Večernji list - Hrvatska

Srbin kandidira za finale Eura, a naših sudaca niti na “mapi”

Zadnji Hrvat na velikoj smotri bio je Damir Matovinovi­ć 1982.

- karlo.ledinski@vecernji.net Karlo Ledinski

Bebek je imao veliku šansu suditi na Euru, bio je u elitnoj skupini, ali uprskao je jako lošim suđenjima Šahtaru i Feneru, kazao je Beusan

Na predstojeć­em nogometnom Euru u Francuskoj čak 22 zemlje imat će svog predstavni­ka među sucima (glavni ili pomoćnici). Na žalost, među njima neće biti i Hrvatska. Uobičajena stvar, jer posljednji je put neki Hrvat na velikom natjecanju pravdu dijelio na SP-u u Španjolsko­j 1982. Bio je to doktor Damir Matovinovi­ć iz Rijeke, a na tom SP-u sudio je u 4:0 pobjedi Brazila (igrali Zico i Socrates) nad Novim Zelandom. No, od tada čekamo 34 godine da naš sudac dođe na veliku scenu.

Nedosljedn­i Bebek

Zašto jedna zemlja poput Hrvatske ima toliko talentiran­ih nogometaša, a tako malo talentiran­ih sudaca? Domaći suci često u svoju obranu ističu argument kako je HNL preslab pa se onda teško “priviknu” suditi europske utakmice koje su na višem nivou. Kao drugi argument ističe se da Uefa “diskrimini­ra” manje zemlje. No, takva opravdanja ne piju vodu do kraja kada se zna da će na ovom Europskom prvenstvu predstavni­ke imati Slovenija, Srbija, Mađarska, Slovačka, Bjelorusij­a, Švedska... Sve redom lige koje su po koeficijen­tu slabije od Prve HNL. Naš najviše rangirani sudac u Uefi, Riječanin Ivan Bebek najbolji je primjer kako loše trenutačno kotiraju hrvatski suci u Europi. Nakon što je ovo proljeće u osmini finala Europske lige teško oštetio Fenerbahçe protiv Brage, Turci su mu prijetili i smrću, a u rujanskoj utakmici Lige prvaka između Šahtara i Reala samo je Bebek vidio da je Darija Srnu lopta pogodila u ruku, a ne rame. – Sramota je da ovakvi suci sude Ligu prvaka – bjesnio je nakon te utakmice trener Šahtara Lucescu. – Bebek je imao veliku priliku da sudi na Euru, bio je uvršten među osmoricu sudaca elitne kategorije, a najboljih četvero izborilo je Euro. Nažalost, prvo je jako zabr- ljao u utakmici Reala i Šahtara, a onda je u novoj šansi na utakmici Brage i Fenerbahçe­a opet dosudio nepostojeć­i 11-erac. No, veći je problem što nije bio dosljedan u primjenjiv­anju stegovnih i tehničkih mjera – objašnjava nam ponajbolji hrvatski sudac svih vremena, “oko sokolovo” Mateo Beusan.

Važan je i “poguranac”

Ne može Hrvatska, ali zato mogu naši susjedi Slovenci, Srbi i Mađari. Oni redom imaju sjajne suce Damira Skominu, Milorada Mažića i Viktora Kassaija. Taj trojac zna kako je to suditi velika natjecanja te završnice Lige prvaka. Što je kod nas onda problem? Ili su u sudačkoj organizaci­ji stvari krivo posložene ili nam suci nemaju dovoljno talenta? – Mislim da je najveći problem što nemamo sudačku školu. Mađari primjerice imaju ponajbolju su- dačku školu u Europi, pa su zato proteklih godina stvorili svjetski poznate suce poput Viktora Kassaija, Sandora Puhla, Laszla Varge. Slična je stvar i sa Srbima, a njihov Milorad Mažić kandidat je za suđenje finala Eura. Nekad su pak imali i Zorana Petrovića koji je bio ponajbolji na svijetu – kaže Beusan i dodaje: – Naravno, često suci moraju imati i vjetar u leđa. Nitko me ne može uvjeriti da Škoti imaju talentiran­ije suce od nas, no imat će predstavni­ka na Euru, a sve zato jer je član komisije njihov bivši ugledni sudac Hugh Dallas. Ipak, Beusan ne misli da je sve tako “crno”. Imamo talentiran­ih sudaca poput Duje Strukana i Maria Zebeca, nadam se da će oni iskočiti. A uskoro bi trebala krenuti i sudačka akademija u Hrvatskoj, pa vjerujem da će se stvari popraviti, te da ćemo uskoro imati suca na Euru.

Sudačkog predstavni­ka na Euru imat će Srbi, Slovenci, Mađari, Rumunji, Slovaci...

Mađari imaju vrhunsku sudačku školu koja je stvorila Kassaija, Puhla, Vargu... TREBA NAM AKADEMIJA Naši sude pred 500 ljudi, pa se preplaše kada sude u Europi, a problem je i što nemamo sudačku akademiju MATEO BEUSAN bivši sudac

 ??  ??
 ??  ?? Ivan Bebek najviše je rangirani hrvatski sudac u Uefi, no posljednji­h godinu dana u velikom je padu
Ivan Bebek najviše je rangirani hrvatski sudac u Uefi, no posljednji­h godinu dana u velikom je padu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia