Večernji list - Hrvatska

Prijetnje zastupnici­ma Bundestaga zbog rezolucije o genocidu

- Silvana.perica@vecernji.net Özoğuz, uvjerena da se rezolucija instrument­alizira. (bk)

Njemački parlament donosi rezoluciju o genocidu nad Armencima pri raspadu Osmanskog Carstva, kojeg Turska negira Silvana Perica Napeti odnosi Njemačke i Turske danas bi mogli biti dodatno pogoršani jer njemački Bundestag odlučuje o rezoluciji kojom će i Njemačka priznati genocid nad Armencima 1915. Prema procjeni njemačkih medija, za rezoluciju će biti većina zastupnika, od kojih su mnogi dobili prijeteću e-poštu u kojoj se vrijeđaju Armenci. Za rezoluciju je vladajuća koalicija, CDU, CSU i SPD te Zeleni, koji su ponovno aktivirali to pitanje ove godine.

I Hitler se sjetio genocida

Prije stotinu godina, Armenaca je u raspadajuć­em Osmanskom Carstvu bilo dva milijuna, a nakon 1. svjetskog rata preostalo ih je samo 400 tisuća. Turci su iskoristil­i svjetski rat kako bi se riješili kršćanskih Armenaca, više od milijun natjerali su u sirijsku pustinju. O tome se više nije govorilo, pa je Hitler upravo genocid nad Armencima iskoristio za slikovit naputak vojsci uoči napada na Poljsku: “Naš cilj nije doći do neke crte, nego fizički uništiti neprijatel­ja... bez milosti, muškarce, žene, djecu. Samo tako osvojit ćemo Lebensraum. Tko, zaista, danas govori o uništenju Armenaca?” Turska tvrdi da su Armenci poginuli u sukobima. Ni danas mnoge zemlje, ni SAD ni Velika Britanija, nisu priznale da zločin nad Armencima ima razmjere genocida, a u Njemačkoj se priznanje najavljiva­lo lani, prigodom stote obljetnice, no rezolucija nakon nekoliko odgoda ipak nije donesena.

SAD i Britanija izbjegavaj­u

Veliku Britaniju lani je zbog nepriznava­nja genocida nad Armencima prozvao Giles Fraser, župnik u južnom Londonu i kolumnist Guardiana, ističući kako glavni razlog zbog koga dvije zemlje izbjegavaj­u tu riječ koja počinje s “g” leži u zračnoj bazi u Turskoj u kojoj su stacionira­ni američki i britanski avioni. Fraser podsjeća kako je u mnogim zemljama negiranje genocida kazneno djelo, ali kad je riječ o genocidu nad Armencima, koji se smatra dokazanim, poluslužbe­na politika je izbjegavan­je tog pitanja, pa ni Barack Obama nije ispunio obećanje da će priznati

Ni Barack Obama nije ispunio obećanje i ove godine opet je izbjegao spomenuti genocid

genocid, i ove godine je tu riječ propustio spomenuti. Na najavu priznanja genocida u Njemačkoj Turska je žestoko reagirala. – Njemačka mora biti pažljiva u odnosima s Turskom. Ne vjerujem da će njemački parlament uništiti odnose zbog dva ili tri političara – poručeno je iz Ankare. Na oprez poziva i njemačka ministrica integracij­e turskog podrijetla Aydan Njemački predsjedni­k Joachim Gauck dosad je najviše rangirani političar koji je masakr opisao kao genocid. Već su uhićena tri napadača podrijetlo­m iz Pakistana koji su u Njemačku došli kako bi zatražili azil. Policija traga za ostalim napadačima Najmanje 18 žena seksualno je napastovan­o na glazbenom festivalu u njemačkom gradu Darmstadtu, a napadi su vrlo slični napadima koji su se tijekom novogodišn­je noći odvijali u Kölnu. Žene bi okružila grupa muškaraca i potom ih zlostavlja­la. Policija je već uhitila trojicu Pakistanac­a koji su sudjeloval­i u napadima, a tragaju za ostalim napadačima. Uhićeni napadači došli su u Njemačku tražeći azil, a vjeruje se kako će biti identifici­rano i uhićeno još nekoliko napadača. Većina ih, procjenjuj­e policija, podrijetlo­m su iz zemalja sjeverne Afrike ili s Bliskog istoka. Ovakvi incidenti mogli bi pokrenuti novi val prosvjeda protiv imigranata koji su u Njemačku došli tijekom posljednje dvije godine, mahom “balkanskom rutom” koja je prolazila i preko Hrvatske.

JEAN-CLAUDE JUNCKER: Moj posjet Sankt Peterburgu neće biti prigoda da Europska unija najavi bilo kakvu promjenu stajališta prema Rusiji

 ?? REUTERS ?? Žrtve su bile posjetitel­jice koncerta u njemačkom Darmstadtu
REUTERS Žrtve su bile posjetitel­jice koncerta u njemačkom Darmstadtu
 ?? REUTERS ?? Šef Europske komisije o ukidanju sankcija Rusiji
REUTERS Šef Europske komisije o ukidanju sankcija Rusiji
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia