Večernji list - Hrvatska

Novak Đoković pomiče granice: zaradio stotku

Kako ću pričati o 100 milijuna dolara, a u Srbiji plaća 300 eura

- Anton Filić

Ivan Dodig i Marcelo Melo ušli u polufinale turnira parova nakon što su sa 6:4, 6:4 pobijedili Indijca Bopannu i Rumunja Mergeu anton.filic@vecernji.net Ivan Dodig i Marcelo Melo učinili su još jedan korak na putu obrane naslova na turniru parova u Roland Garrosu. Ušli su u polufinale nakon što su sa 6:4, 6:4 pobijedili Indijca Bopannu i Rumunja Mergeu.

Novaku 28. četvrtfina­le u nizu

Hrvatu i Brazilcu to je četvrta pobjeda bez izgubljeno­g seta, ali i bez izgubljeno­g servisa. Njih dvojica se na zemlji u Parizu osjećaju doista kao kod kuće, izgledaju nepobjediv­o. Osim njih, u polufinale su zasad prošla još samo braća Bryan, ove godine postavljen­i za pete nositelje (Dodig i Melo su treći). Novak Đoković nastavio je pomicati granice u teniskom sportu, postao je prvi tenisač u povijesti koji je zaradio 100 milijuna američkih dolara od turnirskih nastupa. Srbin je do tog postignuća stigao nakon što je ušao u četvrtfina­le pojedinačn­e konkurenci­je Roland Garrosa. Najbolji tenisač svijeta ušao je u društvo osam najboljih pobijedivš­i neugodnog Španjolca Roberta Bautistu Aguta s 3:6, 6:4, 6:1, 7:5. Taj je dvoboj trebao biti odigran u ponedjelja­k, ali je zbog velikih kiša u Parizu (i tom dijelu Europe) počeo u utorak, a okončan je u srijedu. Đoković je prije početka Roland Garrosa na kontu od turnirskih zarada imao 99,673.404 USD, a plasmanom u 28. četvrtfina­le u nizu zaradio je dodatnih 328.251 USD. To je ukupno 100,001.655 dolara. Drugi je po zaradama Roger Federer kojemu do stotke nedostaje nešto manje od dva milijuna dolara. Na upit što mu znači spomenuti podatak, Novak je odgovorio:

Serena ekspresno

– Ništa. Ne gledam na tenis kao na profesiju i svoj život kroz novac. Za mene je novac nešto što osigurava neku kvalitetu života i ništa više. Nije mi ugodno kad se previše potencira priča o novcu. No današnja civilizaci­ja upravo to čini: uspjeh se prikazuje kroz novac i moć. Potpuno sam protiv toga jer imam drugačije vrijednost­i – napomenuo je Đoković ponudivši i dodatno obrazložen­je: – Novac dolazi kao posljedica, pozitivna priznajem, predanosti, ljubavi i strasti prema sportu. Kako ću ja sad pričati o novcu i tih sto milijuna dolara, a prosječna plaća u mojoj Srbiji je 200-300 eura? Nije da se sad pretvaram i pokušavam biti lažno skroman, ali ako čovjek igra zbog novca, to može samo stvoriti dodatni pritisak na njega. Ako baš hoćete, nije u redu uspoređiva­ti mene s primjerice Johnom McEnroeom koji je zaradio samo 12,5 milijuna. Sad je naprosto puno više novca u igri – zaključio je Đoković. Rezultati 4. kola – tenisačice: S. Williams – Svitolina 6:1, 6:1, Bacsinszky – V. Williams 6:2, 6:4; tenisači: Berdych – Ferrer 6:3, 7:5, 6:3, Goffin – Gulbis 4:6, 6:2, 6:2, 6:3.

Đoković u ovom trenutku ima 100,001.655 zarađenih USD, Federer dva milijuna manje Dodig i Melo zasad bez izgubljeno­g seta, ali i bez izgubljeno­g servisa u četiri dvoboja

 ??  ?? U Roland Garrosu kao kod kuće – Ivan Dodig i Marcelo Melo
U Roland Garrosu kao kod kuće – Ivan Dodig i Marcelo Melo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia