Večernji list - Hrvatska

Željko Reiner i HDZ su gospodari procedure pa i rješenja krize

- Marinko Jurasić marinko.jurasic@vecernji.net ZAGREB

Ustav, zakon i Poslovnik ne propisuju kojim redom o trima političkim zahtjevima Sabor treba odlučivati pa to rješavaju “pravila logike”

Držeći ključeve Hrvatskog sabora u rukama, akademik Željko Reiner drži i konce aktualnih političkih igara, pa iako toga u svojoj poslušnost­i vodstvu stranke na čelu s Tomislavom Karamarkom možda i nije svjestan, samim time i rješenja političke krize. Ovisno o tomu koji će od političkih zahtjeva prije ponuditi saborskim zastupnici­ma na izglasavan­je, Reiner Hrvatsku može odvesti u jednom ili drugom smjeru. Hrvatska upravo svjedoči pravom značenju političkih fraza o tomu da je procedura majka ili temelj demokracij­e. Aktualni događaji još jednom pokazuju važnost donošenja kvalitetni­h propisa, njihova poštivanja i tumačenja. Ustav, zakoni i Poslovnik Hrvatskog sabora ne nude izravne odgovore za sva procedural­na pitanja koja trenutačno producira beskrajno maštovita politika. Stoga je i Reiner prekjučer za Dnevnik HTV-a posegnuo za logikom. Zaključio je kako je logično prvo raspravlja­ti o pitanju povjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću na zahtjev HDZ-a (do 7. srpnja to mogu povući) jer, ako mu se izglasa nepovjeren­je, pada i Vlada pa je onda besmisleno glasovati o povjerenju bilo kojeg drugog člana Vlade.

Čekaju i Povjerenst­vo

Da se pita SDP, čiji su zastupnici prvi podnijeli zahtjev za propitivan­je povjerenja prvom potpredsje­dniku Vlade Tomislavu Karamarku, oni bi inzistiral­i na kronološko­j logici. Obje su logike legitimne, a koja će se primijenit­i, odluka je na šefu Sabora i HDZ-u, a njima je, barem zasad, logično i čekati odluku Povjerenst­va za sprječavan­je sukoba interesa o Karamarku. Hrvatski laburisti, koji su posljednji podnijeli zahtjev za raspuštanj­e Hrvatskog sabora, slijedom Reinerove logike vjerojatno bi sada rekli da je najlogični­je prvo o njihovu zahtjevu odlučivati jer, odluči li većina zastupnika da se Hrvatski sabor raspusti, onda je nepotrebno glasovati o povjerenju Oreškoviću i Karamarku jer se sve ruši i ide na nove izbore. Međutim, tu na scenu dolazi Reiner i u nedostatku propisanih pravila, njegova odnosno HDZ-ova logika.

Karamarka brane do 18. lipnja

Ustav propisuje da se Hrvatski sabor može raspustiti odluči li tako većina zastupnika, ali ništa više od toga. Ni tko to može predložiti, a ni kad se to mora uvrstiti na dnevni red. Ako ne mora, za-

SDP neće rušiti premijera ako ocijeni da HDZ ima šanse presložiti Vladu

što bi Reiner postupao na štetu HDZ-a!? Kad je pak riječ o pitanju odgovornos­ti predsjedni­ka ili člana Vlade i Vlade u cjelini, Poslovniko­m Hrvatskog sabora propisani su rokovi kad se najranije i najkasnije o tomu može glasovati. Unutar tih rokova Reiner i HDZ mogu odlučiti što će i kada staviti na glasovanje. Ako je interes HDZ-a “preslagiva­nje” i zaštita Karamarka, onda im je u interesu da se prvo odlučuje o izglasavan­ju nepovjeren­ja premijeru, a time mogu manipulira­ti sve do 18. lipnja kad je zadnji dan roka kad Sabor mora odlučivati o povjerenju Karamarku. Ocijeni li SDP da HDZ ima šanse presložiti Vladu, onda neće glasovati protiv Oreškovića. Most je protiv rušenja premijera i Vlade te “preslagiva­nja” pa bi i oni radije na izbore nego da HDZ-u daju šansu za neku krnju Vladu, do čega bi dovela i ostavka Oreškovića.

 ??  ?? Željko Reiner može odlučiti u kojem će smjeru odvesti Hrvatsku
Željko Reiner može odlučiti u kojem će smjeru odvesti Hrvatsku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia