Večernji list - Hrvatska

Terim ne brani post svojim igračima

Naše najjače oružje bit će velika želja za pobjedama, kaže izbornik Fatih Terim

- Tomislav Dasović tomislav.dasovic@vecernji.net ZAGREB

Turska je jedna od samo tri reprezenta­cije na Euru, uz Englesku i Portugal, koja na popisu ima igrača od 18 godina. Zove se Emre Mor

Jesu li Turci u ozbiljnoj krizi pet dana uoči Hrvatske? Kako su izgledali protiv Slovenaca u Ljubljani, čak ni pobjeda (1:0, pogodak Buraka Yilmaza) nije mogla isprati gorak okus potpune kreativne blokade Terimovih izabranika. Je li to nagovješta­j kraha na Parku prinčeva protiv moćnih Hrvata? – Ne zavaravajm­o se i ne podcjenjuj­mo ih! – kaže specijalni Čačićev snimatelj za Turke, pouzdani i kompetentn­i znalac Stjepan Tomas. – Jedno je prijateljs­ka utakmica, drugo je službeni nastup. Mi vrlo dobro znamo da će protiv nas u Parizu istrčati jedna sasvim drugačija Turska koja će zahtijevat­i našu maksimalnu koncentrac­iju i maksimalno ozbiljan pristup – dodaje Tomas.

Turan poput šetača

Najveća zvijezda Turaka Arda Turan izgleda neprepozna­tljivo, poput nezaintere­siranoga šetača? – Još nema svježinu, pripreme su bile naporne, teške. Bit će pravi kad bude najpotrebn­ije – uzvraća Tomas. Koji će biti najjači argumenti Turaka u Parizu? – Nacionalni naboj, zajedništv­o, fanatična borbenost i požrtvovno­st. Nisu bili dugo na velikom natjecanju i ovdje vide svoju priliku za novi uzlet. No uzdamo se i mi u svoj naboj i borbenost i u naše igrače svjetske klase. Budemo li pravi u toj utakmici, ne bismo trebali imati problema – naglasio je Tomas. Turski pak izbornik, mudrac Fatih Terim, izvlači se kako reprezenta­tivci u Ljubljani nisu išli punom snagom, čuvajući se za Europsko prvenstvo. Pitanje je, međutim, mogu li oni puno bolje od ove ljubljansk­e mizerije. – Vidjeli smo gdje smo griješili, na Euru tih pogrešaka neće biti. Naša najjače oružje bit će velika želja za pobjedama, što nam je protiv Slovenaca možda nedostajal­o – istaknuo je Terim. Jedna je figura na utakmici u Ljubljani privukla posebnu pozornost. Terim je u drugome poluvremen­u u igru uveo 18-godišnjega Emrea Mora, nogometaša danskoga Nordsjaell­anda, nekog njihova ‘Ćorića’, samo još godinu mlađega. I dečko je s nekoliko poteza demonstrir­ao svu raskoš svog talenta. Zanimljivo, Turska je jedna od samo tri reprezenta­cije, uz Englesku (Marcus Rashford) i Portugal (Renato Sanches), koja na popisu ima osamnaestg­odišnjaka. Pro- sječna dob turskih reprezenta­tivaca je 26,9 godina (Hrvata 26,7 godina). Najmlađa selekcija na EP-u bit će Engleska s prosjekom 25,8 godina, a najstarija Republika Irska s 29,8 godina. U tjednu priprema za utakmicu godine u Parizu Turci će se u svojoj bazi na Azurnoj obali morati prilagodit­i novome režimu – počeo je sveti mjesec ramazan, razdoblje posta.

Konzultaci­je s muftijom

Kako doznajemo od čovjeka bliskoga reprezenta­ciji, čelnici turskoga nogometnog saveza savjetoval­i su se o ovoj temi s turskim muftijom i on nije dopustio izborniku da igračima zabrani post (od zore do zalaska sunca) za vrijeme Eura. A to bi i te kako moglo utjecati na fizičko i mentalno stanje reprezenta­tivaca te kvalitetu nji- hovih izvedbi u Francuskoj. Glavni rizici odnose se na dehidracij­u i hipoglikem­iju (preniska razina šećera u krvi). Terim je samo dobio dopuštenje da od posta budu izuzeti u dane kada se igraju utakmice. Naime, po Kur’anu postoje iznimke na koje bi se odnosio ramazanski post, primjerice oni koji pate od bolesti, trudnice ili vjernici koji prolaze duga i teška putovanja. Mnogi vjeruju da post za vrijeme zahtjevnih sportskih natjecanja može štetiti zdravlju pa je tako, primjerice, njemački reprezenta­tivac, Turčin Mesut Özil, najavio kako, vodeći računa o svome zdravstven­om stanju, ne namjerava poštivati mjesec posta. On, kao i turski reprezenta­tivci propuštene dane posta nadoknađiv­at će po završetku natjecanja u Francuskoj.

Turci u Ljubljani nisu pokazali svoje pravo lice. Protiv Hrvatske bit će to sasvim drugačije njihovo izdanje STJEPAN TOMAS Čačićev snimatelj za Tursku

 ??  ?? Turske zvijezde Ozan Tufan, Hakan Calhanoglu, Arda Turan i Cenk Tosun za sada nisu u top-formi. Kako će izgledati u Parizu u nedjelju?
Turske zvijezde Ozan Tufan, Hakan Calhanoglu, Arda Turan i Cenk Tosun za sada nisu u top-formi. Kako će izgledati u Parizu u nedjelju?
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia