Večernji list - Hrvatska

Cijene kuća u Zagrebu povoljnije od Dubrovnika, Splita, Rijeke i Zadra

Istraživan­je Njuškala na uzorku od 167 tisuća nekretnina pokazuje blagi rast tržišta

- Martina.strukic@vecernji.net

Tržište nekretnina Zanimljivo je istaknuti da se čak 47 posto svih pretraživa­nja vezanih uz nekretnine odnosi na one u Zagrebu, i to u pravilu na stanove Martina Strukić Prema novom istraživan­ju Njuškala, provedenom na uzorku od 167.000 nekretnina oglašenih u svibnju 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju rast od 0,81 posto prema istom mjesecu prošle godine. Najnoviji podaci, uspoređeni s cijenama u svibnju 2011. godine, pokazuju njihov pad za 6 posto.

Kontinenta­lni dio i dalje pada

Najveći utjecaj na zaustavlja­nje pada prosječnih cijena kvadrata stanova imaju veliki gradovi. Godišnji indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu pokazuje mali oporavak, Rijeka i Osijek bilježe manji pad cijena stanova, dok u Splitu cijene i dalje rastu iz mjeseca u mjesec. Gledano po županijama, trend pada se nastavio, prije svega u kontinenta­lnom dijelu Hrvatske. Rast prosječnih cijena kvadrata u svibnju bilježe Istarska, Šibensko-kninska, Ličko-senjska, Splitsko-dalmatinsk­a te Primorsko-goranska županija. U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1223 eura u svibnju, što je pad od 5 posto u odnosu na lanjski svibanj. Kvadrat kuće u Zagrebu jeftiniji je od svih županija u priobalju i pokazuje cijenu kvadrata ispod prosjeka za Hrvatsku. U svibnju je najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen na Tuškancu, gdje je iznosio 3310 eura. Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1614 eura, što je cijena približno ista prošlogodi­šnjoj. Najskuplji kvadrat stana u Zagrebu u svibnju bio je na Dolcu, gdje je iznosio 2945 eura, a to je ujedno dio grada koji pokazuje rast cijena od čak 4 posto prema istom mjesecu prošle godine.

Najtraženi­ji Zagreb

Cijene izrazito variraju kada analiziram­o po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 947 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2072 eura po kvadratu za stan te 2271 euro za kvadrat kuće. U svibnju 2016. godine u najvećim gradovima u Hrvatskoj najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata ispod 500 eura. Od svih stanova oglašenih u svibnju 2016. godine najviše su se pretraživa­li oni u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku, Puli, Crikvenici i Opatiji. Čak 47 posto svih pretraživa­nja potencijal­nih kupaca odnosi se na Zagreb, dok se 9 posto svih pretraživa­nja stanova odnosi na Rijeku i 9 posto svih pretraživa­nja na Split. Među pretraživa­nijim gradovima nalaze se Opatija i Crikvenica, a raste i pretraživa­nje stanova u gradovima i naseljima u priobalju.

 ??  ?? Gledano po kvartovima, najtraženi­je su nekretnine u tom zagrebačko­m naselju koje drži prosječnu cijenu od 1550 eura po kvadratu Prosječna cijena kvadrata za kuću u Dubrovniku iznosi 2122 eura, dok je prosječna cijena kvadrata kuće u Zagrebu 1223 eura...
Gledano po kvartovima, najtraženi­je su nekretnine u tom zagrebačko­m naselju koje drži prosječnu cijenu od 1550 eura po kvadratu Prosječna cijena kvadrata za kuću u Dubrovniku iznosi 2122 eura, dok je prosječna cijena kvadrata kuće u Zagrebu 1223 eura...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia