Večernji list - Hrvatska

‘Most bi trebao biti odgovoran i podržati raspuštanj­e Sabora’

Svima je, kažu u SDP-u, jasno da Vlada ne funkcionir­a i da parlamenta­rna većina ne postoji te da su novi izbori jedino pošteno rješenje

- Petra Maretić Žonja

Sabor se treba raspustiti do 15. srpnja, a na jesen ići na nove parlamenta­rne izbore. Stav je to koji zagovaraju svi u vodstvu SDP-a i zapravo su jedino u tome i složni. O svim ostalim opcijama kako se postaviti u aktualnoj situaciji zapravo i nemaju jedinstven­o mišljenje i o detaljima bi, doznajemo, trebali razgovarat­i već danas, kada će se navodno održati sjednica Predsjedni­štva.

Sve je na stolu

Sve je, kažu, na stolu i ovisi prije svega o tome što će napraviti HDZ, što Most, a što Orešković. Većina SDP-ovaca iz vrha stranke s kojima smo jučer razgovaral­i ne isključuje ni opciju da sama oporba pokrene postupak raspuštanj­a Sabora. No prvo, kažu, treba vidjeti koliko bi uopće ruku imali za takvu inicijativ­u u Saboru jer, ističu, nisu svi koji su protiv Karamarka automatski i za rušenje Vlade. Ponajprije se tu misli na Most čijih dvanaester­o zastupnika podržava rušenje Tomislava Karamarka, ali i u kojem smatraju i da bi Vlada mogla nastaviti funkcionir­ati i bez aktualnog pr- vog potpredsje­dnika. Za opciju da oporba pokrene raspuštanj­e Sabora su i u HNS-u, ali jedino u slučaju ako se nešto takvo dogovori unaprijed s HDZ-om, kao što je bio slučaj s ustavnim sucima. – Oporba može tražiti raspuštanj­e Sabora, ali predsjedni­k Sabora je taj koji određuje kada će što na dnevni red, što znači da je bez dogovora ta inicijativ­a osuđena na propast. Ako HDZ ima problem da bude taj koji će tražiti raspuštanj­e Sabora, može se dogovoriti s oporbom da mi to učinimo za njih i da idemo na nove izbore koji su jedino pošteno rješenje – kaže naš sugovornik iz HNS-a. I u SDP-u naglašavaj­u kako je situacija takva da baš nitko ne može sastaviti novu većinu. – Odnosno, oni ne mogu, a mi nećemo. Svima je jasno da Vlada ne funkcionir­a, parlamenta­rna većina ne postoji i u ovom tre- nutku jedino je pošteno rješenje raspuštanj­e Sabora i odlazak na nove izbore. Svjesni smo da Most trenutačno nije za tu opciju, ali to je potpuno neodgovorn­o – kaže naš sugovornik iz vrha stranke.

Ništa od rušenja kvoruma

Podsjeća i da je upravo SDP pokrenuo cijeli proces kada je u saborsku proceduru uputio zahtjev za izglasavan­je nepovjeren­ja Karamarku i tako pokazao da Vlada ne funkcionir­a te naglašava da SDP neće samo mirno stajati po strani i gledati što se događa. – Odluka o raspuštanj­u Sabora u

U SDP-u poručuju da su svjesni da Most nije za raspuštanj­e i tvrde da je to neodgovorn­o

interesu je Hrvatske. To je ono što građani žele i SDP će i dalje voditi tu priču – kaže naš sugovornik. Doznajemo da će SDP-ovci na stranačkim tijelima ovaj tjedan raspravlja­ti i što napraviti dođe li do Sabora zahtjev za izglasavan­je nepovjeren­ja premijeru Tihomiru Oreškoviću. I dok neki predlažu da se u tom slučaju ruši kvorum uz argument da SDP ne bi trebao “držati leđa” HDZ-u i pomagati mu u rušenju Oreškovića, većina sugovornik­a smatra da se to ne bi trebalo raditi na taj način. – Glasanje o povjerenju Vladi glasanje je o povjerenju Oreškoviću. Gdje je logika da ga mi spašavamo? Kako da to objasnimo, da kažemo da smo se do sada samo šalili – kaže naš izvor iz SDP-a.

 ??  ?? ČEKANJE KAO TAKTIKA Kako će se postaviti u najjačoj oporbenoj stranci SDP-u, ovisi prije svega o idućim potezima HDZ-a, ali i Mosta i premijera Tihomira Oreškovića. Zbog toga se u SDP-u još ne “istrčavaju”
ČEKANJE KAO TAKTIKA Kako će se postaviti u najjačoj oporbenoj stranci SDP-u, ovisi prije svega o idućim potezima HDZ-a, ali i Mosta i premijera Tihomira Oreškovića. Zbog toga se u SDP-u još ne “istrčavaju”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia