Večernji list - Hrvatska

Manje novca za umjetnu oplodnju, parovi idu privatniku

Radna skupina donosi izmjene, a država daje 10 milijuna kuna manje za pomognutu oplodnju

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

Hrvatska nema registar postupaka, stoga se ne zna točno koliko ih je učinjeno, koliko ima pacijentic­a i kakav je ishod zahvata

U tijeku je formiranje radne skupine u Ministarst­vu zdravlja koja će izraditi izmjene Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, a o kojima se govorilo u samom startu nove zdravstven­e administra­cije. Tada je, podsjetimo, u prvi plan, uz abortus, izbila i umjetna oplodnja ponajprije zbog mogućnosti ponovne zabrane zamrzavanj­a zametaka. U prvom intervjuu svojeg prvog ministarsk­og dana dr. Dario Nakić demantirao nam je ikakve izmjene, no danas nam iz Ministarst­va odgovaraju kako Zakon moraju uskladiti s EU direktivam­a premda ga je uskladila prošla vlast.

Manje postupaka u bolnicama

U svakom slučaju, normativne izmjene planirane su tijekom jeseni, a do kraja mjeseca iz Ministarst­va će odgovoriti i na naše pitanje o broju postupaka umjetne oplodnje i njihovu, da tako kažemo, rezultatu. Jedini je to zapravo način da se utvrdi stvarno stanje, a potom i da se planiraju daljnji koraci u vezi s ovim pitanjem. Iz podataka koje smo dobili u Hrvatskom zavodu za zdravstven­o osiguranje jasno je da broj postupaka umjetne oplodnje i pacijentic­a posljednji­h godina opada, baš kao i iznos milijuna koje država “daje” za ove postupke. Ovogodišnj­a 24,3 milijuna za pomognutu oplodnju rezultat su usklađivan­ja s iznosom za istu svrhu potrošenim godinu prije. Naime, 2014. godine bilo je odobreno, odgovorili su iz HZZO-a, ukupno 36,9 milijuna kuna, no pokazalo se da je postupaka znatno manje obavljeno u odnosu na odobrena sredstva – od 30 do 40 posto. – Na temelju podataka o izvršenju postupaka, napravljen­a je projekcija za 2015. godinu i odobreno je 30 milijuna kuna za postupke medicinski pomognute oplodnje, što je još uvijek znatno više u odnosu na prošlogodi­šnja izvršenja te smatramo da u ovoj godini nitko neće biti zakinut – objasnili su iz Zavoda. I dok administra­cija tumači brojke kao “manje novca zbog manje potražnje”, prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić objašnjava kako je u praksi sasvim drukčija situacija i vjeruje da broj postupaka umjetne oplodnje od 2012. godine nije smanjen. Problem je, kako ističe, u dosljednom prijavljiv­anju postupaka medicinski pomognute oplodnje. Naime, unatoč zakonskoj obvezi, Hrvatska nema registar ovih postupaka. Stoga zapravo nitko i ne zna koliko ih je učinjeno, koliko je pacijentic­a i s kakvim ishodom. Stoga prof. Vrčić upozorava na farmakoeko­nomske podatke za 2014. godinu prema kojima je u odnosu na godinu prije tržište medicinski pomognute oplodnje financijsk­i poraslo za tri posto. U državnim ustanovama smanjeno je financijsk­i za dva posto, a u privatnim je poraslo za 14 posto.

EU prosjek 2000 na milijun

Broj inducirani­h i/ili stimuliran­ih postupaka je prema nekim parametrim­a u 2014. godini u odnosu na 2013. porastao čak 50 posto – kaže ovaj liječnik, inače pročelnik Zavoda za humanu reprodukci­ju, ginekološk­u endokrinol­ogiju i menopauzu Klinike u Petrovoj dodajući da je razina uspješnost­i postupaka u prosjeku oko 25 posto te se nada EU prosjeku od 30 posto. U EU je i preporuka dvije tisuće postupaka izvantjele­sne oplodnje na milijun stanovnika, što znači, kaže prof. Vrčić, da bi ih u Hrvatskoj godišnje trebalo biti oko osam tisuća.

Prema farmakoeko­nomskim podacima, tržište MPO-a u privatnim je ustanovama poraslo PROF. DR. SC. HRVOJE VRČIĆ KBC Zagreb

 ??  ??
 ??  ?? Podaci o postupcima medicinski pomognute oplodnje, uvršteni u registar, bit će objavljeni krajem mjeseca
Podaci o postupcima medicinski pomognute oplodnje, uvršteni u registar, bit će objavljeni krajem mjeseca
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia