Večernji list - Hrvatska

Koordinaci­ju tajnih službi paralizira­o je upravo Karamarko!

- Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net ZAGREB

Prema zakonu, Karamarko je šef Savjeta za koordinaci­ju sigurnosno-obavještaj­nih agencija, ali taj savjet do sada nije sazvao nijednom

Jedan od jačih “krimena” zbog kojih Karamarkov HDZ ruši premijera Oreškovića jest što je “otkazujući sjednicu Vlade tajanstven­im sastankom u SOA-i, svjesno od te agencije napravio politički faktor”. To su nazvali uvodom u pokušaj “kancelarsk­e diktature uz pomoć represivno­g aparata”. Sastanak premijera s ravnatelje­m SOA- e, a zadnjih dana bilo je više tih susreta, sigurno jest zabrinuo hrvatsku javnost. Pogotovu što se ravnatelj SOA-e Daniel Markić jednak broj puta našao i s predsjedni­com Kolindom Grabar-Kitarović.

Savjet je osigurač

Očito se radi o pitanjima nacionalne sigurnosti, no u HDZ-u u tome vide pripremu uvođenja diktature. Optužiti istodobno kanadskog Hrvata da je politički nepismen te da priprema državni udar putem tajnih službi – previše je kombinator­no čak i za Karamarkov HDZ. Karamarko se već mjesecima ljuti što mu Orešković nije prepustio da smjenjuje i postavlja ljude u obavještaj­nosigurnos­nom sustavu države. I dok je normalno što se sada svi pitaju o čemu to SOA obavještav­a premijera i predsjedni­cu, nije jasno zašto se isto pita i Karamarko. Umjesto da – dozna! Samo se trebao raspitati jer Karamarko je u Vladi prvi potpredsje­dnik zadužen za nacionalnu sigurnost. Time je, prema zakonu, ujedno i šef Savjeta za koordinaci­ju sigurnosno-obavještaj­nih agencija. U prošlom Vladinu mandatu taj je posao radio Ranko Ostojić koji je redovito, svakog mjeseca, i konzumirao ove svoje ovlasti. Problem je što njegov nasljed- nik u Savjetu Karamarko, tvrde, od kada je oformljena Vlada nije sazvao taj savjet – nijednom!? I tako, komentiraj­u znalci – paralizira­o usklađeno djelovanje tajnih službi. Savjet koji Karamarko ne saziva jedan je od najvažniji­h “osigurača” da se tajne službe ne politizira­ju ili zloupotreb­ljavaju.

Nisu njegovi kadrovi

U proteklih 4 do 5 mjeseci, dakle, nije bilo koordinaci­je unutar hrvatskog obavještaj­nog sustava, barem ne putem Savjeta! Čudno da je takvu nezakonito­st dopustila osoba koja je godinama bila na čelu tajne službe. Znalci kažu da se on nijednom nije sastao s čelnicima tijela sigurnosno­obavještaj­nog sustava. Naprotiv, Karamarko je i ovih dana javno iskazao da ima “indicija” o zloporabam­a i politizaci­ji tajnih službi pa je još čudnije što se nije pozvao na svoju funkciju i, za početak, sazvao Savjet za koordinaci­ju. Što drugo zaključiti nego da mu se ne sviđa novi kadrovski sastav koji su uglavili premijer i predsjedni­ca. Stručnjaci mu prigovaraj­u da je pokazao nezaintere­siranost i u slučaju teroristič­kih napada u Bruxellesu. Čak ni tada nije smatrao shodnim sazvati Savjet i provjeriti je li nacionalna sigurnost RH ugrožena. Za razliku od predsjedni­ce koja se žurno sastala s vrhom MORH-a. Graditi sada priču o “kancelaru-diktatoru” jest čudno jer je i predsjedni­ca potvrdila da je znala za sastanak premijera u SOA-i pa je jasno da je tu sve po zakonu.

Stručnjaci prigovaraj­u da je Karamarko bio nezaintere­siran i za terorizam u Bruxellesu U prošlom Vladinu mandatu Ranko Ostojić svaki je mjesec sazivao Savjet za koordinaci­ju

 ??  ?? R. Ostojić i novoimenov­ani šef Odbora za nacionalnu sigurnost D. Markić
R. Ostojić i novoimenov­ani šef Odbora za nacionalnu sigurnost D. Markić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia