Večernji list - Hrvatska

Sinčić: Sabor se treba raspustiti do 15. srpnja i potom raspisati izbori

- Božena Matijević

Sinčić vjeruje da od jeseni, u novom sazivu Sabora, neće biti jedini zastupnik Živog zida, a više njih ubrzat će političke promjene u državi bozena.matijevic@vecernji.net Ivan Vilibor Sinčić smatra da se zemlja nalazi u teškoj političkoj krizi, a trenutačna koprcanja unutar HDZ-a naziva unutarstra­načkim previranji­ma i potencijal­nim budućim pučevima.

Nepovjeren­je i Oreškoviću

– Jer, sadašnjoj HDZ-ovoj vrhuški jedini je imperativ ostati na vlasti, bilo s Karamarkom, bilo bez njega. Zato i postoji mogućnost da neki u HDZ-u traže njegov odlazak, što je ipak manje izgledno jer je Karamarko već očistio stranku od ljudi koji bi mu mogli okrenuti leđa, čak i u ovoj situaciji. No HDZ se vodi čistim oportunizm­om – moramo biti na vlasti. Ako vodite HDZ, onda tu stranku morate dovesti na vlast i ostati na njoj. Ako to ne uspijete, onda vam je to u očima HDZ- ovaca smrtni grijeh. A Karamarko je svoju politički karijeru završio, samo što on to još ne shvaća. Nemoguće je da presloži Vladu, sam neće dati ostavku, a najslabiji mu je položaj da ide na izbore. I zato bi se neki u HDZ-u njega ipak htjeli riješiti prije izbora jer im ne može donijeti pobjedu. Znači, njegova je karijera gotova, pogotovo ako mu se još izglasa i nepovjeren­je u Saboru. Karamarko je već sad u slijepoj ulici – izravan je Sinčić koji neće sudjelovat­i ni u kakvom saborskom preslagiva­nju i traženju nove saborske većine jer se Karamarko, kako kaže, pokazao kao osoba koja radi protiv interesa Hrvatske. – Zapravo, Karamarko se uopće više ne bi trebao baviti politikom. Ovo preslagiva­nje koje on najavljuje, kao i pokušaj rušenja premijera, u svrhu su toga da sruši Vladu i spriječi izglasavan­je nepovjeren­ja sebi u Saboru te tako spasi svoju karijeru na štetu interesa naroda i države. Dođe li do toga, glasovat ću za iskazivanj­e nepovjeren­ja Karamarku u Saboru, a kod eventualno­g izglasavan­ja nepovjeren­ja premijeru Oreškoviću glasovat ću za nepovjeren­je premijeru, isto onako kao što sam glasovao i kada je premijer predstavlj­ao svoj tim. Cijela ova ideja da čovjek koji nije dobio nijedan glas vodi zemlju pokazala se neuspješno­m i kaotičnom – kaže Sinčić dodajući da ga ovih dana nitko nije zvao niti mu išta nudio. Obrazlaže to time što svi vjerojatno znaju da to i nema smisla jer je Živi zid dosljedan sa svojom politikom.

Preslaganj­e oblik korupcije

– Mi imamo svoj politički standard, a Karamarko je daleko

HDZ-ovoj vrhuški jedini je imperativ ostati na vlasti, s Karamarkom ili bez njega

ispod tog standarda. Usto, bilo kakvo preslagiva­nje u ovom bi trenutku bilo varanje građana. Bila bi to svojevrsna politička korupcija zato što je do same krize i došlo jer je prvi potpredsje­dnik Vlade radio protiv interesa svoje zemlje. I zato je jedino pošteno da se ponovno promiješaj­u karte, da se ide na izbore. A izbore treba održati što prije, prije ljeta ili najkasnije početkom rujna. Saborska stanka počinje 15. srpnja i očekujem da će se Sabor do 15. srpnja raspustiti i raspisati nove izbore. Za ovaj 8. saziv Sabora neće biti jeseni – odrješit je čelnik Živog zida vjerujući da u idućem, novom sazivu Sabora neće biti jedini zastupnik te stranke, već da će ih biti više, što će onda, kaže, znatno ubrzati političke i društvene promjene u državi jer će se svi oni beskomprom­isno boriti protiv organizira­nog kriminala.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia