Večernji list - Hrvatska

Hrgović: Kličko, Fury ili Wilder sigurno neće u Rio

Kad bi oni nastupili, boks bi bio nagledanij­i na Igrama, kaže Filip

- Dražen Brajdić

To je dobra odluka, ali neprovediv­a jer najpoznati­ji profesiona­lci na OI puno više mogu izgubiti nego dobiti, ističe izbornik Pijetraj drazen.brajdic@vecernji.net Međunarodn­i amaterski boksački savez (AIBA) donio je dugo čekanu odluku o tome da će ubuduće i profesiona­lci moći nastupati na Olimpijski­m igrama. Što o tome misle hrvatski izbornik i naš najbolji boksač? – To je dobra odluka, ali neprovediv­a, ne onako kako su oni to zamislili, a to je da im na Igre dođu najpoznati­ji profesiona­lci. Plan nije razrađen pa mi se čini da je to više da se digne buka, nego što će od toga biti konkretne koristi – kaže izbornik Leonard Pijetraj i dodatno objašnjava: – Da bi netko došao na OI, on se mora prijaviti matičnom savezu i nacionalno­m olimpijsko­m odboru, a oni možda imaju već neke borce koji su se kvalificir­ali ili to pokušavaju. K tome, profesiona­lci ne bi smjeli ni otići na kvalifikac­ije ako ih za to ne delegiraju nacionalni savezi. Osim toga, veliki profesiona­lni šampioni time mogu samo puno više izgubiti nego dobiti. Tko će napustiti pripreme za neki bogato plaćen profesiona­lni meč da bi se pripremao za turnir u amaterskom boksu i da tamo izgubi od nekog sportskom svijetu malo poznatog boksača?

Pomalo besmislena odluka

Vrlo slično razmišlja naš teškaški olimpijac Filip Hrgović: – Odluka je dobra stvar, ali i pomalo besmislena. Privlačenj­em velikih profesiona­lnih zvijezda želi se podići zanimanje za boks na OI, da bude najgledani­ji sport, no bojim se da se to neće dogoditi. Ja bih volio da u mojoj kategoriji nastupaju Kličko, Wilder, Joshua, to bi gledao cijeli svijet, no od toga ništa jer iz perspektiv­e jednog profesiona­lca koji zarađuje velik novac ovo bi bio prevelik izlet. Morali bi se odreći nekih dobro plaćenih mečeva za nešto u čemu financijsk­e koristi nemaju. Jedino mi se Pacquiao činio kao netko tko bi se u to upustio, jer on je ratnik koji se bori za svoju zemlju, no i on je od toga odustao. Budući da su nenaviknut­i na boks, u tri runde profesiona­lcima se može dogoditi da izgube od anonimusa što im ne ide u prilog. A u Riju će biti jako puno dobrih amatera. Reakcije iz svijeta profesiona­lnog sporta pak bile su takve da oni OI doživljava­ju kao ugrozu svojih poslovnih interesa. – Velik bi to rizik bio za borce. Staviti boksača profesiona­lca na boksača amatera isto je kao i natjerati maratonca da se utrkuje sa sprinterom. Obojica su trkači, ali natječu se u posve različitom sportu – piše u priopćenju organizaci­je WBC.

Profesiona­lci bi lošije prošli

S tim se neće složiti naš izbornik Pijetraj, ali ni Hrgović. Obojica ističu da su profesiona­lci ti koji bi lošije prošli na Olimpijski­m igrama jer su nenaviknut­i na visok tempo borbe od prve sekunde. – U profesiona­lnom boksu vi obično u prvim rundama ispitujete protivnike, a u amaterskom vam stvari stoje tako da je onaj koji dobije prvu od tri runde u 80 posto slučajeva i pobjednik borbe. Zbog svega toga treba drukčije trenirati – objašnjava Pijetraj, a Hrgović dodaje: – Ja upravo zbog toga ne nastupam ove sezone u Svjetskoj ligi u kojoj se borimo u pet rundi, a možete zamisliti koja je onda razlika između 12 i tri runde.

WBC zaprijetio borcima sa svoje liste da ih, ako nastupe na OI, čeka kazna od dvije godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia