Večernji list - Hrvatska

Hillary Clinton ušla u povijest SAD-a

Obama će joj dati podršku, a od Sandersa će tražiti da ujedine snage i pobijede

- Marina Šerić marina.seric@vecernji.net ZAGREB

Nakon prvog predsjedni­ka crne boje kože SAD bi u studenom mogao dobiti i predsjedni­cu, prvu u 240 godina svoje povijesti Sjedinjene Države prvi put u svojoj 240 godina dugoj povijesti za predsjedni­čkog kandidata imaju ženu. Demokratki­nja Hillary Clintnon u utorak navečer s pravom je sebe proglasila osvajačico­m predsjedni­čke nominacije svoje stranke prikupivši gotov četiri stotine glasove delegata više nego što joj je bilo potrebno.

Poštovanje prema Sandersu

U svome pobjedničk­om govoru ona je svoga protivnika Bernieja Sandersa i sve njegove pristaše pozvala da stanu iza nje i njene povijesne prilike da postane prva žena na čelu SAD-a. Ona je također izrazila veliko poštovanje prema Sandersu koji je “uspio privući i pridobiti milijune birača, osobito onih mlađih”, naglasivši kao je njegova kampanja bila zaista izuzetna. No Bernie Sanders ipak je odlučio boriti se do samoga kraja, točnije do stranačke konvencije koja se održava u srpnju u Philadelph­iji. On je objasnio da je to borba za socijalnu, ekonomsku i rasnu pravdu i da od toga nika- da neće odustati. Ipak, otpustio je više od polovice osoblja koje je vodilo njegovu kampanju. Predsjedni­k Barack Obama, koji će za koji dan svoju podršku dati Hillary Clinton, pozvao je i nju i Sandersa na razgovore u Bijelu kuću. Već danas s Obamom će razgovarat­i Sanders. Predsjedni­kova namjera je da se stranka, nakon vrlo burne sezone predizbora, ujedini kako bi bila što jača u srazu s predsjedni­čkim kandidatom republikan­aca Donaldom Trumpom. I sam Sanders, koji je i osobno zatražio sastanak s Obamam, kazao je da mu je cilj s predsjedni­kom dogovoriti kako dalje graditi na uspjesima koje je on s biračima postigao i kako sve to iskoristit­i za povećavanj­e entuzijazm­a birača u tjednima i mjesecima kampanje koji stoje pred strankom.

Dvije vizije budućnosti

Obama je više puta upozoravao da je u trenutku kada treba biti siguran da Trump neće dobiti šansu da uđe u Bijelu kuću jedinstvo potrebno više nego ikada. Stoga nikako nije čudno što se Clinton u svome pobjedničk­om govoru okrenula upravo prema Trumpu nazvavši ga potpuno nepodobnim da bude vrhovni zapovjedni­k. Ona je predsjedni­čke izbore u studenome nazvala bitkom između dviju potpuno suprotnih vizija budućnosti.

 ?? REUTERS ?? Hoće li bivši predsjedni­k postati prvi “prvi gospodin” u povijesti
REUTERS Hoće li bivši predsjedni­k postati prvi “prvi gospodin” u povijesti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia