Večernji list - Hrvatska

Pustite političke borbe. Ovo su pravi problemi

U tvrtki planiraju da će izvoz ove godine dosegnuti 47% prihoda

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

Agrokor je tražio 4000 radnika, javilo ih se samo dvjesto, a na kraju smo ih zaposlili četrdeset

Na burzi je i 3000 kuhara, a mi za naše hotele nismo uspjeli nijednog dobiti. Kako je tako puno nezaposlen­ih, a nitko neće ni raditi ni djelovati

Da se na vrijeme nije provelo restruktur­iranje, bio bi upitan ostanak sadašnjih oko 800 radnika, ističe Tomislav Mazal

Đuro Đaković grupa obilježava ovaj tjedan 95. godina postojanja, a upravo ova godina posebna je za kompaniju koja je završila restruktur­iranje, nakon 28 godina sklopila prvi ugovor za proizvodnj­u oklopnih vozila za strana tržišta, a očekuju i odluku o poslu u Kuvajtu. Ove godine, kaže predsjedni­k uprave Tomislav Mazal, očekuje se dobit i veći izvoz.

Kako je Đuro Đaković posložen nakon restruktur­iranja?

Đuro Đaković grupa posluje u tri poslovna područja. U procesu restruktur­iranja zbrinuli smo više od 200 ljudi, imali smo organiza- cijske promjene i išli na osvajanje novih tržišta. Rekli smo da će 2016. biti prekretnic­a, a s obzirom na ugovore, realizacij­u i najave, vjerujem da će tako i biti.

Dobra priča počela je u travnju ugovorom s Patrijom?

Ne samo s tim ugovorom, ali svakako je riječ o najvažnije­m jer nakon 28 godina imamo prvi izvoz oklopnih vozila, preko Patrije s kojom smo 2011. sklopili okvirni sporazum o zajedničko­m nastupu na trećem tržištu. Ovaj je ugovor vrijedan 26 mil. eura, mi proizvodim­o, a Patria ga plasira krajnjem kupcu. Imamo i potencijal­na tržišta na kojima smo i proizvođač­i i ponuditelj­i, poput natječaja za tržište Kuvajta.

Kažete da je 2016. prekretnic­a, kako to izgleda u brojkama?

Ove godine planirali smo ostvariti oko 700 milijuna kuna prihoda te 11 do 12 milijuna kuna dobiti. Pritom vjerujem da dobit može- mo ostvarit na toj razini, no prihode teško jer neke smo ugovore kasnije sklopili, pa će se prihod preliti i na 2017. Planiramo da će i udjel izvoza u prihodima biti 47%. Prije samo tri godine udjel izvoza je bio samo 6%, a lani je došao na razinu od 30%, ispod čega neće biti ni ove godine.

Što bi se dogodilo da na vrijeme nije provedeno restruktur­iranje?

Bio bi upitan ostanak sadašnjih oko 800 radnika. Došli smo do faze kada nismo više mogli financirat­i gubitak. Cilj je restruktur­iranja bio i u nekoj sljedećoj fazi primiti nove radnike, prije svega inženjere. Želimo više ulagati u razvoj.

Planirate li opet po kapital na burzu?

ĐĐ se od 1997. do 2014. financirao prodajom svojih tvrtki. U 2014. se nije imalo što više prodati pa se rodila ideja o dokapitali­zaciji. Imali smo načelni dogovor s jednim private equity fondom, koji djeluje unutar Fonda za gospodarsk­u suradnju, s planiranih 150 mil. kuna, no država je odustala od ulaganja. Okrenuli smo se burzi i prikupili 87 mil. kuna, od čega je 65 mil. dala država, 10 mil. ulagač Nenad Bakić i ostatak postojeći dioničari. To je bila vrlo neobična situacija, jer prvotno nas država nije htjela financirat­i zajedno s privatnim ulagačima, pri čemu bi dali 75 milijuna, ali bi i privatni ulagatelji uložili jednako, a onda su kroz nekoliko mjeseci ušli izravno sa 65 milijuna kuna. Sada imamo u Statutu odobrenje za izdanje 2,5 mil. novih dionica, ali o daljnjim namjerama ne bih govorio.

Koji su najvažniji ugovori?

Uz već spomenuti ugovor s Patrijom, imamo više ugovora za prodaju teretnih vagona, ugovor s HEP o izgradnji kogenracij­ske elektrane na biomasu, s Janafom za dva spremnika na Omišlju, ugovor za gradnju mosta Čiovo... Mogu reći da nema nijednog investicij­skog projekta u zemlji u kojem ne sudjelujem­o, a nadam se da ćemo biti i u onim važnim predstojeć­im projektima.

Dobili ste još godinu mandata...

Godina dana, jer kao što sam i u više navrata rekao 2016. je u mnogo stvari ključna godina za ĐĐ. Nakon nje vidjet ćemo zajedno s Nadzornim odborom što i kako dalje.

Mandat je Tomislavu Mazalu produljen za godinu dana, a kaže da će nakon nje s nadzornim odborom vidjeti što i kako dalje

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia