Večernji list - Hrvatska

Surferski zlatni raj je na otoku Braču

Iduće godine centar za jedrenje slavi 20 godina i organizira EP

- Mia Bednaž sport@vecernji.net ZAGREB

Bol je pobijedio u zaista jakoj konkurenci­ji gradova domaćina. U igri su još bili Barcelona, Hamburg, talijanski Lago di Garda... Ovaj otok živi od surfera. Da nije njih, svijet ne bi ni znao za Bol na Braču. Oni su popularizi­rali tu plažu – odrješito je pričao poduzetnik Boris Hojski “Oki”, koji je sa suradnikom Tončijem Bulićem prvi put u Hrvatsku doveo Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci u slalom disciplini, priču donosi Max! Konkurenci­ja je bila jaka: Barcelona, Hamburg, talijanski Lago di Garda i dr. A eto... prvenstvo će se ipak održati na plaži Mali rat od 6. do 11. lipnja, nedaleko od Zlatnog rata, jedne od najljepših plaža na svijetu, kojoj Hojski nije pronašao konkurenci­ju u svijetu. – I Pelješac ima dobre uvjete, Korčulansk­i kanal. Ali malo je uzak pa nemaju tako velike valove kao mi. Mi smo direktno na vjetru. Zoo Station Bol centar za jedrenje osnovao je Tonči Bulić 1997., a Hojski se pridružio dvije godine poslije.

Nastupit će stotinjak surfera

– Iduće godine slavimo 20 godina postojanja. Davno je to bilo... onda smo još bili mladi i zgodni – kroz smijeh je dobacio Hojski. Tih 20 godina proslavit će organizaci­jom EP-a 2017. A kad su prije desetak godina počeli s organizaci­jom natjecanja, sponzori su ih zaobilazil­i u širokom luku jer se tada njegovao umirovljen­ički turizam pa se promotivne zabave nisu mogle održavati do duboko u noć. No dečki se nisu dali, organizira­li su natjecanja na državnoj razini i prihvaćali organizaci­je regata Europskog kupa koje nisu profitabil­ne. U pravilu na njima sudjeluje malo surfera jer, kako Hojski kaže, to je skup sport. A onda su u kolovozu 2014. organizira­li prvi slalom EP u Hrvatskoj u kojemu je sudjeloval­o 80 sportaša iz 17 država. Ove godine na SP-u nastupit će ih stotinjak, uključujuć­i Nijemca Vincenta Langera, svjetskog i europskog prvaka. Dolazi i Red Bullova Turkinja Lena Aylin Erdil, aktualna svjetska prvakinja. – To je amatersko-profesiona­lno natjecanje pod okriljem Međunarodn­og udruženja za utrke na funboardu (IFCA) na kojemu profesiona­lci skupljaju bodove za ukupni poredak. Jednom kad uđete u IFCA sustav sve ide puno lakše. Za organizaci­ju smo dobili simboličnu pomoć od općine i turističke zajednice, oni više vole davati za tenis, iako svi zarađujemo od windsurfin­ga. Većinu natjecanja financiral­i smo uz pomoć sponzora. Više nas ne zaobilaze – lukavo se nasmijao pa nastavio: – Imat ćemo i 15 natjecatel­jica. Inače, kada ih nema dovoljno, natječu se s muškarcima. Ali, mi imamo dovoljno prijava za žensko natjecanje.

Svijetla budućnost

Hrvatska ima favorite, Enrico Marotti bio je europski prvak 2014., a Vedrana Brnčić druga

I Hrvatska ima svoje favorite, Enrico Marotti bio je europski prvak 2014., a na istom natjecanju Vedrana Brnčić bila je druga. Iako se neće održavati natjecanje za juniore, valja spomenuti da u mlađim kategorija­ma imamo talente. Tvrtko Ljutić (13) jedan je od najboljih mladih daskaša Europe, a u svojoj kolekciji ima sve medalje, od zlata do bronce. A otkud je najbolje pratiti natjecanje? E, tu progovara iskustvo... Obožavatel­ji windsurfin­ga u poznijim godinama kažu da se najbolje smjestiti u sjenu šetnice uzduž bolskih plaža otkud “puca” fenomenala­n pogled na natjecanje. A za sve one koji neće moći uživo, natjecanje će biti dostupno na livestream­u. Cijeli tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max!

 ?? RED BULL CONTENT ?? Svjetska prvakinja Turkinja Lena Aylin Erdil jedna je od zvijezda natjecanja u Bolu
RED BULL CONTENT Svjetska prvakinja Turkinja Lena Aylin Erdil jedna je od zvijezda natjecanja u Bolu
 ??  ?? Svjetsko prvenstvo održat će se od 6. do 11 lipnja na plaži Mali rat
Svjetsko prvenstvo održat će se od 6. do 11 lipnja na plaži Mali rat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia