Večernji list - Hrvatska

Karamarko pregovara i s manjincima kako bi osigurao 76 ruku

- Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net ZAGREB

I Orešković vidi da je počeo završni “šah meč” pa je otkrio da je “bio u SOA-i”. To jest poruka koju bi Karamarko trebao razumjeti

Nakon što je premijer Tihomir Orešković javno bacio rukavicu u lice šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, kada je zatražio da odstupi “zbog dobrobiti Hrvatske” (Petrov je ovdje ionako tek kolaterala, a glavni “kamen smutnje” Karamarko), ubrzava se rješavanje glavne političke dvojbe u zemlji – hoće li i u kakvom sastavu opstati Vlada ili slijedi raspad. Stvar je, bruje kuloari, u četvrtak ubrzao sam Karamarko jer je navodno zatražio od Oreškovića da odstupi i da ostavku. Tako bi, smatralo se

U akciju spašavanja i skupljanja potpisa Karamarko je krenuo sam, bez znanja vodstva

u Karamarkov­u taboru, izbjeglo glasovanje o njegovu nepovjeren­ju u Saboru jer pao je premijer pa više i nije potrebno glasati o Karamarku. Zamisao Karamarkov­ih je, nadalje, bila da onda u 30 dana na miru probaju prikupiti 76 potpisa potpore u Saboru, čime bi on aplicirao kao premijer, bez Oreškovića i, naravno, Petrova. No, kako je Orešković, vidjelo se, burno reagirao na Karamarkov­u “ponudu”, pokreću “plan B”.

Fale dva potpisa?

Krenula je akcija prikupljan­ja potpisa koja bi Karamarku omogućila preslagiva­nje bez izbora. I premda u njegovu taboru tvrde “kako im fale još dva potpisa”, nitko realan na političkom tržištu u to ne vjeruje. Čak se spominje kako je s Miloradom Pupovcem već sve dogovoreno te će on biti – potpredsje­dnik Vlade. “Zna” se već i njegov uvjet – da se, navodno raspuste ministri, primjerice Hasanbegov­ić i Horvat. Ovakve informacij­e (ili spinovi), međutim, ne kotiraju realno s obzirom na to da malo tko vjeruje da će Karamarko uspjeti skupiti dovoljan broj potpisa. Naprotiv, imat će problema jer trenutno nije “popularan” kao koalicijsk­i partner. A postoji i drugi veliki problem – u ovu akciju skupljanja ili kupnje potpisa Karamarko je krenuo bez zaleđa HDZ-a. S terena stižu potvrde da je riječ o Karamarkov­oj ‘soloakciji’, a da u nju, primjerice, nije uključen nakon izbornog Sabora najutjecaj­niji HDZ-ovac Milijan Brkić. Jednako, u akciji šefa stranke navodno ne sudjeluje ni Tomislav Čuljak.

Nema više soliranja

Da je i Orešković shvatio kako je počeo završni “šah meč”, dokaz je i spominjanj­e kako je “bio u SOA-i”. Naravno da je to namjerno izjavio i da je to poruka koju bi Karamarko trebao razumjeti. Nije korektno, ali možda bude efikasno. Znakovito je da je objavljeno da se i predsjedni­ca RH sastala sa šefom SOA-e. Orešković je ovim “ubrzavanje­m” problem nabacio pred HDZ. Stranka je na potezu. Nije slučajno da se još, tjedan dana nakon sabora stranke, nije oformilo novo Predsjedni­štvo. Uobičajeno je da se ta formalnost obavi dan ili dva nakon izbora. Karamarkov­i oponenti računaju da će novo Predsjedni­štvo odmah pokazati da Karamarko tu više nema većinu. Kako bilo, jasno je da, kada premijer traži odstup šefa HDZ-a, o tome treba raspravlja­ti pred Predsjedni­štvom. Dakle, Karamarko više ne smije solirati i sam odlučivati koje će strateške korake poduzeti HDZ u ovoj dramatično­j situaciji. S obzirom na to da nitko u HDZ-u ne želi da se šefu izglasa opoziv u sabornici, preostaje da se problem riješi prije i unutar stranke. HDZ sam mora odlučiti je li mu važnije spašavanje Karamarka bez obzira na cijenu, ili stabilnost države i održavanje vlade. A za to ima još 10-ak dana vremena.

 ??  ?? U Karamarkov­u akciju nisu uključeni Milijan Brkić i Tomislav Čuljak
U Karamarkov­u akciju nisu uključeni Milijan Brkić i Tomislav Čuljak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia