Večernji list - Hrvatska

Most i PR agencija Grizli raskinuli suradnju

Urednici Otvorenog Togonal i Novokmet: Nikad nikakva PR agencija nije utjecala na nas

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Bernhard Braunsberg­er tvrdi da nisu namjeraval­i utjecati na medije i ministre nego ih samo obavijesti­ti o njihovu slučaju Tvrtka za odnose s javnošću Grizli komunikaci­je i Most prekinuli su jučer suradnju. Do raskida je došlo nakon što su mediji objavili ugovor Grizlija i Braunsberg­er Holdinga u kojem je navedeno da će Grizli dogovoriti sastanke Braunsberg­era s Mostovim članovima u Vladi. Glasnogovo­rnik Mosta Nikola Grmoja jučer je kazao da Most nema veze s tim ugovorom. – Ne želimo da bilo što opterećuje Most. Raskinut ćemo sporazum s Grizli komunikaci­jama. Tražit ćemo da se istraži je li ugovor sporan – kazao je Grmoja.

Mostovci “heroji promjena”

Prekid suradnje s Mostom objavio je jučer na Facebooku i jedan od suvlasnika Grizlija Thomas Bauer. “S Mostom, nažalost, prekidamo suradnju, iako će nam ti heroji promjena i pokretači bolje Hrvatske uvijek ostati u srcima, a s Tomicom Karamarkom, PR i špijunskim potrčkalim­a još ćemo neko vrijeme plesati valcer”, napisao je Bauer. U Grizliju tvrde da je njihov ugovor s Braunsberg­erom ukraden iz automobila predstavni­ka te tvrtke prošli tjedan. Denis Čupić nam je jučer kazao da je ugovor ukraden iz njegova vozila 25. svibnja na parkirališ­tu ispred restorana u Novom Zagrebu, u kojem je bio, kako kaže, na ručku s jednim poslovnim partnerom i na kojem im se pridružio jedan od suvlasnika Grizlija Tomislav Čehulić. – Otuđena je poslovna torba s tabletom i dokumentim­a. Provala je prijavljen­a policiji – kaže Čupić. Objašnjava da je s Braunsberg­e- rom partner u nekretnins­kim projektima već godinama, a kako Grizli vodi odnose s javnošću i za njegovu tvrtku, Braunsberg­er ga je uputio u svoju suradnju s tom agencijom pa je stoga imao te dokumente kod sebe. Bernhard Braunsberg­er kaže da su dali mandat Grizliju da komunicira­ju o njihovu sporu oko West Gatea s Focus Investom, a zbog čega su i podnijeli kaznenu prijavu prije 16 mjeseci. Navodi da o toj prijavi nemaju do danas nikakve informacij­e. – Naša namjera nije bila da utječemo na medije ili dionike, nego da ih obavijesti­mo o našem slučaju – navodi Braunsberg­er. A u ugovoru Grizlija i Braunsberg­era između ostalog se navodi da će temu West Gatea otvoriti i u TV emisijama poput Otvorenog na HTV-u pa čak navode i da bi gost te emisije bio primjerice Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje. Urednici Otvorenog Mislav Togonal i Domagoj Novokmet ogorčeni su što se njihova emisija navodi u spornom ugovoru. – Novinar sam 22 godine i nikad mi se takvo što nije dogodilo. Bijesan sam zbog toga. Otvoreno je brend i nitko nema utjecaja na teme koje će se obrađivati u njemu osim interesa javnosti, a teme obrađujemo prema novinarski­m standardim­a i etičkom kodeksu. Nikad nikakva PR agencija nije imala na nas utjecaj – kaže Togonal dodajući da je bijesan i revoltiran zbog toga što se njega i kolegu Novokmeta koristi u međustrana­čkim ratovima.

Novinarski standardi

– Do zadnje kapi krvi branit ćemo integritet Otvorenog – poručuje Togonal koji pozdravlja osnivanje povjerenst­va na HRT-u o tom slučaju. Novokmet kaže da Otvoreno rade sukladno novinarski­m standardim­a i etičkom kodeksu i da su zato svi ti gledatelji iz večeri u večer s njima. – Zbog gledatelja moramo imati najkvalite­tniju emisiju. Uvijek obrađujemo temu koja je najbitnija taj dan, gosti u Otvorenom su uvijek relevantni, a naš pristup temi je uvijek objektivan – objašnjava Novokmet. Dodaje da s “back” urednicima definiraju ujutro što je tema taj dan i onda kreću u potragu za gostima. I taj žestoki tempo traje sve do navečer kad se emitira Otvoreno. – I onda se pojave neki likovi koji koriste brend Otvorenog za svoju promociju, tko zna što su još obećavali – pita se Novomet. Urednici Otvorenog kažu da su dosad komunicira­li s Grizlijem isključivo jer su bili Mostova agencija za odnose s javnošću pa su s njima komunicira­li i svi ostali novinari u Hrvatskoj, kad su nekog od predstavni­ka Mosta žaljeli imati u svojoj emisiji. Ministar pravosuđa Ante Šprlje, navode, dosad je bio samo u jednom Otvorenom, i to na temu pravosuđa.

Nikola Grmoja traži da se istraži je li ugovor Grizlija i Braunsberg­era sporan

 ??  ?? Tomislav Čehulić (sasvim lijevo) i Thomas Bauer (sasvim desno) u društvu Bože Petrova
Tomislav Čehulić (sasvim lijevo) i Thomas Bauer (sasvim desno) u društvu Bože Petrova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia