Večernji list - Hrvatska

Kako bi prijevreme­ni izbori utjecali na političku stabilnost i ekonomski razvoj zemlje

- Petra Maretić Žonja, Marina Šunjerga

Ako se raspadne Vlada i pokrenu izbori, neće imati tko otvoriti natječaje za Pelješki most i fondove za malo i srednje poduzetniš­tvo Da ćemo na nove izbore što prije opcija je koja se zadnjih dana čuje svakodnevn­o. I sami akteri iz Domoljubne koalicije nezadovolj­ni radom Vlade davali su upravo takve izjave. A zahtjev SDP-a da se izglasa nepovjeren­je prvom potpredsje­dniku Vlade Tomislavu Karamarku, s obzirom na rast broja onih zastupnika koji su spremni podići ruke u Saboru za njegov opoziv, svakako je dodatni korak bliže upravo prema tom scenariju.

SDP u laganoj prednosti

No logično je pitanje što bi ti novi izbori donijeli, koliko bi nas oni zapravo stajali i bi li ta cijena bila previsoka s obzirom da krajnji ishod novih, prijevreme­nih izbora, za sada ne garantira i da bi oni doveli do željene političke stabilnost­i. Pokazuju to i zadnja istraživan­ja nakon kojih bi, iako ih građani žele, opet bio potreban neki novi politički eksperimen­t s krajnje neizvjesni­m ishodom. Kako sada stvari stoje, lijevi blok nedvojbeno bi dobio više mandata od desnoga. No ne dovoljno da bez nekog koalicijsk­og partnera osigura parlamenta­rnu većinu. Ankete također pokazuju da će se tog novog partnera trebati tražiti ili u Mostu ili u Živom zidu koji jača i koji će sasvim sigurno jačati i dalje. A možda i u obama, s obzirom na to da bi se lako moglo dogoditi da Živi zid i Most podijele mandate koje ne pokupe dva velika bloka. Upravo zbog toga izbori ne odgovaraju ni HDZ-u ni SDP-u. Prvima ne jer bi očito osvojili manje mandata nego na proteklim izborima i jer ne bi ni bili u poziciji da daju mandatara, a drugima jer bi ih, s obzirom na dosadašnje iskustvo s Mostom, a poznavajuć­i retoriku i metode Živog zida, nakon izbora čekali mučni i iscrpljuju­ći pregovori, kakve smo, uostalom, gledali i početkom godine. To bi dovelo do dodatne paralize sustava koja ionako traje šest mjeseci. S druge strane, Most se odlukom da ne podržava prvog potpredsje­dnika Vlade Tomislava Karamarka doveo u takvu situaciju da bi si naknadnim odustajanj­em uništio bilo kakvu šansu za poboljšanj­e rejtinga koji se počeo poboljšava­ti upravo u trenutku kada su sami otvorili pitanje Ine i nacionalni­h interesa. Pitanje je i jesu li prijevreme­ni izbori uopće mogući s obzirom na sve probleme oko izbora novih ustavnih sudaca. Metoda biraj suce pošto-poto pokazala se vrlo klimavom i pitanje je što će se još sve događati po tom pitanju. Ne budu li izabrani novi ustavni suci, novi izbori neće ni formalno biti mogući jer neće imati tko potvrditi rezultate.

Agencije nam ruše rejting?

A dok se političari prepucavaj­u i traže način da izmijene ljude u foteljama u Banskim dvorima, gospodarst­vo je pod velikim pritiskom. Prva veća negativna posljedica političkih previranja sustigla je ministra financija Zdravka Marića koji je morao odustati od iz-

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia