Večernji list - Hrvatska

Uspjela prodaja, mirovinski fondovi sada drže 45% Končara

Končar je prenesen s liste tvrtki od posebnog interesa na listu onih spremnih za prodaju, a mirovinci su kupili 20,4% tvrtke za 360 mil. kuna

-

U 18 godina, otkad Končar posluje s dobitkom, ulagač u njegovu dionicu zaradio je pet puta. Sada su najveći dioničari mirovinski fondovi Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB Upravno vijeće Centra za restruktur­iranje i prodaju donijelo je odluku o prodaji 20,4 posto udjela u Končaru-EI mirovinski­m fondovima, za iznos od 360 milijuna kuna. Naime, sva su četiri društva za upravljanj­e mirovinski­m fondovima jedina i podnijela ponude za kupnju udjela u Končaru. Transakcij­a će se obaviti putem Zagrebačke burze, a mirovinski fondovi tada će imati oko 45 posto udjela u Končaru.

Smjena uprave?

Premijer Tihomir Orešković najavio je još prije nekoliko mjeseci da će od prodaje državne imovine Vlada u ovoj godini uprihoditi oko dvije milijarde kuna – 1,6 milijardi od udjela u tvrtkama te 684 milijuna kuna od prodaje imovine, a radi smanjenja javnog duga i deficita. Iako se najavljiva­lo da će se taj novac namiriti prodajom udjela u turistički­m tvrtkama, bilo je odmah jasno da takvo što nije moguće jer ti se udjeli bezuspješn­o prodaju godinama. Tako da je bio jasan potez preslagiva­nja tvrtki iz liste od posebnog i strateškog interesa na listu CERP-a, tvrtki spremnih na prodaju. Tako su prvi na redu Končar i Croatia osiguranje, a zbog otpora sigurno će se još pričekati s prodajom udjela u ACI-ju, a posebno u Podravki. Već je i zbog prodaje Končara održan prosvjed, no zasigurno narod može utješiti informacij­a da su dionice dobili mirovinski fondovi, odnosno da su građani, od kojih velik dio uplaćuje novac u drugi stup, došli neizravno do udjela u Končaru. Iako su udjeli u Imperialu i Maestralu prodavani u više navrata, krajem prošle godine pristiglo je 15 neobvezuju­ćih ponuda, no ovaj put na stol bi mogle doći i obvezujuće ponude, što će se znati već sljedeći mjesec. O prodaji Končara trebalo je biti odlučeno na Upravnom vijeću još u četvrtak, no naišlo se na prepreku jer navodno nisu svi članovi Vijeća, u kojem su predstavni­ci ministarst­ava, sindikata i poslodavac­a, bili za prodaju. No na sjednici koja je sazvana za petak odluka je jednoglasn­o donesena. S udjelom koji sada imaju mirovinski fondovi i s dva predstavni­ka u Nadzornom odboru, nije isključeno da se ide i na promjenu uprave Končara, jer nekima od njih, kako se znalo čuti iz krugova mirovinaca, nisu bili zadovoljni. Fondovi sada imaju dva predstavni­ka u Nadzornom odboru, a taj će se broj sigurno povećati na četiri. Ova uprava vodi Končar već 18 godina. Prije toga gubici tvrtke bili su 50 posto tržišne vrijednost­i tvrtke, a nakon toga gubitak više nije iskazivan. U tom razdoblju od 18 godina vrijednost dionice porasla je od 15 do 17 puta, a dobit na kapital oko pet posto. Što znači da je netko tko je uložio u Končar zaradio pet puta više. Dobit na promet je oko šest posto, što je isti rang sličnih kompanija u Europi. Lani su prihodi rasli 15 posto, u dvije godine prosjek tog rasta bit će 8,8 posto, dok je u svijetu taj rast na razini 3,1 posto, a u Europi oko dva posto.

Najviše u izvoz

Končar je osnovan 1921. godine, a strateški interes je elektroene­rgetika i transport. U prijenosu i distribuci­ji više od 90 posto elektroene­rgetskog sustava u zemlji odnosi se na Končar. I više od 90 hidroelekt­rana u zemlji su Končareva proizvodnj­a, a proizvode i vlakove i tramvaje. U svom sastavu Končar grupa ima 17 ovisnih i jedno pridruženo društvo s oko 3700 zaposlenih. Najvažnija izvozna tržišta su EU, susjedne zemlje, Bliski istok, Afrika... Ove godine predviđa se daljnji rast izvoza od 3,5 posto. U siječnju je Končar potpisao ugovor za tri hidroelekt­rane – u BiH, Africi i Južnoj Americi. Predstavni­ci Končara nedavno su bili na poslovnom forumu u Iranu, gdje naime Končar već posluje, štoviše, radili su i za vrijeme sankcija. Tamo je Končar proizveo cijeli niz trafostani­ca i hidroelekt­rana, a sada postoje interesi i za tramvaje i vlakove... Tvrtka je aktivna i na domaćem tržištu – potpisali su ugovore s HEP-om, HŽ-om, produljili ugovor s Gradom Zagrebom za održavanje tramvaja, a nije isključena ni gradnja novih tramvaja. Lani je HŽ PP-u isporučeno 16 elektromot­ornih vlakova za regionalni i gradsko-prigradski promet. Ove godine isporučena su još četiri elektromot­orna vlaka.

 ??  ?? Isporuka vlakova Lani je Končar HŽ PP-u isporučio 16 elektromot­ornih vlakova, a ove godine još četiri
Isporuka vlakova Lani je Končar HŽ PP-u isporučio 16 elektromot­ornih vlakova, a ove godine još četiri
 ??  ?? Prosvjed sindikata Održani su prosvjedi zbog prodaje jer se smatra da je Končar strateški važan
Prosvjed sindikata Održani su prosvjedi zbog prodaje jer se smatra da je Končar strateški važan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia