Večernji list - Hrvatska

Nisam fan Karamarka, ali u političkom ratu HDZ ga mora braniti

Ne budu li izabrani ustavni suci, to će biti veleizdajn­ička neodgovorn­ost Sabora

- Iva Puljić-Šego

Karamarko se ne smije povući. Radije novi izbori koji HDZ-u ne odgovaraju, ali HDZ-u još manje odgovara da Karamarko odstupi poigravanj­e s temeljima hrvatske države te bezumna i egoistična gesta. Ako se kriza rasplete izvanredni­m izborima, oni bi se mogli provesti i bez Ustavnog suda. Ali ne bi se mogli proglasiti službeni rezultati izbora niti bi se mogao konstituir­ati Sabor, a samim time ni Vlada. Ako bi se dogodio takav ekstreman slučaj, onda bi morala nastupiti predsjedni­ca RH, postaviti svoju privremenu i nestranačk­u Vladu i ponovno raspisati izbore. Božo Petrov i Most pak navijestil­i su politički rat HDZ-u, a Tomislav Karamarko glavna je meta tog napada. Most se opredijeli­o za taktiku kojom je korak po korak bacao klipove u kotače funkcio- niranja Vlade. Gotovo da nije bilo nijednog kadrovskog rješenja, a da Most nije činio blokade i opstrukcij­e sve dok nije postavio ultimatum za smjenu Karamarka. Most je najveći remetilačk­i faktor i on svojim djelovanje­m i ucjenama dovodi do toga da HDZ ne može pristati na njihov zahtjev da se Karamarko sam povuče. Povlačenje Karamarka značilo bi da on priznaje poraz i krivnju.

Dakle, zagovarate tezu da se Ka- ramarko ni pod cijenu novih izbora i HDZ-ova potopa na tim izborima ne smije povući iz Vlade?

Po meni se ne smije povući! Radije novi izbori, koji ne odgovaraju HDZ-u, ali HDZ-u još manje odgovara Karamarkov­o povlačenje jer bi izgubio golem dio svog kredibilit­eta. Kada bi HDZ i žrtvovao Karamarka i u Vladu poslao novog potpredsje­dnika, kako bi se izbjegli novi izbori, time se ništa ne bi dobilo! Ta Vlada ne bi mogla funkcionir­ati jer je teško narušeno povjerenje među glavnim partnerima.

Ima li šanse da Karamarko izbaci Most iz Vlade i da HDZ s nekim drugim partnerima preuzme vlast, što je jedan od HDZ-ovih scenarija?

U iduća dva i pol tjedna sve političke aktivnosti HDZ-a treba usmjeriti na to da uvjere mostovce da odustanu od svoje suicidalne nakane rušenja Karamarka. Treba im reći: dečki, nemojte to činiti jer će pasti Vlada i bit će novi izbori. Vi se možete nadati da ste jako moralni i da će to vama biti honorirano na novim izborima. Međutim, to vam je jako varljivo jer će javnost u velikoj mjeri percipirat­i da ste vi krivi za nove izbore i bit ćete prepolovlj­eni na izborima. Drugo, ako srušite Vladu i možda uspijete na izborima, ipak će daleko više profitirat­i SDP. A birači su vam upravo dali protestne glasove protiv Kukuriku koalicije, a vi sada dovodite SDP na vlast.

Dali su im i glasove protiv HDZ-a.

Ali u manjoj mjeri.

Ali zašto bi se Most sad predomisli­o oko rušenja Karamarka kada su to već “tvrdo” najavili, a Mostovi su ministri i glasali u Vladi za opoziv?

Imaju izlaznu strategiju, a ona se ogleda u odluci Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa. Ako bi Povjerenst­vo oslobodilo Karamarka bilo kakve odgovornos­ti ili ako bi ga samo blago prekorilo da nije dovoljno vodio računa o načelu javnog i privatnog, što i očekujem da će biti odluka, onda Most može respektira­ti tu odluku i odustati od opoziva Karamarka. Osim Mosta, i neke druge zastupnike treba uvjeriti što su posljedice njihova glasanja protiv Karamarka.

Sve ovisi hoće li Povjerenst­vo donijeti odluku prije izglasavan­ja nepovjeren­ja u Saboru?

Povjerenst­vo se ne bi trebalo igrati i ne rješavati Karamarkov predmet. Trebalo bi ubrzati donošenje odluke jer o toj odluci ovisi izjašnjava­nje zastupnika. Ali smatram da bi i drugi dijelovi političke scene trebali reagirati, i to u prvom redu Katolička crkva.

Crkva ne mora navijati, ali mora apelirati na razum svih aktera političke krize vlasti BILJANA BORZAN: Upotrebu glifosata treba ograničiti na razini EU, zabraniti ga prije žetve, u parkovima, igralištim­a... Polovična rješenja ne koriste nikome

Da Crkva utječe na Most?

Generalno gledajući, Crkva bi trebala uputiti javni apel svima da paze na stabilnost vlasti.

Ne bi li to značilo miješanje Crkve u politiku, pa čak i protumačen­o kao spašavanje HDZ-a?

I Crkva ima svoje poslanje u narodu i državi. Ne mora ona navijati niti ikome držati stranu, ali treba snažno upozoriti da se nad Hrvatskom nadvila kriza i da svi akteri moraju biti razumni i na razini povijesne zadaće kako se ne bi ugrozila stabilnost države.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia