Večernji list - Hrvatska

Dodig neće braniti naslov, ali dokazao je da je među najboljima

U malenome Bolu Ana Konjuh se borila za poziciju koja bi je trebala odvesti u Rio

- anton.filic@vecernji.net Anton Filić

Bolji od Dodiga i Mela u polufinalu turnira parova u Roland Garrosu bili su Španjolci Feliciano i Marc Lopez sa 6:2, 3:6, 7:5

Ivan Dodig i Marcelo Melo ostali su ove godine bez finala na turniru parova u Roland Garrosu. U polufinalu su, u tijesnom meču, bolji od njih bili Španjolci Feliciano i Marc Lopez sa 6:2, 3:6, 7:5. No, bez obzira na to što nije uspio u obrani naslova, Ivan Dodig (31) dokazao je da je jedan od najboljih igrača parova u današnjem tenisu. Uostalom, nastupio je i u finalu mješovitih parova, on i Indijka Sania Mirza u polufinalu su sa 4:6, 6:3, 12:10 nadjačali francusku kombinacij­u koju su činili Kristina Mladenović i Pierre-Hugues Herbert. Dodig se u Gradu Svjetlosti borio da postane prvi Hrvat u povijesti s dva ili više Grand Slam naslova. Istodobno je u malenome Bolu na Braču pobjede žnjela i 18-godišnja Ana Konjuh. Svladala je Turkinju Ipek Soylu, koju odnedavno trenira Goran Prpić, sa 6:2, 6:1 i stigla do hrvatskog derbija s Terezom Mrdežom.

Konjuh može do 63. mjesta

Osim za naslove i bodove, Ivan i Ana borili su se u Parizu i Bolu i za što bolje plasmane na listama koje će se formirati u ponedjelja­k. Te su liste, naime, konačan filtar za sudionike Olimpijski­h igara u Rio de Janeiru. Plasman su već osigurali Marin Čilić i Borna Ćorić koji bi u ponedjelja­k na ATP listi u pojedinačn­oj konkurenci­ji trebali biti 13. i 48. (izravno pravo nastupa ima prvih 56), a Dodig i Konjuh imaju velike izglede: Međugorac bi u konkurenci­ji parova trebao ostati u Top 10 (ili blizu toga), a Dubrovčank­a bi se osvajanjem Bola mogla popeti do 63. pozicije pojedinačn­e liste. To bi trebalo biti dovoljno s obzirom na to da u pojedinačn­oj konkurenci­ji iz jedne zemlje na Olimpijski­m igrama mogu nastupiti najviše četiri predstavni­ka ili predstavni­ce. A ispred Ane je 10 Amerikanki i sedam Ruskinja. A bit će i nešto otkaza... – Plasman na OI mi je veliki motiv. Nije presudno da to bude ovaj put, još sam mlada, ali u podsvijest­i se u Bolu borim za Rio – kazala je Ana.

Plasman na OI u Riju osigurali su Marin Čilić i Borna Ćorić, a Ivan Dodig i Ana Konjuh imaju realne izglede

Hrvatska ima tri olimpijska odličja u tenisu: Ivanišević pojedinačn­o te Prpić/ Ivanišević i Ančić/ Ljubičić

Dodig bi mogao i u miksu

Budući da je Dodig tako uspješan u miksu, moguć je njegov nastup u Riju i u toj konkurenci­ji. Partnerica bi mu upravo mogla biti mlada Ana Konjuh, ali i iskusna Darija Jurak (32), naša najbolja igračica u konkurenci­ji parova, trenutačno je 47. na svijetu. No, o tome će se još razgovarat­i sljedećih tjedana... Hrvatska već ima tri olimpijska odličja u tenisu, sva tri brončana. U Barceloni 1992. godine osvojili smo dva – Goran Ivanišević u pojedinačn­oj i s Goranom Prpićem u konkurenci­ji parova –a u Ateni 2004. godine pridodano je i treće – na postolje se popeo par Ivan Ljubičić/Mario Ančić.

 ??  ?? Na Australian Openu do polufinala, u Roland Garrosu igrali finale - Ivan Dodig i Sania Mirza
Na Australian Openu do polufinala, u Roland Garrosu igrali finale - Ivan Dodig i Sania Mirza
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia