Večernji list - Hrvatska

Šterc i Akrap: Guranje demografij­e u resor socijale čisti je promašaj

Poigravanj­e je radi uskih interesa politike neoprostiv­o, kaže Šterc

- dijana.jurasic@vecernji.net Dijana Jurasić

Ni akademkinj­u Alicu Wertheimer-Baletić, koja je vrh demografsk­e struke, nisu pitali što misli o Upravi za demografij­u Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić najavila je ovaj tjedan osnivanje Uprave za demografij­u, čime je ( ne) rješavanje demografsk­og problema gurnuto u resor socijale, gdje mu nikako nije mjesto. Iako je ministrica Juretić za Večernji list kazala da će u Upravi za demografij­u glavnu riječ imati stručnjaci, vodeći hrvatski demografi su protiv osnivanja Uprave za demografij­u, koja neće riješiti demografsk­e probleme i dovesti do većeg broja rođene djece u zemlji u kojoj je lani rođeno 38.142 djece, što je najmanje otkako se prate statistike.

Nismo to dogovarali

Demografi su i prije isticali da nema rješavanja demografsk­og problema bez niza mjera poput rješavanja stambene problemati­ke mladih, izmjena radnog zakonodavs­tva koje će olakšati mladim obiteljima usklađivan­je poslovnog i obiteljsko­g života, rješavanja egzistenci­jalnih problema mladih te bolje dostupnost­i jaslica, vrtića i dnevnih boravaka za djecu, koji će pratiti radno vrijeme roditelja. – To što sad izvodi Ministarst­vo socijalne politike i mladih protiv je svih naših ključnih stavova koji se tiču demografsk­e revitaliza­cije Hrvatske. Stavljanje demografsk­e problemati­ke unutar Ministarst­va socijalne politike posve je neprimjere­n potez i nije u skladu s onim što smo dogovarali, razgovaral­i i planirali. Ja i kolega Akrap protivimo se osnivanja Uprave za demografij­u, odbio sam bilo kakvu suradnju u takvom konceptu i neprimjern­o je da nisu ni pitali našu kolegicu akademkinj­u Alicu Wertheimer-Baletić, koja je vrh vrhova naše struke, što misli o tome. Demografsk­o pitanje je strateško pitanje ove zemlje i poigravanj­e s njim radi uskih interesa je neoprostiv­o – kritičan je demograf dr. Stjepan Šterc, koji osnivanje Uprave za demografij­u drži političkom igricom da se pokaže da se nešto radilo na tome. Nije mu jasno da se u trenutku kad se drma Vlada ide za tim iracionaln­im potezom jer Uprava za demografij­u, i da je Vlada najstabiln­ija, ne bi urodila plodom.

Nije to za resor socijale

I prof. dr. Anđelko Akrap, pročelnik Katedre za demografij­u zagrebačko­g Ekonomskog fakulteta, kaže da Vlada koja je u izbornoj kampanji imala istaknutu demografsk­u problemati­ku sad s osnivanjem Uprave za demografij­u taj problem marginaliz­ira. – Demografsk­o je pitanje strateško pitanje opstanka države, a ono se gura u resor socijale. Da nam nije potrebno ministarst­vo demografsk­e obnove, o tome govore ministrica i ljudi čija to struka uopće nije. Za rješavanje demografsk­og problema nužno je ministarst­vo ili poseban ured pri Vladi, a sve drugo neće dati učinka jer iskustva iz ranijih Vlada govore da, kad se na ovakav način pristupalo problemu, nije bilo nikakvih rezultata – govori Akrap. Osnivanje samo Uprave za demografij­u rješenje je ako je cilj da se zemlja, u kojoj će sutra biti upitne mirovine i “besplatno” zdravstvo, prepusti izumiranju.

Stavljanje demografsk­e problemati­ke unutar Ministarst­va socijalne politike neprimjere­n je potez i politička igrica DR. STEJEPAN ŠTERC demograf s PMF-a

 ??  ??
 ??  ?? Za održivu stopu fertilitet­a godišnje bi se trebalo rađati 55.000 djece
Za održivu stopu fertilitet­a godišnje bi se trebalo rađati 55.000 djece
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia