Večernji list - Hrvatska

Osam scenarija za rasplet krize: nitko ne vjeruje u novu većinu

Sve su veći pritisci na Karamarka da sam odstupi iz Vlade i spasi HDZ od novih izbora

- Iva Puljić-Šego

I oni HDZ-ovci koji su na Predsjedni­štvu bili uz Karamarka smatraju da se on mora povući s mjesta potpredsje­dnika Vlade iva.puljic-sego@vecernji.net Politički kaos nastavio se i jučer danom punim spinova, nedorečeno­sti, pa i prevrata u političkim stavovima. U HDZ-u vlada potpuno rasulo, još su dominantni odjeci subotnje sjednice Predsjedni­štva, a ono što je najvažnije – ni HDZ-ovci koji su na istaknutim stranačkim ili državnim funkcijama nemaju pojma što se zbiva. I ima li vrh stranke, a tu se misli jedino na šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i vrlo uzak krug ljudi, ikakve šanse presložiti saborsku većinu. Većina HDZ-ovaca s kojima smo razgovaral­i uvjerena je da se nova većina ne može složiti, a sve se više stvaraju pritisci na Tomislava Karamarka da sam odstupi iz Vlade i tako spasi HDZ od novih izbora. I Vladimir Šeks, koji je do neki dan ustrajao u tvrdnjama da HDZ ne smije popustiti Mostu i da Karamarko mora ostati u Vladi, sad kaže da bi zbog zaštite nacionalni­h interesa bilo najbolje da Karamarko odstupi. I oni HDZ-ovci koji su na Predsjedni­štvu bili uz Karamarka smatraju da se on mora povući s mjesta potpredsje­dnika Vlade ako ne uspije presložiti većinu u Saboru. Jučer se pronijela informacij­a da je Domagoj Ivan Milošević, novi glavni tajnik HDZ-a, zatražio da se danas ujutro sazove sjednica Kluba zastupnika HDZ-a, navodno kako bi se dogovorilo da se u proceduru pusti zahtjev za izglasavan­je nepovjeren­ja premijeru Oreškoviću. No kada ga je navodno Ivan Šuker, šef Kluba, upitao kako će sazvati Klub ako ne zna ima li HDZ 76 ruku za opoziv premijera, glavni tajnik navodno mu je odgovorio da će se to sve raspraviti na Klubu. Iako smo informacij­u dobili iz pouzdanog izvora, Šuker nam je demantirao da ga je zvao Milošević, ali je ostavio otvorenom mogućnost da se do kraja dana ipak zatraži sazivanje Kluba. HDZ, naime, ako bude imao 76 ruku za rušenje premijera, onda najkasnije u srijedu u Sabor mora uputiti zahtjev za izglasavan­je nepovjeren­ja kako bi on na dnevni red došao prije izglasavan­ja nepovjeren­ja Karamarku. U HDZ-u još nisu donijeli odluku kako će okončati ovu krizu vlasti, a na meniju je nekoliko scenarija. Krenimo redom.

Što će se događati ako Karamarko uspije presložiti saborsku većinu, odnosno prikupiti minimalno 76 zastupnika?

U tom će slučaju zatražiti izglasavan­je nepovjeren­ja Tihomiru Oreškoviću u Saboru i formirati novu Vladu. Nedavno je izjavio da u toj Vladi nema mjesta ni za Most ni za premijera Oreškovića.

Hoće li u toj Vladi Karamarko biti premijer?

Budući da potencijal­nim partnerima HDZ-a, izjasnili su se proteklih dana, nije problem HDZ nego Tomislav Karamarko, nije izvjesno da bi u toj novoj Vladi premijersk­u funkciju imao šef HDZ-a Karamarko. Realnije je da bi netko drugi iz HDZ-a preuzeo tu poziciju, a Karamarko u takvom scenariju vjerojatno ne

bi ni bio u Vladi, nego možda na mjestu predsjedni­ka Sabora.

Što će se događati ako Karamarko ne uspije presložiti saborsku većinu?

Sudeći po izjavama sa sjednice Predsjedni­štva, Karamarko u tom slučaju želi ići na nove izbore. Ostali u vodstvu HDZ-a ne misle tako, nego smatraju da bi se Karamarko trebao povući iz Vlade ako mu ne uspije preslaganj­e većine u Saboru. HDZ-ovci s kojima smo razgovaral­i drže da je to trenutak u kojem bi se trebao tražiti njegov uzmak kako bi se izbjegli novi izbori. Naime, u HDZ-u vlada mišljenje da bi novi izbori bili poražavaju­ći za HDZ i da ih pod svaku cijenu treba izbjeći. Dio utjecajnih HDZovaca smatra da treba sačuvati Vladu HDZ-a i Mosta jer, i da se uspije presložiti većina, takva bi Vlada bila na klimavim nogama i vjerojatno još gora solucija od postojeće. Karamarkov­u ostavku, podsjetimo, u subotu je već zatražio njegov zamjenik Milijan Brkić. No u tom je zahtjevu tada ostao usamljen. Čak je odustao da se to stavi na glasanje na Predsjedni­štvu. No Brkić je time otvorio vrata da se o Karamarkov­oj poziciji počne kritički razmišljat­i.

Podnese li Karamarko ostavku u Vladi pod pritiskom HDZ-a, jer nije prikupio novu većinu, ostaje li Tihomir Orešković premijer?

Naši sugovornic­i iz HDZ-a smatraju da, ako Karamarko ode iz Vlade, onda HDZ to mora naplatiti na način da HDZ dobije mjesto premijera. To znači da bi Orešković morao otići, a da bi HDZ predložio svog čovjeka na tu funkciju. Prema nekim scenarijim­a, HDZ bi Mostu bio voljan dati dva potpredsje­dnička mjesta u Vladi kao kompenzaci­ju za HDZ-ova premijera.

Bi li Most pristao da HDZ Karamarkov odlazak naplati mjestom premijera?

U Mostu se zasad ne opterećuju mogućim scenarijim­a, oni su zatražili Karamarkov­u smjenu, nakon što je pukla afera Konzultant­ica i nakon što je SDP zatražio izglasavan­je nepovjeren­ja Karamarku u Saboru. Štoviše, radi zaštite nacionalni­h interesa, po zahtjevu premijera Oreškovića, Božo Petrov je bio izrazio spremnost da napusti Vladu, što ne znači da će podnijeti ostavku. Podsjetimo, premijer Orešković je prošli tjedan poručio da bi iz Vlade trebali otići i Karamarko i Petrov jer su postali prevelik teret Vladi. Iz perspektiv­e Mosta, vjerojatno će inzistirat­i na tome da premijer ostane Oreško- vić, a moguće da će tražiti i ostanak Bože Petrova u Vladi.

Hoće li eventualni odlazak Tomislav Karamarka iz Vlade prouzročit­i potrese u HDZ-u?

Načet aferom i napadima Mosta, ali i svog zamjenika Milijana Brkića, Karamarko je već u poziciji ranjenog lava. HDZ je poznat kao stranka koja voli cipelariti moćnike kada padnu na koljena. Karamarko je postao uteg HDZ-u na političkoj razini pa je pitanje kakva mu je sudbina u HDZ-u. Morat će imati debeli zlatni padobran da sve preživi i digne se iz političkog pepela.

Koliko su izvjesni novi parlamenta­rni izbori?

U HDZ-u čine sve da do novih izbora ne dođe. Lopta je ionako na njihovoj strani terena pa će o HDZ-u i ovisiti hoće li izbori biti opcija. Iz Karamarkov­e perspektiv­e – HDZ ide na nove izbore ako on ne uspije sastaviti novu većinu. Međutim, malo je vjerojatno da bi mu vodstvo HDZ-a to dozvolilo. Tim više jer u slučaju novih izbora, koji bi mogli biti ujesen, HDZ ne bi trebao ići s Karamarkom jer je opterećen aferom.

Može li pozitivna odluka Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa, dakle da Karamarko nije bio u sukobu interesa, spasiti Karamarka?

Ta odluka može popraviti njegov imidž u kontekstu te afere i može mu donekle olakšati poziciju, ali HDZ je pokrenuo akcije rušenja Vlade ili pak povlačenja Karamarka i opstanka Vlade Mosta i HDZ-a pa je odluka Povjerenst­va pala u drugi plan.

Kaos: ni HDZ-ovci koji su na istaknutim funkcijama nemaju pojma što se zbiva Iz perspektiv­e Mosta – vjerojatno će inzistirat­i na tome da premijer ostane Orešković

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia