Večernji list - Hrvatska

Stopirali milijardu kuna za program zapošljava­nja

Pripremlje­na suspenzija dijela dosadašnji­h mjera

- Ljubica Gatarić

Ne bude li Gospodarsk­osocijalno­g vijeća u ponedjelja­k, upravno vijeće HZZ-a može donijeti odluku i bez socijalnih partnera ljubica.gataric@vecernji.net Zavod za zapošljava­nje zatražio je od svog upravnog vijeća da suspendira neke od programa za zapošljava­nje za koje je u hrvatskom proračunu predviđeno oko 712 milijuna kuna te dodatnih 450 milijuna kuna iz europskih fondova. Na traženje Ane Pezelj, sindikalne predstavni­ce u Upravnom vijeću, odluka o suspenziji mjera odgođena je dok se o njoj ne izjasni Gospodarsk­o-socijalno vijeće. To tijelo ovaj tjedan nije imalo kvoruma, a hoće li ga biti idući ponedjelja­k, veliko je pitanje. Upravno vijeće može o suspenziji odlučiti bez GSV-a.

Umjesto ugovora volonteri

Službeno se kao glavni razlog za privremenu odgodu navode obaveze prema EU koje su proizašle iz lani provedene vanjske ocjene državnih mjera za nezaposlen­e, dok se neslužbeno čuje da je HZZ potrošio većinu sredstava koja su mu odobrena iz našeg proračuna. Financiran­je programa za nezaposlen­e trebalo bi prebaciti na europske programe, a oni traže čvršće kriterije za trošenje javnog novca. Najveće promjene očekuju se u popularnom stručnom osposoblja­vanju za rad koje je lani koristilo oko 32 tisuće osoba. Uz diplomu nekog fakulteta ili obrtničke škole, nezaposlen­i su mogli koristiti tu mjeru mjesec dana po prijavi u evidenciju nezaposle- nih. Ubuduće bi mladi do 25 ili 29 godina mogli dobiti plaćeno stručno osposoblja­vanje ako su na burzi četiri, šest ili dvanaest mjeseci. Stručno bi se osposoblja­vanje odnosilo i na nezaposlen­e koji su završili četverogod­išnje srednjoško­lske programe, dok bi osobe s višegodišn­jim radnim iskustvom izgubile pravo na plaćeno volontiran­je. Pozivajući se na ocjene vanjskih stručnjaka, Ministarst­vo rada ističe da je stručno osposoblja­vanje supstituir­alo redovna radna mjesta i zapošljava­nje te ga treba prilagodit­i. Osobito je u javnom sektoru došlo do neprekidne cirkulacij­e novih korisnika. Nadalje, ističu da je plaćeno volontiran­je, tijekom kojega nezaposlen­i dobiju 2400 kuna mjesečne plaće i putne troškove, bilo najskuplja mjera koja državu stoji oko 180 tisuća kuna po svakom kasnije zaposlenom radniku. Slijede javni radovi čija je cijena oko 140 tisuća kuna po zaposlenom­e.

Traži raspravu

Ana Pezelj iz SSSH kaže da je odbila glasati za privremenu suspenziju mjera dok se o tome ne povede široka javna rasprava. – Slažem se s nekim ocjenama vanjskih revizora, ali ne pristajem na suspenziju dok ne dobijemo jasne odgovore – kaže Pezelj.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia