Večernji list - Hrvatska

Novca za državu još ima, ali što će biti iduće godine

Propisi EU potiču banke da državi daju kunske kredite

- Ljubica Gatarić

Ako se politička kriza ne oduži, ne bi trebalo doći do rasta kamata. Iduće godine trebamo refinacira­ti 27 milijardi kuna duga ljubica.gataric@vecernji.net U financijsk­im se krugovima kriza Vlade prati s manje nelagode nego u političkim­a. Razlog je vrlo jednostava­n, Hrvatska kod kuće ima sasvim dovoljno kapitala kojim se mogu pokriti ovogodišnj­e potrebe države za financiran­jem. Ministarst­vo financija danas izlazi s novom aukcijom trezorskih zapisa na kojoj bankama i ostalim ulagačima nudi 600 milijuna kuna.

Propisi EU guraju kunu

Na sličnoj takvoj aukciji održanoj 2. lipnja – isti dan kad se hrvatska delegacija vratila iz Londona neobavljen­a posla – država je prodala 683 milijuna kuna “trezoraca” uz kamatu koja je bila ispod jedan posto – točnije 0,95 posto, a slična se cijena očekuje i danas. Ministar financija Zdravko Marić kazao je da će idućih tjedana pripremiti i kunsko izdanje obveznice koje će, s obzirom na okolnosti, vjerojatno biti nešto jače od očekivanih 3,5 milijardi kuna. U drugoj polovici srpnja dospijeva na naplatu domaće izdanje iz 2011., koje je tada plasirano uz kamatu od 5,75 posto. Da nije bilo krize Vlade, Hrvatska se možda mogla zadužiti ispod 4 posto i na domaćem tržištu jer novca ima, a još uvijek nije isključeno da se povoljna kamata i dogodi, unatoč trenutačno­j političkoj krizi. Kuna je dobila na cijeni i među bankama jer nova regulativa EU destimulir­a plasmane u stranoj valuti pa čisti kunski dug postaje manje rizičan od duga s valutnom klauzulom. Ukupna izloženost banaka prema državi na kraju 2015. bila je 88 milijardi kuna, ali tek manji dio tog duga – 24 milijarde kuna – “čisto” su kunski plasmani, dok gotovo tri četvrtine duga imaju valutnu klauzulu ili su u stranoj valuti. Kako se za 2018. najavljuju promjene u pon- deriranju rizika, Hrvatska je zatražila od Bruxellesa da se kunski dug s valutnom klauzulom jednako ocjenjuje kao i čisti kunski dug, no još nije stigao potvrdan odgovor. Značajan je to razlog zbog kojeg posuđivanj­e novca državi trenutačno svima ide na ruku. Financijaš­i vjeruju da politička nestabilno­st neće potaknuti rast kamatnih stopa na domaćem tržištu, dakako, pod uvjetom da preslagiva­nje i potraga za stabilnom vladom ne zagazi u 2017. Ministar financija Zdravko Marić s razlogom uvjerava da ima kontrolu nad proračunom jer novac pristiže u skladu s rastom ekonomije, a dio deficita može se pokriti iz privatizac­ijskih prihoda. Euri koje je Vlada pokušala posuditi u Londonu nisu trebali za tekuću potrošnju, ali zbog nervoze oko britanskog referendum­a vjerovalo se da će cijena biti povoljnija nego pred kraj godine.

Povoljno i za tvrtke

Za razliku od ostatka ove godine, u kojoj domaći investitor­i mogu bez problema nahraniti državu, iduće bi to već bio zahtjevnij­i zadatak jer u 2017., uz novi deficit, još treba refinancir­ati 27 milijardi kuna duga. U kratkom roku kapitala na domaćem tržištu će biti, no nije dobro ni da država istisne privatni sektor, pogotovo što je jeftin novac krenuo i prema tvrtkama. Guverner Boris Vujčić tvrdi da su ove godine novoodobre­ni krediti prvi put nakon krize porasli i kod sektora poduzeća i kod stanovništ­va. Kamate padaju pa se, tvrdi Vujčić, dobre tvrtke zadužuju uz kamatu koja se kreće između 2 i 3 posto.

Priprema se novi plasman obveznica na domaćem tržištu, danas upis trezorskih zapisa Ne očekuje se rast kamata, a Vujčić tvrdi da su za dobre tvrtke kamate pale na 2-3%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia