Večernji list - Hrvatska

MARIĆ JE ŠEFU HDZ-a MAMAC ZA PARTNERE I - NEOPASAN U STRANCI

-

HDZ ponavlja jednaku grešku kada nominira Zdravka Marića za novog mandatara, kao što je to učinio kada je za premijera doveo Tihomira Oreškovića. Opet je riječ o nestranačk­om čovjeku koji nema nikakvo uporište u HDZ-u niti među biračima. Marić nema izborni legitimite­t, nije sudjelovao na izborima i u Vladu je za ministra financija došao na poziv Tomislava Karamarka, kao mlad, uspješan stručnjak za financije. Baš poput Oreškovića, i Marić je u Vladu došao iz moćne korporacij­e. Orešković iz Teve, a Marić iz Todorićeva Agrokora. Budući da je Agrokor naša najveća kompanija, često je u doticaju s državom. Agrokorove firme dobivaju državne poticaje, a uspije li HDZ sastaviti novu većinu i instalirat­i Marića za premijera, njegovi potezi gledat će se pod debelim povećalom u odnosu na Agrokor. Marić nije sporan kao ministar financija. No, stavljati ga u poziciju premijera znači vratiti se na istu priču kao s Oreškoviće­m. Osim toga, bude li Marić premijer, a Karamarko i

HDZ za mandatara mora birati stranački jakog čovjeka koji će danassutra preuzeti HDZ

dalje predsjedni­k HDZ-a, stranke s najvećim brojem mandata koja bi trebala u Vladi imati najveću snagu, ponovno ćemo imati dualizam vladanja. Imat ćemo čovjeka koji je postavljen za premijera i koji u Saboru ne kontrolira nijednog zastupnika te stvarnog šefa HDZ-a koji, još uvijek, kontrolira HDZ- ove zastupnike. I koji će htjeti utjecati na Marića. Premijer može biti samo osoba koja je i stvarni šef stranke koja je postavlja na tu funkciju. Karamarko prvi put nije dobio priliku da bude premijer, a drugi put je prisiljen uzmaknuti zbog tereta afere koja nema zakonske posljedice, ali utječe na percepciju javnosti. Karamarko trenutačno ne može biti premijer, ali HDZ za mandatara mora birati stranački jaku osobu koja danas-sutra može preuzeti i stranku. Izbori u HDZ-u iznjedrili su Butkovića i Tolušića kao najpopular­nije potpredsje­dnike, a ujedno su i ministri u Vladi. Oni su bazen iz kojeg bi trebalo birati mandatara. No Karamarku je Marić idealan. Mamac je za nove partnere, a nije mu opasnost u HDZ-u.

 ??  ?? Zbog europskog nogometnog prvenstva u kontigentu Frontexa zajedno s drugim policajcim­a iz zemalja članica EU nalaze se i policajci iz Hrvatske. Zadaća im je ispomoć oko granične kontrole, odnosno pregled i profiliran­je putnika u zračnim lukama.
Zbog europskog nogometnog prvenstva u kontigentu Frontexa zajedno s drugim policajcim­a iz zemalja članica EU nalaze se i policajci iz Hrvatske. Zadaća im je ispomoć oko granične kontrole, odnosno pregled i profiliran­je putnika u zračnim lukama.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia