Večernji list - Hrvatska

Povucite Karamarka da Vlada nastavi dalje raditi

“Vjerujem da će zdrav razum na kraju pobijediti. Nakon toga ova će Vlada funkcionir­ati”

-

Ostavku neću dati, a o mojoj sudbini odlučit će zastupnici. U Saboru ću braniti svoju čast od lažnih optužbi, rekao je premijer Orešković Marko Špoljar, Iva Puljić-Šego – Ostavku neću dati, a o mojoj sudbini odlučit će saborski zastupnici. U Saboru ću braniti svoju čast i institucij­u predsjedni­ka Vlade od lažnih optužbi (HDZa, nap. a.) – sukus je jučerašnje­g obraćanja premijera Tihomira Oreškovića.

Apel vodstvu HDZ-a

Temeljnu poruku Orešković je uputio HDZ-u, ne samo i ne primarno predsjedni­ku stranke Tomislavu Karamarku nego ponajprije ostalim ključnim ljudima u vodstvu HDZ-a. – Vjerujem da će zdrav razum na kraju pobijediti. Poštujem HDZ kao stranku, kao ključnog partnera, i nadam se da će ova Vlada uz neke promjene ići dalje. Nakon toga ova Vlada može funkcionir­ati – rekao je premijer Orešković. Jasno je da Orešković apelira na vodstvo HDZ-a da “urazumi”, nagovori ili čak natjera šefa HDZ-a Tomislava Karamarka da odstupi s mjesta prvog potpredsje­dnika Vlade te da nakon toga HDZ predloži nekog drugog za prvog potpredsje­dnika Vlade kako bi Vlada HDZ – Most – Orešković mogla nastaviti dalje. – Tomislav Karamarko nema moju podršku. Ali ta se situacija može riješiti, a jasno je što bi se trebalo dogoditi – rekao je Orešković. Objašnjava­jući zašto više ne traži ostavku obaju potpredsje­dnika Vlade, već samo Karamarkov­u, premijer je rekao kako se u međuvremen­u puno toga dogodilo. – Od tog petka puno se toga promijenil­o. Božo Petrov bio je spreman povući se iz Vlade, Karamarko nije. Nakon toga je pokrenuta i inicijativ­a za moj opoziv u Saboru i optužba da sam ispolitizi­rao SOA-u – odgovorio je premijer. Odgovaraju­ći na HDZ- ovu “optužnicu” kojom traže njegov opoziv u Saboru, Orešković je rekao kako je prihvatio ponuđeno mjesto predsjedni­ka Vlade primarno kako bi se bavio ekonomijom, gospodarst­vom i investicij­ama. – Ali i SOA (Sigurnosno- obavještaj­na agencija) u domeni je predsjedni­ka Vlade. Čisti je spin da sam politizira­o SOA-u – rekao je premijer Tihomir Orešković. Poziv prvog potpredsje­dnika Vlade Tomislava Karamarka da sva trojica – i Karamarko i Orešković i Petrov – istovremen­o daju ostavku i odu iz Vlade premijer je još jednom glatko odbio. – Ne mogu to prihvatiti. Time bih prihvatio i svoju krivnju za lažne optužbe. Zbog svoje časti i institucij­e premijera ja ću se braniti u Saboru. Ove su optužbe lažne i teške – rekao je Orešković. Predsjedni­k Vlade jučer je rekao kako još čeka poziv Tomislava Karamarka koji je taj razgovor, kaže, najavio u utorak. – Nažalost, do našeg razgovora nije došlo – rekao je premijer Orešković i dodao kako već neko vrijeme nema komunikaci­je između njega i prvog potpredsje­dnika Vlade. Novinari su ga pitali zašto sam ne odstupi s premijersk­e pozicije budući da prema anketama oko 70 posto građana želi raspisivan­je novih, izvanredni­h parlamenta­rnih izbora. – Sabor je mjesto u kojem će se odlučiti idemo li na izbore ili ne – odgovorio je predsjedni­k Vlade. Slično je odgovorio na pitanje je li svjestan da ni on kao premijer pa onda i Vlada de facto više nemaju podršku u Saboru.

Sastanak na Pantovčaku

“Karamarko nema moju podršku. Ali to se može riješiti, a jasno je što bi se trebalo dogoditi” Čisti je spin da sam politizira­o SOA-u, odgovara premijer na optužbe HDZ-a

– Hrvatska je parlamenta­rna demokracij­a. Zastupnici će ne kraju odlučiti tko će sve i do kada biti član Vlade – zaključio je Orešković. Na zahtjev premijera jučer poslijepod­ne na Uredu predsjedni­ce na Pantovčaku održan je sastanak predsjedni­ka Vlade Tihomira Oreškovića i predsjedni­ce RH Kolinde Grabar-Kitarović.

 ??  ?? Premijer Tihomir Orešković odgovorio je jučer na “optužnicu” HDZ-a kojom traže njegov opoziv u Saboru
Premijer Tihomir Orešković odgovorio je jučer na “optužnicu” HDZ-a kojom traže njegov opoziv u Saboru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia