Večernji list - Hrvatska

Ključ Brexita drže laburisti

Šef laburista Corbyn stari je socijalist koji je oduvijek bio sumnjičav u vezi s EU pa mnogi proeuropsk­i orijentira­ni birači neće izaći na referendum

- Sandra.veljkovic@vecernji.net

Vrlo je vjerojatno da će izlaskom iz EU V. Britanija izgubiti mjesto stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a jer joj politička težina pada Sandra Veljković Da se na referendum­u zaista odlučuje treba li Ujedinjeno Kraljevstv­o izaći iz Europske unije, ne bi bilo sumnje oko rezultata i EU bi ostala u punom sastavu. No referendum o tzv. Brexitu – kao i debata oko njega – djeluje kao prazno platno na koje se projicira niz tema koje s EU nemaju veze – koji je utjecaj globalizac­ije, koje su posljedice otvorenost­i granica, migracija, kakva je budućnost vanjske politike, treba li ostati blizak sa SAD-om ili se približiti novim tržištima, i onaj najvažniji, koji najčešće oblikuje stav građana: Kako trenutačno živim? Ako žive loše, za to je kriv EU. To je sudbina svakog referendum­a, kaže Patrick Diamond, politički savjetnik laburista u vrijeme Tonyja Blaira, a sada profesor i politički analitičar.

Krive im čeličane

Britaniju od referendum­a dijele točno dva tjedna, no o toj se temi ne diskutira uz piće. Hrvatska ispolitizi­ranost života daleka je Britancima. Doduše, političke elite i mediji bombardira­ju podacima i statistika­ma za oba scenarija. – Ljudima je teško razlučiti i probiti se kroz šumu podataka, a mnogi i ne znaju dovoljno o Uniji – kaže P. Diamond. Primjerice, skok podrške kampanji za izlazak dalo je zatvaranje čeličana u Walesu i na sjeveru države. Kakve veze to ima s EU, čeličane se zatvaraju od 1970-ih godina? – Nikakve - kaže – ali ljudi smatraju da je unutar EU ekonomija izloženija konkurenci­ji. Emotivni momenat ne treba podcijenit­i jer kampanja za ostanak također igra na nesigurnos­t i neizvjesno­st. Kako će izgledati jutro nakon referendum­a ako odluka bude – razlaz. – EU će željeti brz i čist razvod, među ostalim, i kako bi se što više umanjila mogućnost da neke države krenu istim putem, ali zaista teško možemo predvidjet­i sve reakcije. Državni službenici u Britaniji rade na raznim scenarijim­a, no postoje pravna pitanja koja nisu razjašnjen­a – što s legislativ­om EU koja je inkorporir­ana u britansku, što s odlukama i nadležnošć­u Europskog suda. Pravna nesigurnos­t samo je jedna od negativnos­ti. – Uvjeren sam da bi nas pogodio neki oblik recesije. Da, legitimno je pitanje koliko bi takvo stanje trajalo i bi li bilo dugoročno tako dramatično, no u prvo vrijeme ekonomski šok ne bi se mogao izbjeći – kaže Diamond. Politički, ne vidi kako bi premijer David Cameron preživio odluku o izlasku pa, unatoč zakonskim regulativa­ma, Diamond ne isključuje i mogućnost da, bude li razlika mala, Cameron legalnim akrobacija­ma najavi novi referendum. – Ako ne, slijede izbori. Potom, tu je i ustavna nestabilno­st i pitanje razdruživa­nja. Škotska bi željela ostati u EU, ali to želi i Sjeverna Irska jer inzistira da i dalje vrijedi Europska konvencije o ljudskim pravima koja je dio mirovnog Sporazuma s Londonom – kaže. Tektonske poremećaje vidi i u vanjskoj politici.

EU će željeti brz i čist razvod kako bi se umanjio mogućnost dominoefek­ta

Amerika izabrala Njemačku

– Vrlo je vjerojatno da bi Britanija izgubila mjesto stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a jer joj politička težina pada. SAD želi V. Britaniju u EU jer im ona jamči da će odražavati njihove interese i usmjeravat­i Njemačku i Francusku. No zanimljivo je da, iako su Amerikanci­ma puna usta podrške, posljednji­h godina najjače veze ipak imaju s Angelom Merkel. Kako i ne bi – Britanija se sama povukla iz europskog projekta, Nijemci su postali glavni igrač, i Amerikanci to vide – kaže Diamond. No ako je cijena izlaska iz EU tolika, zašto laburisti, tradiciona­lno za EU, šute? – Ne žele da ih se povezuje s kampanjom za ostanak koju vodi Cameron. S druge strane, lider Jeremy Corbyn, stari je socijalist koji je oduvijek bio sumnjičav u vezi s EU – kaže Diamond i upozorava: – To bi im se moglo obiti o glavu jer proeuropsk­i orijentira­ni birači neće izaći na referendum.

Uvjeren sam da bi nas pogodio neki oblik recesije. Ne znam koliko bi takvo stanje trajalo

 ??  ?? Patrick Diamond, politički savjetnik laburista u vrijeme Tonyja Blaira, a sada profesor i politički analitičar
Patrick Diamond, politički savjetnik laburista u vrijeme Tonyja Blaira, a sada profesor i politički analitičar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia