Štraj­ko­vi ugro­ža­va­ju Eu­ro 2016.

Štraj­ku se pri­klju­ču­ju i rad­ni­ci nuk­le­ar­ki i pi­lo­ti Air Fran­cea

Vecernji list - Hrvatska - - Biznis - Ana Ma­ria Fi­li­po­vić Gr­čić/PD

Sin­di­kat CGT u svo­jim nas­to­ja­nji­ma da vlas­ti odus­ta­nu od no­vog za­ko­na o ra­du naj­a­vio i blo­ki­ra­nje no­go­met­nog pr­vens­tva ana.ma­ria.fi­li­po­vic.gr­cic@pos­lov­ni.hr Val štraj­ko­va ko­ji je za­hva­tio Fran­cu­sku na­kon što je vla­da naj­a­vi­la do­no­še­nje no­vog za­ko­na o ra­du po­čeo je ugro­ža­va­ti i odr­ža­va­nje Eu­rop­skog no­go­met­nog pr­vens­tva. Što­vi­še, sin­di­kat CGT otišao je i ko­rak da­lje te iz­vi­jes­tio o mo­guć­nos­ti blo­ki­ra­nja Eu­rop­skog no­go­met­nog pr­vens­tva ko­je bi tre­ba­lo po­če­ti 10. lip­nja. Dok se od tak­vih naj­a­va or­ga­ni­za­to­ri­ma di­že ko­sa na gla­vi, vlas­ti još igra­ju na kar­tu ne­po­pust­lji­vos­ti. Iz vla­de po­ru­ču­ju da odr­ža­va­nje pr­vens­tva ni­je ugro­že­no. No da to baš i ni­je ta­ko, po­ka­zu­je i pre­kju­če­raš­nja od­lu­ka radnika u 19 nuk­le­ar­nih elek­tra­na da se pri­dru­že štraj­ko­vi­ma i pro­s­vje­di­ma ko­ji bjes­ne već dru­gi tje­dan. Taj će pro­blem fran­cu­ski ener­get­ski kon­cern EDF ipak us­pje­ti ot­klo­ni­ti uvo­zom stru­je, no za­to će svoj obol pot­pu­nom pro­met­nom ko­lap­su da­ti i pi­lo­ti Air Fran­cea, ko­ji će se štraj­ku pri­klju­či­ti idu­ći tje­dan. S ob­zi­rom na to da već štraj­ka­ju tri fran­cu­ska že­ljez­nič­ka sin­di­ka­ta, štrajk pi­lo­ta one­mo­gu­ćit će nor­mal­no funk­ci­oni­ra­nje me­đu­grad­skih i me­đu­dr­žav­nih li­ni­ja što bi mo­glo ima­ti ve­li­ke po­s­lje­di­ce za iona­ko po­sr­nu­li fran­cu­ski tu­ri­zam, a s ob­zi­rom na štrajk ra­fi­ne­rij­skih i radnika na ben­zin­skim cr­p­ka­ma Eu­ro 2016. mo­gao bi se pre­tvo­ri­ti u noć­nu mo­ru za or­ga­ni­za­to­re, no­go­me­ta­še, ali i na­vi­ja­če. Tu su po­lu­gu sva­ka­ko pre­poz­na­li sin­di­ka­ti pa su naj­av­lje­ni i pre­ki­di pro­me­ta i u mor­skim lu­ka­ma. Glav­na me­ta ovog od­luč­nog sin­di­kal­nog pri­ti­ska, fran­cu­ski pre­mi­jer Ma­nu­el Val­ls, bi­jes radnika pre­kju­čer je us­pješ­no do­dat­no ras­plam­sao obe­ća­njem da od pred­lo­že­nih kon­tro­verz­nih iz­mje­na za­ko­na o ra­du ne pla­ni­ra odus­ta­ti. Ta­ko­đer, is­tom je pri­li­kom iz­ra­zio i na­du u po­nov­nu kan­di­da­tu­ru sve ma­nje po­pu­lar­nog fran­cu­skog pred­sjed­ni­ka Fran­co­isa Hol­lan­dea. “Fran­cu­ska je zem­lja ko­ja vo­li re­vo­lu­ci­je i su­ko­be”, Val­l­sov je ko­men­tar tre­nu­tač­ne si­tu­aci­je ko­ji pre­no­si Po­li­ti­co. Val­ls je naj­a­vio i da re­for­me ne­će po­vu­ći sa­mo da bi se štrajk iz­bje­gao, a na­po­me­nuo je i da te­ku­ći i naj­av­lje­ni štraj­ko­vi fran­cu­skih že­ljez­ni­ča­ra ne­ma­ju ve­ze s re­for­mom za­ko­na o ra­du, već su po­ten­ci­ra­ni su­ko­bi­ma oko vi­si­ne pla­će u po­je­di­nim tvrt­ka­ma. Na­gla­sio je da će slo­mi­ti sin­di­kat ko­ji sto­ji iza po­ku­ša­ja da se pre­ki­ne pre­ra­da naf­te u ra­fi­ne­ri­ja­ma. Na pro­ved­bi re­for­mi fran­cu­ski pre­mi­jer us­tra­je is­ti­ču­ći pri to­me da je svjes­tan te­ži­ne za­da­ta­ka, ali ga ne sma­tra ne­izve­di­vim. Su­ko­bi fran­cu­skih vlas­ti i radnika oko iz­mje­na za­ko­na o ra­du tra­ju vi­še od de­set­lje­ća, ili – vla­de se mi­je­nja­ju, a pro­ble­mi os­ta­ju.

Ne odus­ta­je­mo od iz­mje­na za­ko­na. Fran­cu­ska je zem­lja ko­ja vo­li re­vo­lu­ci­je

Ne­ma odus­ta­ja­nja Uz sve ve­ći broj štraj­ko­va, sve je vi­še i pro­s­vje­da u fran­cu­skim gra­do­vi­ma. Ju­čer je odr­žan ve­li­ki u Mar­se­il­le­su

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia

© PressReader. All rights reserved.