Večernji list - Hrvatska

Afrikanci mijenjaju uniformni svijet popa

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net ZAGREB

Svjetska glazbena senzacija osnovana 2008. godine prvi će put nastupiti u Hrvatskoj 13. lipnja na zagrebačko­m Velesajmu

U uniformnom svijetu zapadne i zapadnocen­trične pop-kulture već je godinama teško pronaći nešto zaista novo i svježe. Jednom od rijetkih iznimki smatra se južnoafrič­ki bend Die Antwoord, superenerg­ična, gotovo histerična mješavina rapa, ravea, snažnih vizuala i provokativ­nih, često lokalno specifični­h tekstova koja je na prepad privukla pažnju svjetske javnosti, a u Hrvatskoj će prvi put nastupiti 13. lipnja na zagrebačko­m Velesajmu.

Protagonis­ti “Chappieja”

Ninja, Yolandi Visser i DJ Hi-Tek kompletni su autori koji skladaju i izvode vlastite pjesme, za koje umjesto klasičnih spotova režiraju prave mini filmove, suvereno vladaju društvenim mrežama, a prošle godine bili su i ključni protagonis­ti filma hollywoods­kog filma “Chappie” koji je režirao njihov sunarodnja­k i jedan od najprepozn­atljivjih južnoafrič­kih kreativaca Neill Blomkamp. Članovi Die Antwoorda s Blomkampom dijele fascinacij­u gaming kulturom i američkim SF filmom osamdeseti­h te način na koji zapadne kulturne utjecaje protiskuju kroz filtar južnoafrič­ke postkoloni­jalne današnjice.

Obračun s Lady Gagom

Prije osnivanja Die Antwoorda 2008. godine, Ninja i Yolandi stekli su lokalnu slavu sudjelovan­jem u glazbeno- scenskom projektu MaxNormal.TV, u čijim su nastupima između ostaloga ironično izvodili “motivacijs­ki hip hop”. Svoj glazbeno-vizualni izričaj danas definiraju kao Zef, supkulturn­u struju nastalu u siromaštvu južnoafrič­kih geta. Za upoznavanj­e s njihovim radom valja poslušati, a idealno i pogledati spotove ranog singla “Evil Boy”, koja se bavi tabuom obrezivanj­a, zatim ogromni hit “I Fink You Are Freeky” te kontroverz­nu “Fatty Boom Boom”, kojom su se obračunali s Lady Gagom nakon što ih je izdavač pokušao nagovoriti da joj budu predgrupa.

 ??  ?? Zapadne kulturne utjecaje protiskuju kroz filtar postkoloni­jalne J. Afrike
Zapadne kulturne utjecaje protiskuju kroz filtar postkoloni­jalne J. Afrike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia