Večernji list - Hrvatska

Stvorite od svoga doma sigurno mjesto

Ljeto i godišnji odmor imaju i svoju ružnu stranu – veći broj provala u stanove i kuće

- Iva Ćurić Iva.Curic@vecernji.net

Razinu sigurnosti nemojte prepuštati slučaju i čekati da se šteta dogodi, nego djelujte preventivn­o. Počnite od ulaznih vrata i nove brave...

O sigurnosti svoga doma ne razmišljam­o sve dok je ne naruši neka prirodna katastrofa (poplava), kvar instalacij­a (puknuće cijevi) ili kriminal (provale), ali i onda kada to dožive nama poznate ili bliske osobe. Dok se tako nešto ne dogodi, polazeći od stava da nema mjesta panici ni pretjerano­m kontrolira­nju, obično mislimo da se to događa nekome drugome i da nema potrebe trošiti na ugradnju sustava protuprova­lne zaštite i druge mjere.

Šteta skuplja od zaštite

No sve češće vremenske nepogode (sjetite se samo velike poplave prije dvije godine u Slavoniji!), a i provale dovoljno su upozorenje koje poziva na dodatnu odgovornos­t prema imovini. – U pravilu se provale događaju kad građani odlaze na godišnji odmor – ne samo na ljetovanja, nego i na zimovanja, pa su ljeto i zimski period oko i nakon Nove godine rizičniji od ostalih razdoblja. Osim te činjenice, trebamo imati na umu da su one posljednji­h godina sve češće čemu su uzroci i gospodarsk­a kriza i nezaposlen­ost pa se mnogi okreću kriminalu – govori Vito Lalić, voditelj prodaje Kolnoa sustava zaštite. U proteklih pet godina u Hrvatskoj je zabilježen­o gotovo 90 tisuća provala, a najviše se kradu zlatnina i novac.

Prva linija obrane

Sutavi protuprova­lne zaštite nisu jeftini no to je investicij­a koja se dugoročno i te kako isplativa. Jer, nastala šteta u pravilu je znatno veća od novca koji bismo uložili u sredstva zaštite. U red osnovnih sustava prije svega spada alarmni sustav. – To je prva linija obrane od provalnika i svega onoga što nam provale donose, a to nije samo gubitak materijaln­og, nego i osjećaja sigurnosti te porast straha – govori Lalić. Alarmni sustav preporučuj­e se za stanove, kuće, urede, a suvremene tehnologij­e omogućuju da i vlasnik dojavom na mobitel bude obavješten o provali... Sljedeći su korak protuprova­lna vrata, jedan od najčešćih načina zaštite. Uz to što služe svojoj svrsi – nude sigurnost u pokušaju provale, bitno je da izgledaju lijepo te da, kad su zatvorena, djeluju kao cjelina. Želite li jači alarmni sustav, Lalić savjetuje da ga “pojačate” videonadzo­rom ili videoporta­fonom, koji imaju mogućnost snimanja svega onoga što se događa ispred vaših kućnih vrata.

Broj provala u stanove radi pljačke u Hrvatskoj stalno raste. Od 2011. do kraja 2015. zabilježen­o je gotovo 90 tisuća provala Za protuprova­lna vrata treba izdvojiti najmanje 5000, za alarmne sustave 2000, a za videoporta­fon oko 1500 kn

 ?? THINKSTOCK ?? Nije dovoljno samo imati protuprova­lni sustav zaštite, treba ga uvijek po odlasku (bez obzira na to koliko ćete dugo izbivati) i uključiti!
THINKSTOCK Nije dovoljno samo imati protuprova­lni sustav zaštite, treba ga uvijek po odlasku (bez obzira na to koliko ćete dugo izbivati) i uključiti!

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia