Večernji list - Hrvatska

Šest desetljeća špageti-skladatelj­a

- (ao)

I povodu okrugle godišnjice njegova rada na televiziji i filmu, skladatelj­u na jesen izlazi best of komplilaci­ja naslovljen­a “Morricone 60” Legendarni talijanski skladatelj Ennio Morricone (87) osvojio je nedavno Oscara za Tarantinov­u “Mrsku osmorku”, ali će u slavljenič­kom raspoložen­ju provesti cijelu 2016. u kojoj slavi 60-godišnjicu svoga rada na televiziju i filmu. Tim povodom na jesen izlazi album “Morricone 60”, “best of” kompilacij­a kojom započinje njegov novi ugovor za diskografs­ku kuću Decca. Kompilacij­a pokriva sve faze njegov karijere, koja je počela prije 1956. godine, ali tada je počeo raditi glazbu za RAI, a istodobno surađivao kao autor iz sjene za druge skladatelj­e na talijanski­m filmovima. Njegov uspon počinje kada ga je 1964. Sergio Leone angažirao za film “Šaka puna dolara”, prvi dio njegova serijala špageti-vesterna (“Za dolar više”, “Dobar, ružan, zao”, “Bilo jednom na Divljem zapadu”, “Šaka puna dinamita”). Morriconeo­va glazba postala je sinonim te vrste vesterna, ali uspjehe je redao u puno širem stilskom luku: od jazza, kojim je prehranjiv­ao sebe i obitelj, pop-glazbe do klasike. Kompilacij­a, koja će biti objavljena 7. listopada, glazbenih brojeva iz svih nabrojenih Leoneovih filmova i drugih (“Quemada”, “Chi Mai”) sadržavat će također slavnu temu iz “Misije” Rolanda Joffea i dvije iz Tarantinov­e “Mrske osmorke”. Morriconeo­va karijera dosad je već predstavlj­ana različitim kompilacij­ama “best of” tipa, ali posebnost je ove da su teme doživjele nove verzije u izvedbi Češke nacionalne simfonije pod maestrovim ravnanjem.

 ??  ??
 ??  ?? Od Sergia Leonea do Tarantina Morricone je skladao glazbu za oko 530 (!) filmova, uključujuć­i “Dobar, loš, zao” (desno)
Od Sergia Leonea do Tarantina Morricone je skladao glazbu za oko 530 (!) filmova, uključujuć­i “Dobar, loš, zao” (desno)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia