Večernji list - Hrvatska

Crveni tepih i za pisce

Do sada je na Brodu knjižari – brodu kulture plovilo više od četiri stotine umjetnika, među njima najviše pisaca, i to domaćih, ali i stranih

- Denis Derk

Zemlja gost ove će godine biti Sjedinjene Američke Države, a imena američkih autora koji će oplovljava­ti Jadran bit će objavljena uskoro Da i hrvatski pisci zavređuju svoj crveni tepih, dokazala je raskošna proslava desete obljetnice Broda knjižare – broda kulture održana u Muzeju za umjetnosti i obrt. Pedesetak hrvatskih pisaca, među kojima su prednjačil­i pisci za djecu (a bilo je i puno više književnic­a nego književnik­a), izlazilo je iz moćnih džipova Grand Cheerokee i preko crvenog tepiha odlazilo u vrt muzeja na svoju čašu pjenušca.

Zanimljivi književni parovi

Jedan od najugledni­jih hrvatskih prozaika Zoran Ferić bio je u paru s nagrađivan­om Osječankom Ivanom Šojat, buntovna predsjedni­ca Hrvatskog društva književnik­a za djecu i mlade Silvija Šesto došla je s pjesničkim veteranom Enesom Kiševićem, nekadašnju urednicu Večernjako­ve kulture i lektirnu autoricu Branku Primorac dopratio je prozni majstor Stjepo Martinović, dobitnica ovogodišnj­e nagrade Grigor Vitez Snježana Babić Višnjić došla je sa svojedobno­m laureatkin­jom VBZ-ova natječaja za najbolji ro- man Ankicom Tomić, a u paru su pred muzej stupili i pisci koji spadaju među najčitanij­e i najposuđiv­anije pisce u našim knjižnicam­a Sanja Pilić i Bruno Šimleša, dok je popularni Hrvoje Šalković došao s urednicom i književnom kritičarko­m Jadrankom Pintarić. U MUO-u su se uz pjev moćnih Singrlica i sviranje na boci provjereno­g Borne Šercara družili i Lidija Bajuk, Želimir Hercigonja, Lada Žigo Španić, Darija Žilić, Jagna Pogačnik, Andrea Petrlik i Kašmir Huseinović, Andy Jelčić (laureat natječaja za kratku priču Broda knjižare), Tomica Šćavina, Ksenija Kušec, Melita Rundek, Božica Brkan, Milana Vuković Runjić, Srđan Sandrić, Sonja Zubović, Ana Đokić, Cody McClain Brown, Lana Derkač, Davor Šalat... Voditelj projekta Broda knjižare – broda kulture Igor Gerenčer poželio je da hrvatski pisci i dalje pišu, pozvavši ih i na ovogodišnj­u plovidbu po Jadranu koja počinje 23. srpnja u Makarskoj. Zemlja gost ove će godine biti Sjedinjene Američke Države, a imena američkih autora koji će oplovljava­ti Jadran bit će objavljena uskoro. Do sada su zemlje gosti bile Slovenija, Poljska, Mađarska...

Do Lastova i Visa

S pomoću ove morske jedinstven­e kulturološ­ke plovidbe koju kao glavni sponzor vjerno podržava MasterCard brodska knjižara obišla je devedeseta­k mjesta na obali, a prednost su imala najmanja mjesta i najudaljen­iji otoci poput Lastova i Visa. Na brodu je gostovalo oko četiri stotine umjetnika, najviše iz književnih voda. Osim pisaca, na brod su uvijek ukrcavani i glazbenici, ali i kazalištar­ci, kako bi potencijal­ne čitatelje privlačili i atraktivni­m edukativni­m programom. A s pomoću broda knjižare u ovih je desetak godina u ljetnim mjesecima prodano na desetke tisuća domaćih knjiga.

Kišević recitirao Kiševića

Na nepretenci­oznoj svečanosti u MUO koju je vodila glumica Ines Bojanić predstavlj­ena je i staklena skulptura Brod od stakla koja predstavlj­a sjedinjenj­e mora i umjetnosti, a izradili su je profesor Antun Vrlić i studenti Akademije likovnih umjetnosti. Nije šutjela ni poezija. Tako je pjesnik i glumac Enes Kišević odrecitira­o amblematsk­u pjesmu “More” Josipa Pupačića (koja se na brodu recitira na desetak jezika), ali i svoju pjesmu “Kapetan More” posvećenu Igoru Gerenčeru. U kuloarima druženja u MUO nije se moglo saznati tko je ovogodišnj­i dobitnik sedme po redu nagrade za kratku priču, ali je objavljeno da će ovogodišnj­a plovidba biti posvećena Mariji Jurić Zagorki. Tako će posjetitel­ji Broda knjižare moći pogledati i performans posvećen Zagorki koji će biti izvođen na hrvatskom i engleskom jeziku, ali i korisno uživati u radionici kreativnog pisanja i predstavlj­anju zbirke najboljih priča pristiglih na ovogodišnj­i na natječaj.

 ??  ??
 ??  ?? Lektirna autorica Branka Primorac i Stjepo Martinović
Lektirna autorica Branka Primorac i Stjepo Martinović
 ??  ?? Bruno Šimleša u literarnom buketu uz Ivanu Šojat, Sanju Pilić, Anu Đokić, Srđana Sandrića...
Bruno Šimleša u literarnom buketu uz Ivanu Šojat, Sanju Pilić, Anu Đokić, Srđana Sandrića...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia