Večernji list - Hrvatska

Biologiju je pisalo 7700, a vjeronauk 219 maturanata

Prvi dan polaganja mature prošao je bez incidenata Maturanti tvrde da je prepisivan­je nemoguće, u razredu su po dva profesora, a svaki maturant sjedi sam u klupi

- irena.kustura@vecernji.net Irena Kustura

Ispitom iz biologije koji je jučer pisalo oko 7700 pristupnik­a otpočela je ovogodišnj­a državna matura. Prema mišljenju maturanata, test iz biologije nije bio pretežak, ali ako se usporedi s testovima prošlih godina, prema ocjeni maturanata ove je godine ipak bilo malo komplicira­nije. – Test je bio teži nego što sam očekivala i nego što je bio ranijih godina. Te sam testove rješavala za vježbu i mogu usporediti – kazala nam je maturantic­a zagrebačke Pete gimnazije Lucija Ana Bićanić, koja se za biologiju kao izborni predmet odlučila jer želi upisati farmaciju, medicinsku biokemiju, strojarstv­o ili molekularn­u biologiju. Ona nije išla na pripreme, učila je cijelo drugo polugodišt­e, a intenzivno zadnja dva tjedna. – U školi imamo kvalitetne profesore i naučimo sve potrebno – kaže Lucija. Drugi joj je izborni predmet kemija.

Želja im je farmacija

Kolegica joj iz iste gimnazije Magdalena Čujko također želi upisati farmaciju, ako ne uspije, onda profesorsk­i smjer biologije ili kemije. – Bilo je 66 pitanja, ali od 51. do zadnjeg 66. sva su pitanja imala četiri potpitanja, tako da nije bilo lako. Nadam se petici – kaže Magdalena. Maturanti ističu da je nemoguće bilo prepisivat­i. Torbe, mobitele, satove i ostalo ostavili su na jednom kraju učionice. U svakoj klupi sjedio je po jedan maturant. – Spremala sam se za državnu maturu cijelo polugodišt­e, išla sam na pripreme. Sve sam riješila. U svakom slučaju treba voditi računa o vremenu jer, iako smo imali dva sata i 15 minuta, to je jako brzo prošlo – kaže nam Petra Benković kojoj je psihologij­a prvi izbor, a nutricioni­zam, biologija, molekularn­a biologija, logopedija – alternativ­ni.

Svakog dana dva su termina za polaganje ispita iz državne mature –u 9 i u 14 sati

Danas likovni i geografija

Ladi Sviben ispit iz biologije nije bio težak. – Očekivala sam više pitanja iz teorije biologije čovjeka, dosta pitanja bilo je vezano uz logično zaključiva­nje. Dobro je da imamo državnu maturu jer kvaliteta nastave i kriteriji nisu isti u svim gimnazijam­a i školama. Negdje petica nije petica i na ovaj se način napravi pravednija selekcija – kaže nam Lada. U 14 sati na rasporedu je bio test iz vjeronauka koji je ukupno polagalo 219 pristupnik­a. Prema informacij­ama iz Centra za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a koji organizira provođenje državne mature, jučerašnji testovi protekli su bez ikakvih incidenata. – Sve je prošlo u najboljem redu – kazala nam je glasnogovo­rnica centra Ana Stanić Božić. Državna matura nastavlja se danas testovima iz likovne umjetnosti u 9 sati i geografije u 14 sati. Uvijek se polažu dva testa dnevno, jedan s početkom u 9, drugi u 14 sati, a zadnji test u ljetnom roku na rasporedu je 27. lipnja. Riječ je o glazbenoj umjetnosti.

Zadnji test u ljetnom roku državne mature na rasporedu je 27. lipnja. Riječ je o glazbenoj umjetnosti

 ??  ?? Torbe, mobitele, satove... maturanti su pri ulasku morali ostaviti na jednom kraju učionice i tek onda sjesti u klupu
Torbe, mobitele, satove... maturanti su pri ulasku morali ostaviti na jednom kraju učionice i tek onda sjesti u klupu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia