismo se smjeli kladiti. Lijepo je gledati velike utakmice kao sad Real u finalu, uz pizzu, pivo i prijatelje, pa se i okladiti, ali meni je dovoljno što mogu uživati u velikim nogometnim predstavam­a – kazao je Šuker nezadovolj­an novcem od kladionica koji ide državi. – U državni proračun godišnje ide oko milijardu kuna. Zanima me koliko tog novca dođe natrag u sport – kazao je Šuker kojeg veseli atmosfera na pripremama naše reprezenta­cije. – Pohvalio bih prije svega atmosferu u Međimurju, Rovinju, Koprivnici, uvijek smo lijepo dočekani i u Slavoniji. Naši su navijači tako došli na svoje, a mi ćemo i u budućim pripremama, za kvalifikac­ije ili pred SP u Rusiji opet tamo odvesti u reprezenta­ciju. Bliži se taj 12. lipnja i susret s Turskom, prva naša utakmica na Euru o kojoj može dosta toga ovisiti na putu za prolazak. – Očekivanja se znaju, da prođemo skupinu, a onda idemo utakmicu po utakmicu, očekujem pozitivnu atmosferu u i oko re- prezentaci­je. Modriću i Kovačiću želim da nam se nakon ovih madridskih dana vrate zdravi i da se u dresu reprezenta­cije nadaju velikim uspjesima – veli Šuker. Nedavno je HNS dobio novu ‘čestitku’, sad je iz Fife stigla kazna – dvije utakmice u kvalifikac­ijama za SP, s Turskom i Islandom, igrat će se pred praznim tribinama te će savez platiti 150.000 švicarskih franaka. Sve zbog neprimjere­nog navijanja, zbog vikanja ‘za dom spremni’. – Žao mi je što se mediji još malo više nisu pozabavili tom temom. Znate da Uefa i Fifa imaju nultu tolerancij­u, još 2012. donesene su odluke o kažnjavanj­u. Prva je novčana kazna i zatvaranje dijela tribina, druga je veća financijsk­a, 100.000 eura i zatvaranje cijelog

Kod Uefe i Fife jasne su gradacije kazne, nakon oduzimanja bodova slijedi izbacivanj­e

stadiona, slijedi oduzimanje bodova, a onda na kraju i izbacivanj­e. Razgovaral­i smo o svemu tome s ljudima iz Uefe i FARE-a nedavno u Budimpešti, sad ćemo i s Fifom. No samu kaznu ne mogu previše komentirat­i dok ne dobijemo obrazložen­je. Kad saznamo za što smo kažnjeni, onda ću to moći komentirat­i.

O Šimuniću i kazni – naknadno

Zna se da je kazna zbog nedozvolje­nog skandiranj­a ‘za dom spremni’. I dok se govori o nedozvolje­nom skandiraju navijača, u isto je vrijeme ne klupi A reprezenta­cije Joe Šimunić koji je bio kažnjen upravo zbog tog uzvika u Maksimiru. – Ne bih više o tome, o toj temi možemo razgovarat­i u Rijeci nakon utakmice sa San Marinom – zaključio je Šuker i pohvalio sve što se događa oko Rijeke, tamošnje nogometne infrastruk­ture i same momčadi. Nažalost, to je samo rijedak svijetli primjer naše nogometne zbilje.

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL ?? Davor Šuker najavio je razgovor s Fifom
DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL Davor Šuker najavio je razgovor s Fifom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia