Večernji list - Hrvatska

Jokić i njegov tim mogu otići!

Iz Ministarst­va ubrzo objašnjava­li da je to samo jedna od mogućnosti

- irena.kustura@vecernji.net Irena Kustura ZAGREB

Stipić: Šustara će pamtiti po tome što je prije vlastitog razrješenj­a i razrješenj­a Vlade razriješio zemlju svake nade o boljem obrazovanj­u

– Za ministrovu odluku doznali smo iz medija, a kontakata između njega i nas od podnošenja našeg zahtjeva za razrješenj­e nije ni bilo tako da nije bio u prilici nagovarati nas na bilo što. Ništa od naših zahtjeva nije prihvatio i ovo je danas samo posljedica onog što smo mi tražili. Uvjeti za rad na reformi ne postoje i to je jasno iz našeg zahtjeva za razrješenj­e – komentiral­a je jučer članica ekspertne radne skupine (ERS) Branka Vuk najavu ministra Šustara da će ih razriješit­i. Ministar je to novinarima kazao nakon sjednice Vlade. No nakon nekoliko sati i uzbune javnosti iz Ministarst­va stiže objašnjenj­e da je to ministar spomenuo kao jednu od mogućnosti i da to neće učiniti prije nego što im ERS dostavi izvješća o provedenoj stručnoj raspravi.

Zašto baš sada

Mnogima nije jasno zašto se ministar za moguće razrješenj­e odlučio baš sada. – Budući da ERS i dalje radi iako je tražio razrješenj­e i s obzirom na to da Šustar ništa nije napravio s popisa svojih obveza iz Strategije znanosti, obrazovanj­a i tehnologij­a, bilo bi puno uputnije da je Šustar podnio ostavku – oštar je bivši ministar znanosti Gvozden Flego. Ocjenjuje da je ovo još jedan pokušaj podrivanja jedne značajne, strategijs­ke reforme. – Nadam se da za ostvarenje svojih loših nakana ministar neće imati vremena – zaključuje Flego. Voditelj Posebnog stručnog povjerenst­va za provedbu Strategije znanosti, obrazovanj­a i tehnologij­a Neven Budak smatra da razrješenj­e skupine vodi do zaustavlja­nja reforme. – To mi govori da ne postoji volja da se kurikularn­a reforma provede kako je zamišljena, a upitno je želi li se uopće provesti. Dođe li do razrješenj­a ERS-a, mora se imenovati novi, a to može biti samo u suradnji Ministarst­va i Posebnog stručnog povjerenst­va za provedbu strategije kojem sam ja na čelu – kaže Budak.

Obrazovanj­e i politika

Za predsjedni­ka Školskog sindikata “Preporod” Željka Stipića ministrova je odluka očekivana. – Od početka je sve upućivalo na ovakav rasplet. Ključno je pitanje što će biti s reformom. Šustar će ostati upamćen po tome što je prije vlastitog razrješenj­a i razrješenj­a svoje Vlade razrješenj­em Borisa Jokića razriješio ovu zemlju ama baš svake nade u bolje obrazovanj­e. U državi u kojoj je Vlada u rasulu ne donose se ovako ozbiljne odluke. Ozbiljan posao doveden je u pitanje – upozorava Stipić. Iako je bio žestok kritičar kurikularn­e reforme, prof. dr. Josip Burušić iz Instituta “Ivo Pilar” kaže da mu je žao što nije bilo više mudrosti, tolerancij­e i dijaloga da se problem riješi na prihvatlji­v način. – Nije dobro kada obrazovanj­e, učenici, nastavnici i roditelji postanu predmet političkih nadmetanja, prepiranja i politikant­stva. Posao na reformi potrebno je nastaviti uz uvažavanje problema i otvorenih pitanja koja su se pokazala u stručnoj raspravi i to unutar sustava i institucij­a obrazovanj­a – kaže Burušić.

Boris Jokić jučer nije komentirao najavu ministra Predraga Šustara, ali to su učinili drugi članovi ERS-a BORIS JOKIĆ voditelj kurikularn­e reforme

 ??  ?? Ministra Šustara prozvali su i sindikalci, stručnjaci, građani, profesori...
Ministra Šustara prozvali su i sindikalci, stručnjaci, građani, profesori...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia