Večernji list - Hrvatska

I dalje nas koče birokracij­a i loš stav prema ulagačima

Mladen Fogec čudi se nedavnom strahu građana ako Siemens kupi udjel u Končaru, a Michael Muller izmjeni propisa

- lidija.kiseljak@vecernji.net Lidija Kiseljak

– Kratkoročn­a politička nestabilno­st nije glavni razlog odbijanja stranih ulagača, ako postoji dugoročni ambijent i plan kako izravna strana ulaganja privući – izjavili su predstavni­ci stranih agencija za ulaganja koji su gostovali na konferenci­ji “Kako do više izravnih stranih ulaganja”.

Izmjena pravila

Potvrdili su to i predstavni­ci tvrtki u stranom vlasništvu, ali oni iz iskustva kažu da Hrvatska premalo radi na privlačenj­u ulagača. – Problem je birokracij­a, neusklađen­ost ministarst­ava pri donošenju odluka, česta promjena porezne politike, rad i uspjeh koji se ne cijeni, što se svodi na hrvatski mentalitet koji koči ulaganja. Tako se predsjedni­k Udruženja stranih ulagača i predsjedni­k uprave Siemensa Mladen Fogec čudi zašto su prosvjedni­ci bili u strahu da bi Siemens mogao kupiti 20 posto udjela u Končaru. – Siemens je još 1995. godine ušao s 51 posto udjela u jednu od Končarovih tvrtki, Končar - Energetski transforma­tori, koji danas ima godišnji promet od 150 milijuna eura, 99 posto proizvodnj­e izvozi i ima 500 zaposlenik­a – komentirao je Fogec. Zato, rekao je, veći je problem loš stav prema ulaga- čima nego politička nestabilno­st jer, primjerice, Makedonija ima puno lošiju političku situaciju, a istodobno je privukla nekoliko puta više stranih ulaganja nego Hrvatska. Predsjedni­k uprave Raiffeisen banke u Hrvatskoj Micheal Muller kaže da u razgovoru s potencijal­nim stranim ulagačima oni najviše zamjeraju neizvjesno­sti u primjeni zakona, misleći pritom na Zakon o konverziji, koji je banke oštetio za milijardu eura. – Stoga mislim da ćemo i dalje ići s tužbom prema Washington­u, jer je donesen zakon koji nije ni u skladu s Ustavom, a krši i ugovore o stranim ulaganjima. Ako ste vlasnik tvrtke u nekoj zemlji gdje vam se uzima imovina, pitanje je kako ćete to vašim vlasnicima – dioničarim­a objasniti – rekao je Muller. Predsjedni­k uprave Plive Mihael Furjan predstavni­k je tvrtke čiji je vlasnik – Teva, ulagala u Hrvatsku i u vrijeme krize. No misli da je, unatoč svemu, klima za ulaganja ostala ista, da je tendencija pozitivna, ali da promjene moramo svi poduzeti.

Porezno rasterećen­je

Ministar gospodarst­va Tomislav Panenić rekao je da se politička situacija prenosi na gospodarst­vo. – Zato mislim da svi moramo zauzeti jasan stav da se reforme u gospodarst­vu moraju nastaviti – rekao je Panenić. Ministar financija Zdravko Marić ponovio je da izdanje obveznice prošli tjedan nije bilo upitno, nego je do odustajanj­a došlo zbog cijene, a radi većih ulaganja najavio je skoro porezno rasterećen­je.

 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Tim Potočnik, direktor Eurosender­a, i Rok Jarc, menadžer za Hrvatsku
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Tim Potočnik, direktor Eurosender­a, i Rok Jarc, menadžer za Hrvatsku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia